Advies over lijmresten verwijderen: lees alles wat je moet weten

Ongewensten stickers kom je op veel plekken tegen. Deze stickers kun je verwijderen, maar vaak blijven er lijmresten achter. Deze resten kun je op verschillende manieren verwijderen en welke middelen je het beste kunt gebruiken hangt onder andere af van het materiaal waarop de lijmresten zich bevinden. Lijmresten verwijderen van hout vergt bijvoorbeeld een andere methode dan glas. Zo zijn er bijvoorbeeld materialen die niet bestand zijn tegen bepaalde chemicaliën. Het is dus belangrijk dat je van te voren goed onderzoek doet naar welke middelen je wel kunt gebruiken en welke middelen je beter links kunt laten liggen bij het verwijderen van lijmresten. In dit artikel lees je alles over hoe je lijmresten van verschillende materialen kunt verwijderen.

Ben je benieuwd hoe je het beste tegellijm kunt verwijderen? In dit artikel lees je alles over het verwijderen van tegellijm dat je moet weten. 

Huishoudmiddelen voor het verwijderen van lijmresten

Lijmresten verwijderen kun je natuurlijk doen met lijmverwijderaar van bijvoorbeeld het merk HG, maar ook in huis heb je vast wel wat middelen welke goed kunnen werken. Hieronder hebben wij een lijst samengesteld met verschillende middelen voor het verwijderen van sticker- en lijmresten:

 • aceton;
 • afwasmiddel of zuiveringszout in combinatie met warm water;
 • alcohol;
 • azijn;
 • nagellakremover;
 • schoonmaakazijn;
 • koper- of zilverpoets;
 • lampenolie;
 • schoonmaakmiddel met citroensap;
 • aanstekervloeistof;
 • wasbenzine;
 • terpentine;
 • ontvetter (zoals WD-40).

Lijmresten van metaal verwijderen

Lijmresten verwijderen van metaal kan gedaan worden op verschillende manieren. Je kunt uiteraard gebruiken van professionele lijmverwijderaar, maar ook met veel huismiddelen kun je de ongewenste lijmresten verwijderen. Wanneer de lijm pas is aangebracht, kun je de resten vaak met heet water wegschrobben. Echter, wanneer dit niet geval is, dan zal enkel heet water niet voldoende zijn. Je kunt hardnekkige resten wegschuren met een plamuurmesje. Ook kun je de resten onder andere wegschrobben met afwasmiddel, schoonmaakmiddel met citroensap of schoonmaakazijn.

Lijmresten verwijderen van hout

Wanneer je veel met hout werkt weet je dat lijmresten op hout bijna niet te voorkomen zijn. Je zult tijdens het klussen vast wel eens gebruik hebben gemaakt van superlijm en hierdoor last hebben gekregen van lijmresten. 

Hierboven gaven we aan dat je lijmresten op metaal kunt kunt wegkrabben met een mesjes of (agressieve) oplosmiddelen kunt gebruiken. Lijmresten verwijderen van hout vraagt om een andere aanpak, maar is net als metaal niet een al te moeilijk materiaal om de lijmresten van te verwijderen.

Er zijn enkele dingen dat je bij de hand moet hebben alvorens je aan de slag gaat. Zo moet je beschikken over schraapgereedschap, azijn of nagellakremover en handdoeken of wattenstaafjes. Als schraapgereedschap kun je onder andere een harde spatel of een oude pinpas gebruiken. 

Je kunt het beste beginnen met zoveel mogelijk lijmresten te verwijderen met het schraapgereedschap. Mocht je daar niet alle resten mee kunnen verwijderen, dan kun je overgaan op azijn of nagellakremover in combinatie met warm water. Gebruik een wattenstaafje om het oplosmiddel aan te brengen op de resten en zo de laatste restjes los te weken. Als laatst kun je eventueel houte lak aanbrengen op beschadigde oppervlaktes. 

Lijm van je kleding verwijderen

Lijmresten die nog niet zijn opgedroogd kun je uit je kleding verwijderen met een warm sopje. Opgedroogde lijm kost wat meer moeite om te verwijderen. De beste manier om de lijm uit je kleding te verwijderen is om het eerst een nacht in de vriezer te laten liggen. Je kunt de volgende dag de lijmresten makkelijk met bijvoorbeeld een credit card of een mesje wegschrapen. Hiermee zul je bijna alle resten kunnen verwijderen. 

Voor de echte hardnekkige lijmresten kun je gebruik maken professionele middelen. Eén van deze middelen is de HG vlekweg 2. Dit middel verwijdert vlekken uit textiel van onder ander schoensmeer, olie & vet, maar ook spijsolie,viltstift, smeer, stickers en tippex. In totaal heeft HG zeven producten voor het verwijderen van hardnekkige vlekken.

Lijmresten verwijderen met de producten van HG

We gaven het hierboven al aan, maar een goede manier om snel van lijmresten verlost te zijn is met de producten van HG. HG is een merk met een groot assortiment aan lijmverwijderaars. Zo hebben ze producten voor het verwijderen van resten uit onder andere tapijt of parket, hout en kleding. Zo hadden we eerder al HG vlekweg 2 vermeldt, welke wij als één van de beste producten op de markt beschouwen voor het verwijderen van lijmresten uit kleding. Dit product is onder andere te koop bij Handyman, Plus, Amazon, Plein, Praxis en Jumbo.

Let op met bijtende stoffen

Ten slot willen we je er nog op attenderen om op te letten met bijtende stoffen. Deze stoffen zijn niet geschikt voor ondergronden van kunstof en kunnen ook op bepaalde materialen en kleuren een negatief effect hebben. Daarom is het verstandig om het middel eerst op een klein onopvallende plek te testen met behulp van een wattenstaafje. Wanneer het middel na 20 à 25 minuten geen reactie heeft gegeven, kun je het middel gebruiken op andere plekken. Ook moet je met bepaalde middelen uitkijken voor je eigen veiligheid. Bepaalde middelen kunnen namelijk effect hebben op bijvoorbeeld je huid of ogen. Neem in sommige gevallen dus de juiste veiligheidsmaatregelen.

Conclusie 

Lijmresten verwijderen is niet al te moeilijk, maar toch zijn er wel verschillende punten waar je op moet letten. Het materiaal speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in hoe je te werk moet gaan. Na het lezen van dit artikel weet je welke huismiddelen en professionele middelen je kunt gebruiken voor het verwijderen van lijmresten uit kleding, hout en metaal. Ook hebben we toegelicht waar je op moet letten bij het werken van bepaalde stoffen en waar je professionele middelen kunt aanschaffen. Kortom, we hopen dat je na het lezen van dit artikel hardnekkige lijmresten eenvoudig kunt verwijderen.