5 praktische tips om je huis duurzamer te maken

5 praktische tips om je huis duurzamer te maken

Bij het verduurzamen van je woning denk je wellicht meteen aan grote en dure aanpassingen. Maar wist je dat er ook kleine en praktische stappen zijn die je kunt nemen om je huis duurzamer te maken? In deze blog geven we je 5 praktische tips die je eenvoudig kunt toepassen.

Tip 1: Isoleer je woning

Een goed geïsoleerde woning zorgt niet alleen voor meer comfort, maar ook voor een flinke energiebesparing. Door te isoleren blijft de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer. Hierdoor hoef je minder te stoken of te koelen, waardoor je energierekening daalt.

Je kunt je woning op verschillende manieren isoleren. Denk bijvoorbeeld aan je gevel, vloer, ramen of dak isoleren. Kies voor duurzame isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol of PIR-platen.

Tip 2: Plaats zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een duurzame en efficiënte manier om zelf energie op te wekken. Door het plaatsen van zonnepanelen op je dak kun je flink besparen op je energierekening en draag je bij aan een beter milieu. Het is belangrijk om vooraf goed te inventariseren hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en welk type het meest geschikt is voor jouw situatie. Laat je hierover goed adviseren door een specialist.

Tip 3: Gebruik duurzame materialen

Bij een duurzame woning horen ook duurzame materialen. Kies bijvoorbeeld voor verf op waterbasis, bamboe vloeren of FSC-gecertificeerd hout. Ook kun je kiezen voor duurzame bouwmaterialen bij eventuele verbouwingen. Denk hierbij aan isolatiemateriaal van gerecycled papier of hergebruikte bakstenen.

Tip 4: Bespaar op waterverbruik

Naast energie kun je ook op waterverbruik besparen. Dit doe je door zuinige kranen en douchekoppen te installeren. Hiermee verbruik je minder water, wat goed is voor het milieu én voor je portemonnee. Ook kun je ervoor kiezen om een regenton te plaatsen in je tuin. Hiermee vang je regenwater op dat je kunt gebruiken voor het besproeien van je planten.

Naast het opvangen van regenwater, kun je ook grijs water hergebruiken. Dit is water dat afkomstig is van bijvoorbeeld je douche, wastafel of wasmachine. Dit water is niet geschikt voor consumptie, maar kan wel gebruikt worden voor het doorspoelen van je toilet of voor het besproeien van je tuin. Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar om grijs water op te vangen en te hergebruiken.

Tip 5: Verlaag je energieverbruik

Tot slot kun je nog meer energie besparen door bewust om te gaan met het gebruik van apparaten in huis. Zet apparaten volledig uit als je ze niet gebruikt en kies voor apparaten met een hoog energielabel. Ook kun je besparen op verlichting door ledlampen te gebruiken en deze niet onnodig te laten branden. Maak daarnaast gebruik van een slimme thermostaat om de temperatuur in huis te regelen.