Ga je jouw huis grondig renoveren? Dan is de kans groot dat er ook nieuwe vensterbanken komen. Voordat je de oude vensterbanken eruit sloopt, raden wij je aan eerst nieuwe te kopen. Door het grote aanbod is het kiezen van vensterbanken alleen een gemakkelijker opgave. Daarom zetten wij in deze tekst 5 tips op een rijtje die je een handje helpen bij een nieuwe vensterbank kiezen.
1. Verdiep je in de verschillende materialen
Vroeger werden vensterbanken vaak gemaakt van steen of hout. Tegenwoordig kom je nog steeds vensterbanken van deze materialen tegen, maar toch kiezen mensen steeds vaker voor kunststof of mdf. Beide materialen hebben een krasvaste toplaag, waardoor ze tegen een stootje kunnen. Extra bijkomstigheid is dat de vensterbanken van deze materialen vochtbestendig zijn. Bovendien gaan ze jarenlang mee als je er een beetje normaal mee omgaat.
2. Denk na over de neus
De neus is een belangrijk onderdeel van een vensterbank. Met de neus bedoelen we in dit geval de voorzijde, dus de kant waar je tegenaan kijkt. Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe vensterbanken, ontdek je snel genoeg dat de neus van een vensterbank telkens anders kan zijn. Zo heeft de ene vensterbank bijvoorbeeld een ronde neus, terwijl de andere een rechte of geslepen neus heeft. Reden genoeg om hier goed over na te denken voordat je een vensterbank uitkiest.
3. Bepaal de juiste diepte
Bij het uitzoeken van een nieuwe vensterbank moet je ook rekening houden met de diepte. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar toch zijn er genoeg mensen die dit vergeten. Het gevolg is dat er een verkeerde vensterbank wordt gekozen. Meet daarom eerst op hoe diep jouw vensterbank moet zijn. Hierbij moet je rekening houden met verschillende zaken, zoals de diepte van de dagkanten en de aanwezigheid van een radiator.
4. Kies een geschikte lengte
De diepte is niet de enige maat waar je rekening mee moet houden, want vensterbanken hebben ook verschillende lengtes. Veel mensen denken dat een vensterbank standaard net zo lang is als de opening van het kozijn, maar dit hoeft niet. Wanneer je voor een wat chiquere uitstraling wilt gaan, kun je de vensterbank aan beide kanten iets buiten de kozijnopening uit laten steken. De uitstekende gedeeltes worden ook wel ‘oren’ genoemd. Je kunt overigens helemaal zelf bepalen hoeveel jouw vensterbanken buiten de kozijnopening uitsteken.
5. Vergeet de kleur niet
Als je keuzes gemaakt hebt voor wat betreft het materiaal, de neus, de diepte en lengte van een vensterbank, ben je er nog niet. Je moet namelijk ook nog bepalen welke kleur jouw vensterbank krijgt. Twijfel je tussen één of meerdere kleuren? Vraag dan maximaal drie gratis kleurmonsters aan op https://heering.eu. Doordat je de kleur te zien krijgt, is het waarschijnlijk een stuk makkelijker om een keuze te maken.