Waterdicht stucwerk: lees alles wat je moet weten

Waterdicht stucwerk maakt een groei aan populariteit door. Steeds meer mensen kiezen hiervoor en daar zijn meerdere redenen voor te bedenken. Zo geeft het een badkamer een andere uitstraling dan bijvoorbeeld een badkamer met geglazuurde tegels. 

Er zijn meerdere manieren hoe je stucwerk waterdicht kunt maken en wij zullen in dit artikel daar dieper op ingaan. Ook lees je andere handige informatie dat je dient te weten voordat je begint met waterdicht stucwerk.

Waterdicht stucwerk in de badkamer

Waterdicht stucwerk geeft de badkamer een andere uitstraling en we zien dat dit steeds vaker wordt gebruikt. Een andere reden om te kiezen voor waterdicht stucwerk is dat de badkamer geen voegen meer heeft. Je wilt te allen tijde een schone badkamer en voegen nemen veel vuil tot zich op. Ook zijn schimmels een veelvoorkomend probleem bij voegen. Je kunt de voegen uiteraard vervangen en hoewel dit niet al te ingewikkeld is, kun je met waterdicht stucwerk dit probleem geheel voorkomen.

Er zijn twee verschillende soorten stucwerk voor in de badkamer: waterbestendig stucwerk en vochtbestendig stucwerk. Waterbestendig stucwerk kun je gebruiken op plekken die in contact komen met water en vochtbestendig stucwerk is geschikt voor plekken in de badkamer waar doorgaans geen water komt. Je kunt waterbestendig stucwerk onder andere gebruiken rond de douchecel en de muren rond het bad. 

Verder is het belangrijk om te weten dat je waterdicht stucmortel kunt gebruiken wanneer je nog moet beginnen met stucen en wanneer iets al gestuct is en je het waterdicht wilt maken, kun je het coaten of impregneren. 

Waterdicht stucmortel

Er zijn meerdere manieren hoe je stucwerk waterdicht kunt maken. Eén van deze manieren is met het gebruik van waterdicht stucmortel. Er zijn verschillende bouwmarkten en webshops waar je dit kunt aanschaffen, waaronder Bol.com, Gamma en Praxis. Stucmortel geeft een marmerachtige uitstraling, is stootvast en uiterst geschikt voor de badkamer.

Deze methode is voor de doorsnee doe-het-zelver geen eenvoudige klus. Het vergt namelijk enige kennis om de stucmortel aan te brengen en af te werken. Daarom is het belangrijk om jezelf af te vragen of je dit niet beter door een stukadoor kunt laten doen.

Dan is er nog een andere manier om stucwerk waterdicht te maken, namelijk met het product Beton Cire. Beton Cire is een product dat je bij diverse online winkels kunt aanschaffen en waarbij je de keuze hebt uit talloze kleuren. Het is een product dat je kunt verwerken als stucwerk en redelijk eenvoudig aan te brengen is. Voor de doe-het-zelver met enige stucervaring zal dit geen grote problemen opleveren. Beton Cire kun je met normaal stucgereedschap verwerken.

Stucwerk waterdicht maken door te coaten

Stucwerk kun je ook waterdicht maken door het te coaten nadat je het stucwerk hebt aangebracht. Coating is namelijk waterdicht.  

Eerder in dit artikel gaven we al aan dat er waterdicht stucwerk en vochtbestendig stucwerk bestaat. Niet de gehele badkamer hoeft waterdicht te zijn en bij veel delen van de badkamer is vochtbestendig stucwerk meer dan voldoende. Denk hierbij aan plaatsen welke niet direct in contact komen met water.

Hoe lang moet stucwerk drogen in de badkamer?

Helaas kunnen hier geen standaard antwoord opgeven. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt de temperatuur van de ruimte, de luchtvochtigheid en de dikte van het stucwerk hier een belangrijk rol bij. Doorgaans droogt het stucwerk in de badkamer één mm per dag. Je kunt zelf het best uitrekenen hoeveel dagen/weken je moet wachten voordat je verder kunt met het afwerken van de wand. Gelukkig kun jezelf eenvoudig controleren op de wand is opgedroogd. Een droge wand is namelijk wit van kleur en wanneer je nog grijze vlakken ziet, betekent dat de wand nog niet volledig is opgedroogd. 

Hoeveel kost waterdicht stucwerk bij het laten aanbrengen door een vakman?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je badkamer waterdicht te maken wanneer er nog bestaand stucwerk is. We hebben enkele opties hierboven al uitgelicht, maar willen hieronder verschillende opties met elkaar vergelijk. Wij vermelden onder andere de prijs per m2, de uitstraling en andere informatie. Deze opties zijn niet alleen geschikt voor badkamers, maar kunnen ook prima toegepast worden in andere vochtige ruimtes.

Beton Ciré

We hebben dit product hierboven al kort besproken. Beton Ciré is een twee tot drie centimer dikke waterdichte stucwerk en betekent letterlijk “gewreven beton”. Na aanbrengen van ​​Beton Ciré geef je de ruimte een mat en steenachtige uitstraling.

De prijs van Beton Ciré start vanaf ongeveer € 100,- per m2. 

Tadelakt

Tadelakt is een stuk prijziger dan Beton Ciré. Met Tadelakt krijg je een marmerachtige uitstraling als resultaat en is op basis van Marokkaanse Hydraatkalk. Dit is één van de redenen waarom Tadelakt duurder is dan andere opties uit deze lijst. Het aanbrengen van Tadelakt is daarnaast ook een stuk lastiger dan bijvoorbeeld Beton Ciré en kan in de meeste gevallen beter worden overgelaten aan een vakman. Je bent dus een stuk duurder uit, maar je krijgt er wel een prachtig resultaat voor terug.

De prijs van Tadelakt start vanaf ongeveer € 145,- per m2. 

Terrastone

Terrastone is een stucwerk dat je op meerdere manieren kunt aanbrengen en de goedkoopste optie uit deze lijst. Het stucwerk geeft de badkamer een robuuste uitstraling en bestaat uit natuurlijke korrels en mineraalstoffen. 

De prijs van Terrastone start vanaf ongeveer € 75,- per m2. 

Microcement/microbeton

Het laatste stucwerk dat we hier willen toelichten is microcement/microbeton. Microcement en microbeton hebben dezelfde eigenschappen, maar verschillen in dikte en sterkte. Zo is Microbeton tot wel acht centimeter dikker dan microcement. Verder zijn ze beide uiteraard waterdicht en heeft het ook als voordeel dat het geen tot weinig vuil tot zich opneemt.

De prijs van Microcement/microbeton start vanaf ongeveer € 135,- per m2. 

Conclusie

Bij stucwerk waterdicht maken komt aardig wat kijken en in sommige gevallen kun je het als doe-het-zelver beter overlaten aan een stucadoor. Dit is onder andere afhankelijk van het soort stucwerk dat je wilt gebruiken. Zo zijn sommige soorten makkelijker aan te brengen dan andere. We hopen dat je na het lezen van dit artikel wat wijzer bent geworden over de verschillende mogelijkheden en hoe je het beste te werk kunt gaan.