Pampasgras snoeien: dit moet je weten

Pampasgras, ook bekend als Cortaderia selloana, behoort tot één van de populairste soorten siergrassen. Niet zo vreemd als je het ons vraagt, want het geeft de tuin een natuurlijke oase. Pampasgras krijgt prachtige witte/zilveren of roze bloempluimen, die goed bestand zijn tegen de winter. Verder heeft pampasgras net als andere soorten grassen de juiste onderhoud nodig voor de optimale uitstraling. De plant is relatief gemakkelijk in onderhoud en in dit artikel zullen wij onder andere toelichten wat je nodig hebt voor het snoeien van pampasgras, wanneer je pampasgras het beste kunt snoeien, hoe je pampasgras kunt snoeien en onderhouden, waar je op moet letten en lees je aan het einde van dit artikel waar je pampasgras kunt aanschaffen.   

Wat heb je nodig bij het snoeien van pampasgras?

Tijdens pampasgras snoeien heb je een aantal dingen nodig. Zo heb je voor het snoeien van pampasgras het volgende nodig:

Handschoenen

Handschoenen komen goed van pas. Pampasgras heeft namelijk lange scherpe bladeren en de kans dat je jezelf snijdt is aanwezig. 

Heggenschaar

Voor het snoeien van pampasgras heb je naast handschoenen ook een heggenschaar nodig. De plant is vaak een uit de kluiten gewassen plant en hierdoor is een grote heggenschaar aangeraden. Verder heeft pampasgras een dikke steel en hier is wel wat kracht voor nodig. 

Pampasgras kan behoorlijk groot worden en wanneer je de plant wil korten, zal hier wel wat tijd in gaan zitten. Om dit te versnellen zou je eventueel voor een elektrische heggenschaar kunnen kiezen. 

GFT bak

Als laatst is een GFT bak geen overbodige luxe. Tijdens het snoeien van pampasgras komen er veel losse bladeren op de grond en heb je een GFT bak nodig om deze op te ruimen.

Wanneer moet je pampasgras snoeien?

Pampasgras hoef je slechts één keer per jaar te snoeien. De beste periode wanneer je dit kunt doen is aan het einde van februari of het begin van maart. In deze maanden krijgt de plant jonge scheuten. Door het snoeien van pampasgras geef je deze de ruimte om te groeien.

Wanneer je de plant voor het einde van februari gaat snoeien, kan het nog te koud zijn en loop je het risico dat de scheuten bevriezen en uiteindelijk afsterven. Dit wil je uiteraard voorkomen.

Aan het einde van februari of begin maart zijn de jonge scheuten groot genoeg om te overleven zonder de oude bladeren. Snoei het pampasgras tot dertig centimeter terug voor het beste resultaat. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen doe je dit met een grote heggenschaar of een elektrische heggenschaar.

Hoe moet je pampasgras snoeien?

Hoewel pampasgras er tamelijk mooi uit blijft zijn in de winter, heeft het wel een opknapbeurt nodig om zijn charme terug te krijgen. De pluimen zijn namelijk uitgedund en (gedeeltelijk) omgevallen. Gebruik handschoenen wanneer je pampasgras gaat snoeien. De bladeren van de plant hebben namelijk scherpe randen. 

Eind februari of begin maart kun je de oude stengels tot dertig centimeter boven de grond afknippen. Door dit te doen creëer je ruimte voor nieuwe bladeren en stengels om te groeien. Je kunt dit het beste doen met een scherpe heggenschaar of een snoeischaar. 

Naast het gebruik van een heggenschaar of een snoeischaar is er nog een andere manier om pampasgras te snoeien. Je kunt de plant namelijk ook schoonmaken door het uit te kammen. Dit kun je doen met een kleine handhark of een meertandige hark. Door dit meerdere keren te herhalen wordt de spruit vanuit binnen uitgekamd en wordt dood plantmateriaal verwijderd.

Pampasgras ziekten

De kans op ziekten is bij pampasgras relatief klein. De plant is niet gevoelige voor ziekten, maar tijdens het onderhouden moet je er wel opletten dat je pampasgras niet te veel water geeft. Hierdoor verzwakken de halmen en stengels en kunnen deze ombuigen. Ook is er een kans op schimmelvorming of wortelrot en kan te veel vocht er ook voor zorgen dat de plant niet bloeit. 

Pampasgras onderhouden

Pampasgras heeft niet al te veel onderhoud nodig. Toch zijn er wel punten waar rekening mee gehouden moeten worden. Zo moet je allereerst een goede plek in de tuin kiezen. Pampasgras doet het minder goed op plekken met veel schaduw en wind. Zoek een plek uit met voldoende zonlicht. Verder kun je bij minder warm weer de plant beter paar dagen geen water geven. Pampasgras doet het namelijk beter wanneer het af en toe veel water krijgt, dan wanneer het dagelijks een kleine hoeveelheid water krijgt.   

Heb je pampasgras is een bloempot? Dan dien je te zorgen voor losse grond en genoeg drainage in de pot. De plant heeft namelijk niet veel mest nodig.

Pampasgras heeft een bloeitijd van augustus tot en met oktober. En hoewel de plant in de winter mooi blijft, verliest het wel zijn charme. Vandaar ook dat je in februari of maart pampasgras moet snoeien. Let er wel op dat jonge pampasgras meer moeite heeft met strengere winters. 

Pampasgras kopen

Er zijn verschillende (online) winkels waar je deze mooie siergras kunt aanschaffen. Hieronder hebben wij enkele webshops waar je pampasgras kunt kopen op een rij gezet:

Plantendirect.nl
Tuinccentrum.nl
Tuinflora.nl

Conclusie 

Pampasgras snoeien is vrij eenvoudig en hoef je slechts één keer per jaar te doen. Verder heeft de plant nog meerdere voordelen. Zo kun je het hele jaar door genieten van deze mooie siergras en heeft het weinig onderhoud nodig. Het verliest in de winter wel een beetje zijn charme, maar sterft niet af zoals veel andere plantensoorten. Verder is de kans op ziekten klein bij deze siergras.

Door middel van dit artikel willen we onze bezoekers informeren over hoe pampasgras gesnoeid moet worden, hoe vaak per jaar dat gedaan moet worden en wanneer dit het beste gedaan kan worden. Ook heb je kunnen lezen hoe je pampasgras moet onderhouden en bij welke winkels je pampasgras kunt kopen.