6 stappen bij het aankopen van een huis 

Het kopen van een huis is niet iets wat je regelmatig doet. Wanneer je voor het eerst een huis wilt kopen kun je afgeschrikt worden door de stappen die je moet zetten. Wil jij een huis kopen in IJsselstein en kun je wel wat hulp gebruiken? Wij geven 6 stappen bij het aankopen van een huis.

Stap 1: Financiële voorbereiding

Voordat je gaat kijken of er een huis te koop is in IJsselstein, is het verstandig om alvast een blik te werpen op je financiële situatie. Plan vast een afspraak in om inzicht te krijgen in je hypotheekmogelijkheden en ga ook na hoe je kredietgeschiedenis is. Wanneer je bijvoorbeeld een leaseauto rijdt, kun je waarschijnlijk minder lenen. Ook creditcards en rood staan bij de bank hebben gevolgen voor het bedrag dat je kan lenen.

Stap 2: Wensen en behoeften

Nu je ongeveer weet hoeveel je uit kunt geven is het zaak om je wensen en behoeften in kaart te brengen. Er zit een verschil in wat je echt nodig hebt in een woning en wat je graag zou willen. Maak een lijstje met wensen en eisen, dit maakt het makkelijker om naar woningen te zoeken.

Voorbeelden van eisen & wensen

  • 3 slaapkamers;
  • Minimaal 100 m2;
  • Een bad en een douche;
  • Garage;
  • Eigen oprit;
  • Grote tuin.

Stap 3: Zoeken en bezichtigen van woningen

Dan begint het leukste onderdeel: het zoeken en bezichtigen van woningen. Natuurlijk kun je een website als Funda gebruiken om te kijken naar het aanbod, maar ga ook zeker een makelaar in IJsselstein volgen op social media, of meld je aan voor hun nieuwsbrief om op de hoogte te zijn van het nieuwste aanbod. Sommige makelaars plaatsen nieuwe woningen in hun portefeuille eerst op hun eigen website en social kanalen voordat deze op Funda komen te staan. 

Bij het bezichtigen van de woning kun je op een aantal dingen letten:

  • Is er achterstallig onderhoud aan de woning?
  • Zijn er ergens vochtplekken zichtbaar, of zie je veel zilvervisjes lopen?
  • Uit welk jaar komen de keuken en de badkamer?
  • Hoe ziet de raambekleding eruit en zou je deze over kunnen nemen?

Stap 4: Een bod uitbrengen & onderhandelen

Dit is hèt huis, je weet het zeker. Tijd om een bod uit te brengen. Houd hierbij rekening met hoeveel je uit kunt en wilt geven, maar ook met de taxatiewaarde en echte waarde. Vaak zit er een strategie achter de vraagprijs. Zo kan de vraagprijs laag zijn, in de hoop dat veel mensen overbieden, of kan de vraagprijs hoog zijn waarbij overbieden misschien niet nodig is. Bekijk altijd de prijzen van huizen in de buurt om een goed beeld te hebben. Daarnaast kun je spelen met de voorwaarden zoals bijvoorbeeld een flexibele datum voor de sleuteloverdracht of aankoop zonder voorbehoud. Dit kan je helpen bij het onderhandelen.

Stap 5: Koopovereenkomst, inspectie en financiering

Na akkoord teken je een koopovereenkomst en moet er nog een hoop geregeld worden. Zo kun je nu definitief aan de slag met het regelen van de financiering en kan er bij akkoord van de hypotheekverstrekker ook een datum ingepland worden voor de sleuteloverdracht. Vergeet ook niet de laatste inspectie van de woning voor de overdracht. Dit is je laatste kans om vragen te stellen aan de verkoper of makelaar over eventuele gebreken en de staat van het huis. 

Stap 6: Overdracht & verhuizing

Wanneer je de sleutels dan daadwerkelijk in handen hebt kan de verhuizing beginnen. Of misschien wil je wel eerst de tijd nemen om het huis te verbouwen voor je gaat verhuizen? Het belangrijkste is dat jij nu eigenaar bent van je nieuwe woning, gefeliciteerd!