Beplantingsplan maken voor je tuin

Beplantingsplan maken voor je tuin

Bij de aanleg van een nieuwe tuin wordt het aangeraden om te werken met een beplantingsplan. In dit plan staan alle vormen van beplanting genoemd die in de tuin komen uitgetekend. Een dergelijk plan voor de groenaanleg wordt vaak gebruikt bij nieuwbouwprojecten. Het draagt sterk bij aan de uiteindelijke uitstraling van de tuin en ook helpt het bij het bepalen van de kosten. 

Belangrijke stappen in het beplantingsplan

Bij het maken van een beplantingsplan is het belangrijk om de maten van de tuin en tuinborders goed op te nemen. Schrijf in het plan welke plekken zonnig zijn, welke halfschaduw bieden en welke plekken in de schaduw liggen. Let ook op de grondsoort en beoordeel of de plek droog of nat is. Bij een zeer natte grond kan drainage noodzakelijk zijn. 

Ook kan de bodem zijn dichtgeslagen als er tijdens de bouw zware containers in de tuin hebben gestaan of er vrachtwagens door de tuin gereden hebben. In dit geval moet er eerst goed gespit worden. Donker Groen kan je hierover adviseren en de realisatie van de groenaanleg en het beheer voor je uit handen nemen. 

Plantenlabel raadplegen

Bijna alle beplanting is voorzien van een plantenlabel, waarop je de bloeitijd terug kunt vinden, de tijd dat je het best kunt snoeien en de perfecte standplaats voor deze plant. 

Een open zonnetje op het plantenlabel betekent dat de plant in de felle zon kan staan, op een plekje met 6 zonuren of meer per dag. Een half zwart zonnetje staat voor halfschaduw, een plekje met ten minste 4 uur zon per dag. Een zwart zonnetje staat voor een schaduwrijke plek met maximaal 2 uur zon per dag. 

Afwisselende beplanting

Afwisseling in je beplanting is belangrijk. Let op de hoogte, bloemkleur, bladkleur, bladvorm en bloeitijd. Ook valt het aan te raden om te kiezen voor een wintergroen element zodat de tuin ook in de winter nog een aantrekkelijke uitstraling heeft. Dit kan onder meer met wintergroen siergras of een buxushaag. In een border kun je allerlei groepen planten plaatsen, van eenjarige zomerbloemen tot vaste planten, rozen, struiken en bloembollen. Gebruik meerdere vaste planten van één soort om zo de rust te behouden en samenhang aan te brengen in de tuin. 

Hoge en lage beplanting

Lage planten staan over het algemeen op de voorgrond en naar achteren toe wordt de beplanting hoger. Hou rekening met groeihoogtes. Past de plant bij een volwassen hoogte ook nog in de border? Verdeel hoge en lage beplanting op de juiste manier over je tuin om zo eenheid aan te brengen in het ontwerp.

Veelgestelde vragen over beplanting

Als ervaren tuinliefhebber en planner van beplantingsplannen beantwoord ik hier enkele veelgestelde vragen over het maken van een beplantingsplan voor je tuin.

Wat zijn belangrijke stappen bij het maken van een beplantingsplan?

Bij het opstellen van een beplantingsplan is het cruciaal om de afmetingen van je tuin en tuinborders nauwkeurig op te meten. Noteer in het plan welke delen van de tuin zonnig zijn, welke gedeeltelijk in de schaduw liggen en welke volledig in de schaduw liggen. Houd ook rekening met de bodemgesteldheid en beoordeel of de grond droog of nat is. Bij erg natte grond kan drainage nodig zijn, terwijl dichtgeslagen grond omgeploegd moet worden. Het is verstandig om een professional zoals Donker Groen te raadplegen voor advies en om het groenwerk uit te voeren.

Waarom is het raadplegen van een plantenlabel belangrijk bij het kiezen van beplanting?

Bijna elke plant wordt geleverd met een plantenlabel waarop belangrijke informatie staat, zoals bloeitijd, snoeiperiode en de ideale standplaats. Het label geeft aan of de plant geschikt is voor volle zon, halfschaduw of schaduw, waardoor je de juiste plek in je tuin kunt kiezen voor elke plant.

Hoe kan ik zorgen voor een goed evenwicht tussen hoge en lage beplanting in mijn tuin?

Een evenwichtige mix van hoge en lage beplanting is essentieel voor een aantrekkelijk tuinontwerp. Lage planten horen meestal vooraan te staan, terwijl de beplanting naar achteren toe hoger wordt. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de volgroeide hoogte van elke plant en verdeel de hoge en lage planten op een manier die zorgt voor harmonie en balans in je tuinontwerp.