Dit zijn 8 typische kenmerken van een landelijk interieur

Een landelijk interieur behoort tot één van de populairste interieurs. En als je het ons vraagt tot één van de mooiste stijlen. Met een landelijk interieur geef je een ruime een lichte, charmante en gezellige uitstraling. Verder kun je het omschrijven als robuust en warm. Niet vreemd dus dat veel mensen kiezen voor een landelijk interieur. Wil je jouw ruimte ook een landelijke uitstraling meegeven? In dit artikel lees je wat typische kenmerken van een landelijk interieur zijn. Verder sluiten we het artikel af met handige tips voor het creëren van een landelijke uitstraling.

Wil je daarnaast weten bij welke merken je met een gerust hart kunnen shoppen? Wij hebben een lijst opgesteld met mooie en duurzame interieurmerken.  

Verschillende stijlen

Een landelijk interieur kan zeer divers zijn en kan invloeden bevatten van verschillende landen, waaronder Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Wij zullen hieronder de verschillende stijlen toelichten.

Een warme stijl

Allereerst kun je een warm landelijk interieur creëren. Dit kun je onder andere doen door het gebruik van kleuren als pastel, lichte aardetinten en ook wit kan hier aan bijdragen. Verder kan decoratie die licht en luchtig aanvoelt hier bij helpen. Denk aan accessoires welke gemaakt zijn van natuurlijke materialen.

Een kitscherige cottage stijl

Dit is een stijl die je veel in de Verenigde Staten tegenkomt, maar ook in Nederland steeds vaker wordt gekozen. Deze stijl kun je creëren door grote frutsels in bijvoorbeeld je woonkamer te plaatsen. Hierbij kun je denken aan oude borden, servies of andere nostalgische woonaccessoires.

Een modern landelijke stijl

Om een ruimte een moderne uitstraling te geven, maar toch een landelijk gevoel te creëren, kun je bijvoorbeeld kiezen voor strakke meubels in massief hout. Bij massief hout kun je denken aan eik en teak. Daarnaast kun je kleuren van woonaccessoires, meubels en muren kiezen die hier goed bij aansluiten.

De kenmerken van een landelijk interieur

Je hebt kunnen lezen wat de meest voorkomende stijlen zijn van een landelijk interieur. Hieronder hebben wij een opsomming gemaakt van veel voorkomende landelijke interieur kenmerken.

Robuust en rustig

Voor het creëren van een landelijk interieur wordt grijs en wit als basis gebruikt. Zowel wit als grijs worden vaak geassocieerd met rust. Verder zie je vaak dat in een ruimte met een landelijk interieur grote (houten) robuuste meubels worden gebruikt. Door het gebruik van robuuste meubels en rustgevende kleuren geef je een ruimte een gezellige sfeer mee.

Gemoedelijk en gezellig

Ook gemoedelijkheid en gezelligheid behoren tot landelijke interieur kenmerken die wij vaak voorbij zien komen. We gaven het hierboven al aan dat robuuste meubels en rustgevende kleuren een gezellige sfeer geven. Dit zie je vaak terugkomen in een landelijk interieur en daarom wordt het een landelijke ruimte vaak gezien als gezellig en gemoedelijk. 

Natuurlijke materialen

Bij het denken aan een landelijk interieur zul je niet snel denken aan plastic en synthetische stoffen, maar eerder aan natuurlijke materialen zoals hout, wol en leer. Volgens ons en hoogstwaarschijnlijk vele van onze lezers zorgen natuurlijke materialen voor een fijn thuisgevoel. 

Aardse kleuren

Aardse kleuren behoren ook tot één van de meest genoemde kenmerken van een landelijk interieur. Wit en grijs staan vaak aan de basis van een landelijk interieur, maar ook andere kleuren zoals beige en zand- en leemkleuren passen goed in een ruimte met een landelijke sfeer.

Grove meubels

Wij moeten bij het denken aan een landelijk interieur al gauw denken aan grove meubels. Door het kiezen van grove meubels met een robuuste uitstraling kun je een ruimte al snel een landelijk gevoel meegeven. Denk bijvoorbeeld aan grote houten kasten of een mooie eettafel van eikenhout. Gebruik vooral ronde vormen en probeer strakke lijnen zoveel mogelijk te vermijden. Met strakke lijnen zul je al gauw een moderne uitstraling creëren. 

