Koopgids: De infrarood sauna

Koopgids: De infrarood sauna

Als we het woord sauna laten vallen krijgt vrijwel iedereen een glimlach op zijn gezicht. Sauneren is natuurlijk een heerlijk tijdverdrijf en je kunt tegenwoordig ook prima sauneren in of rondom je eigen woning! Steeds meer mensen kiezen voor een sauna in huis. Bijvoorbeeld in een badkamer of op een zolder of ze plaatsen de sauna in de tuin. Maar de ene sauna is zeker de andere niet. Je kunt kiezen voor een traditionele sauna, maar een infrarood sauna is ook interessant. Al dan niet de betere keuze! In onze koopgids geven we handige tips en trucs over de infrarood sauna en waar je op moet letten als je er eentje wilt kopen. 

Het grote verschil tussen een traditionele en infrarood sauna

Voordat we alles gaan vertellen over de infrarood sauna is het goed om uit te leggen wat nu precies het verschil is tussen de traditionele en infrarood sauna. Bij een traditionele sauna wordt de lucht in de cabine verwarmd. Dit doe je doorgaans door middel van het verdampen van water en het kan een ontzettend ontspannend gevoel geven als je in de afgesloten cabine aan het zweten bent. Maar het kan ook een benauwend gevoel geven. Zeker door de hoge luchtvochtigheid die in een traditionele sauna aanwezig is. Bij een infrarood sauna wordt niet de lucht, maar het lichaam verwarmd. De stralers dringen diep door in het lichaam en zo krijg je een heerlijk relaxt en ontspannend gevoel.

Voor welke sauna je het beste kunt kiezen

Beide varianten zijn erg goed als je wilt ontspannen, maar als je het hebt over het behandelen van spierpijn en gewrichtsklachten heeft de infrarood sauna een streepje voor. De infrarood stralen behandelen de spieren die hierdoor heerlijk ontspannen en de pijn laten afzwakken. Of zelfs compleet laten verdwijnen. Minder pijn zorgt ook nog eens voor minder stress. Waar de traditionele sauna lekker is als je wilt relaxen sla je met een infrarood sauna simpelweg twee vliegen in één klap. Uiteraard is het wel weer afhankelijk van je wensen of een infrarood sauna echt de betere keuze is. Want waarom zou je er één kopen als je geen spier- of gewrichtspijn hebt?

Koopgids: De infrarood sauna

Ruimtebesparende oplossing

Een sauna heeft doorgaans veel ruimte nodig, maar een infrarood sauna of cabine is in de regel een stuk kleiner en dus ook eenvoudig te plaatsen. Een eenpersoons cabine heeft een gemiddelde afmeting van 90x90x200. Dus hier kun je altijd wel een plekje voor vinden. Een nadeel is misschien dat je in een infrarood sauna niet lekker kunt liggen. Dat kan je wel in een traditionele sauna. Het is maar net of je dit belangrijk vindt.

Verschillende soorten infrarood

Als je denkt dat het aanschaffen van een infrarood sauna een eitje is heb je het goed mis. Het is geen rocket science, maar je moet wel realiseren dat er verschillende soorten van infrarood aanwezig zijn. In de basis zijn dit drie vormen; IR-A, IR-B en IR-C. IR staat logischerwijs voor “infrarood” en A, B of C geeft aan hoe intens de stralen zijn. Waarbij A het meest intens en C het minst intens is. Doorgaans hebben infrarood sauna’s een combinatie van IR-B en C, maar er zijn ook full spectrum infrarood sauna’s met IR-A, IR-B en IR-C. Sauna’s of cabines met alleen IR-C zullen minder effect hebben op je gezondheid, omdat deze infraroodstralen op de huid reflecteren. Je kunt er wel lekker mee relaxen, omdat je het lekker warm hebt.

Wat heb je nodig voor een infrarood sauna?

De grote vraag is natuurlijk wat je allemaal nodig hebt voor het installeren van een infrarood sauna, maar feitelijk is dat heel weinig. Het is in ieder geval belangrijk dat je de ruimte hebt en dat je de sauna in de buurt van een stopcontact kunt plaatsen. De sauna heeft namelijk wel elektriciteit nodig. Voor de rest heb je niets nodig. Deze machines zijn kant-en-klaar en plug & play. 

Verschillende functionaliteiten

Infrarood sauna’ heb je in verschillende soorten en prijsklassen en de prijs wordt vaak bepaald door de grootte en de functionaliteiten. Goedkopere varianten zijn niet alleen kleiner, maar werken ook net iets anders dan duurdere exemplaren. Zo moet je bijvoorbeeld 10 tot 30 minuten wachten tot de sauna is opgewarmd en dat je er gebruik van kunt maken. Bij duurdere varianten druk je op de knop en dan stralen de stralers direct op volle kracht. Je kunt dan ook direct plaatsnemen en genieten! Welke keuze je maakt is niet alleen afhankelijk van het budget dat je wilt besteden, maar ook van wat je belangrijk vindt.