We willen allemaal graag ons huis behaaglijk kunnen verwarmen. In deze tijd van een energiecrisis doen we dat het liefst zo efficiënt mogelijk. Een hoogwaardige radiator, met een goede warmteafgifte is daarbij essentieel. Of je nu een radiator wilt vervangen of een extra warmtebron wilt plaatsen, in dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe radiator.
Warmteafgifte
De warmteafgifte van een radiator is logischerwijs de voornaamste focus bij nieuwkoop. Warmteafgifte wordt ook wel aangeduid met ‘vermogen’ of ‘capaciteit’. De capaciteit van een radiator wordt uitgedrukt in Watt. Om de capaciteit te kunnen bepalen en te berekenen hoeveel radiatoren je nodig hebt, dien te kijken naar de wenselijke temperatuur in de ruimte, de inhoud van de ruimte, het aantal ramen in de ruimte, de isolatiewaarde en de ligging van je woning.
Prijs
In het geval van een radiator geldt vrijwel altijd: goedkoop is duurkoop. Goedkope radiatoren hebben doorgaans namelijk een stuk lagere capaciteit dan duurdere radiatoren, waardoor het verwarmen meer geld kost. De vraag is dan ook of een goedkope radiator onderaan de streep daadwerkelijk goedkoper is.
Materiaal
Traditioneel werden radiatoren gemaakt van gietijzer. Tegenwoordig zien we dit nog maar zelden. Gietijzer warmt namelijk zeer traag op. Het meest gebruikte materiaal voor radiatoren is tegenwoordig plaatstaal of aluminium. Plaatstaal is een stuk voordeliger dan aluminium, maar aluminium warmt daarentegen wel sneller op en heeft een hogere warmteafgifte.
Afmetingen
Bereken zorgvuldig hoeveel ruimte er beschikbaar is voor de nieuwe radiator. Houd hierbij rekening met extra benodigde ruimte voor ophangbeugels en aansluitingen. Bovendien dient er achter de radiator tenminste vijf centimeter vrije ruimte te zijn en onder de radiator tenminste tien centimeter.
Design
Tegenwoordig valt er ook op het gebied van design van alles te kiezen. Je kunt radiatoren aanschaffen in talloze vormen, kleuren en maten. Laat je niet alleen verleiden door wat er in het oog springt, maar let ook op de (kwaliteit van de) lasnaden en de zichtbaarheid van aansluitingen. Dit heeft een groot effect op het uiterlijk van de radiator.