Bij de aanleg van een nieuwe tuin wordt het aangeraden om te werken met een beplantingsplan. In dit plan staan alle vormen van beplanting genoemd die in de tuin komen uitgetekend. Een dergelijk plan voor de groenaanleg wordt vaak gebruikt bij nieuwbouwprojecten. Het draagt sterk bij aan de uiteindelijke uitstraling van de tuin en ook helpt het bij het bepalen van de kosten.
Belangrijke stappen in het beplantingsplan
Bij het maken van een beplantingsplan is het belangrijk om de maten van de tuin en tuinborders goed op te nemen. Schrijf in het plan welke plekken zonnig zijn, welke halfschaduw bieden en welke plekken in de schaduw liggen. Let ook op de grondsoort en beoordeel of de plek droog of nat is. Bij een zeer natte grond kan drainage noodzakelijk zijn.
Ook kan de bodem zijn dichtgeslagen als er tijdens de bouw zware containers in de tuin hebben gestaan of er vrachtwagens door de tuin gereden hebben. In dit geval moet er eerst goed gespit worden. Donker Groen kan je hierover adviseren en de realisatie van de groenaanleg en het beheer voor je uit handen nemen.
Plantenlabel raadplegen
Bijna alle beplanting is voorzien van een plantenlabel, waarop je de bloeitijd terug kunt vinden, de tijd dat je het best kunt snoeien en de perfecte standplaats voor deze plant.
Een open zonnetje op het plantenlabel betekent dat de plant in de felle zon kan staan, op een plekje met 6 zonuren of meer per dag. Een half zwart zonnetje staat voor halfschaduw, een plekje met ten minste 4 uur zon per dag. Een zwart zonnetje staat voor een schaduwrijke plek met maximaal 2 uur zon per dag.
Afwisselende beplanting
Afwisseling in je beplanting is belangrijk. Let op de hoogte, bloemkleur, bladkleur, bladvorm en bloeitijd. Ook valt het aan te raden om te kiezen voor een wintergroen element zodat de tuin ook in de winter nog een aantrekkelijke uitstraling heeft. Dit kan onder meer met wintergroen siergras of een buxushaag. In een border kun je allerlei groepen planten plaatsen, van eenjarige zomerbloemen tot vaste planten, rozen, struiken en bloembollen. Gebruik meerdere vaste planten van één soort om zo de rust te behouden en samenhang aan te brengen in de tuin.
Hoge en lage beplanting
Lage planten staan over het algemeen op de voorgrond en naar achteren toe wordt de beplanting hoger. Hou rekening met groeihoogtes. Past de plant bij een volwassen hoogte ook nog in de border? Verdeel hoge en lage beplanting op de juiste manier over je tuin om zo eenheid aan te brengen in het ontwerp.