Een open haard

Helaas is dit niet altijd mogelijk, maar mocht dit tot de mogelijkheden behoren, dan zullen wij dat zeker aanmoedigen. Een open haard toevoegen aan je woonkamer zorgt gegarandeerd voor een warm en gezellig gevoel. Zoals je eerder hebt kunnen lezen staat warm en gezelligheid gelijk aan een landelijk interieur. Mocht een open haard niet tot de mogelijkheden behoren, dan zijn er gelukkig nog genoeg andere kenmerken van een landelijk interieur die je kunt toepassen. 

Woonaccessoires

In een moderne en minimalistische ruimte kom je vaak weinig accessoires tegen. In een landelijk interieur daarentegen komen woonaccessoires juist goed tot hun recht. Zo raden we aan om de ruimte te vullen met onder andere sierkussens, spiegels, potten, schaaltjes etc. Uiteraard kun je het beste kiezen voor producten met een authentieke en natuurlijke look. Verder passen handgemaakte items goed in een ruimte met een landelijke stijl. 

Keukenkastjes van eikenhout

Door het gebruik van bijvoorbeeld eikenhout creëer je al gauw een landelijke look. Kies bijvoorbeeld voor keukenkastjes van eikenhout. Ook kastjes in de woonkamer of andere ruimtes van eikenhout zullen wij te allen tijde aanraden voor wanneer je kiest voor een landelijk interieur. 

Tips voor een landelijk interieur

Je hebt in dit artikel meerdere landelijke interieur kenmerken voorbij zien komen. Als laatst willen we je nog een aantal tips geven om een ruimte een landelijke feeling te geven.

Kies voor de juist materialen

Niet alle materialen passen bij een landelijk interieur. Natuurlijke materialen zoals hout, wol en leer passen het beste bij een landelijk interieur. Kies daarom voor zitmeubelen en tafels welke van deze materialen gemaakt zijn.

Ga voor rust

Bij een landelijk interieur denk je al snel aan rust. Rust en gezelligheid kun op verschillende manieren creëren. Hierbij moet je vooral denken aan de kleuren van de muren en de vloer. Ook kun je natuurlijke accessoires aan een ruimte toevoegen.

Kies voor lange gordijnen

Lange gordijnen in natuurlijke kleuren komen ook goed tot hun recht in een ruimte met een landelijk interieur. 

Conclusie

We hopen dat de landelijke interieur kenmerken hierboven je op weg zullen helpen bij het creëren van jouw ideale woonruimte. Je hebt kunnen lezen welke materialen je voor een landelijk interieur het beste kunt gebruiken en ook welke kleuren een ruimte een landelijk  gevoel kunnen meegeven. Zoals je hebt kunnen lezen staat rust en gezelligheid hier centraal. Ook kunnen natuurlijke materialen een belangrijk rol spelen bij het creëren van een landelijk interieur. Verder hebben we de verschillende stijlen van een landelijk interieur in het kort toegelicht.

Veelgestelde vragen over een landelijk interieur

Als liefhebber van een landelijk interieur en iemand die graag anderen helpt bij het creëren van een gezellige en sfeervolle woonruimte, beantwoord ik hier enkele veelgestelde vragen over het inrichten in landelijke stijl.

Wat zijn de kenmerken van een landelijk interieur?

Een landelijk interieur kenmerkt zich door zijn robuuste, rustieke en gezellige uitstraling. Typische kenmerken zijn onder andere het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, wol en leer, aardse kleuren, grove meubels en warme accenten zoals een open haard.

Hoe creëer ik een landelijke uitstraling in mijn ruimte?

Om een landelijke uitstraling te creëren, kun je kiezen voor meubels en accessoires die passen bij deze stijl. Denk aan grote houten kasten, lange gordijnen in natuurlijke kleuren en handgemaakte woonaccessoires. Ook het gebruik van eikenhouten keukenkastjes draagt bij aan een landelijk gevoel.

Welke tips zijn er voor het inrichten van een landelijk interieur?

Voor het inrichten van een landelijk interieur is het belangrijk om te kiezen voor natuurlijke materialen, rustige kleuren en lange gordijnen. Daarnaast kunnen authentieke en handgemaakte woonaccessoires de sfeer versterken en zorgen voor een gezellige uitstraling.