Keukenkastjes verven, hoe pak je dat aan?

Keukenkastjes verven: lees wat de valkuilen zijn en welke stappen je moet volgen voor het beste resultaat. Om jouw keuken een andere uitstraling te geven kun je de keukendeurtjes uiteraard vervangen, maar ook het verven van de keukenkastjes behoort tot de mogelijkheden. De meeste keukenkastjes zijn namelijk voorzien van een laag kunststof of een houtfineer. Beide zijn gemakkelijk te verven. In dit artikel zullen wij dieper ingaan op de valkuilen, de beste verf voor keukenkastjes, vertellen we waar je verf kunt kopen en leggen we stap voor stap uit hoe je keukenkastjes het beste kunt verven. 

Beschik je overigens over een keukenblad van kunststof? Dan zou je deze ook kunnen voorzien van een nieuw laagje verf. Door zowel het keukenblad als de keukenkastjes een nieuwe kleur te geven zal de keuken helemaal een nieuwe ‘look & feel’ krijgen.

Kun je alle soorten keukenkastjes verven?

Bijna alle keukendeurtjes kunnen geverfd worden. Echter, je moet wel rekening houden met het materiaal van de keukenkastjes. In de meeste gevallen zullen deze zijn gemaakt van hout, kunstof of mdf. Door het gebruik van een goede primer of grondverf zorg je ervoor dat de verf zich goed kan hechten. De primer of grondverf moet afgestemd zijn op het materiaal. Hier zul je uiteindelijk het beste resultaat mee kunnen realiseren. Weet je niet zeker van wat voor materiaal de keukenkastjes zijn gemaakt? Je kunt dit eventueel navragen bij de keukenfabrikant. Aan het einde van dit artikel bespreken we de optie om dit te laten doen door een ervaren schilder. Wanneer je dit door een goede schilder laat doen, ben je er zeker van dat de juist primer en verf wordt gebruikt. 

Wat zijn de valkuilen van het verven van keukenkastjes?

Voordat we je stap voor stap gaan uitleggen hoe je het beste keukenkastjes kunt verven, willen we nog enkele van de meest voorkomende valkuilen benoemen. In de keuken kan vet en stof zich gemakkelijk ophopen en hiermee moet je uitkijken wanneer je keukenkastjes gaat verven. Vet en stof zorgen er namelijk voor dat de verf niet goed kan hechten. Het is dus van groot belang dat je voor het verven de keuken en dan voornamelijk de keukenkastjes grondig gaat reinigen.

Een ander punt waar je rekening mee moet houden is dat het verven van keukenkastjes soms een uitdagende klus kan zijn. Dit komt omdat keukenkastjes vaak oneven vormen hebben, waardoor verf zich kan ophopen in de diepe deeltjes van de keukenkastjes. Je wilt namelijk een egaal resultaat krijgen, maar dit kan in praktijk soms best lastig zijn.

Wat is de beste verf voor keukenkastjes?

Uiteraard moet je kiezen voor kwaliteitsverf, zodat je geniet van een langere levensduur van de keukenkastjes. Verder moet de verf bestendig zijn tegen krassen en viezigheid. Wij adviseren om te kiezen voor binnenshuis verf op waterbasis. Het voordeel van verf op waterbasis is dat deze goed bestand zijn tegen krassen en slijtage. Let er wel op dat verf op waterbasis ongeveer twee weken de tijd nodig heeft om te harden. Na deze twee weken beschik je wel over een keiharde laklaag.

Keukenkastjes verven in 5 stappen

Wil je jouw keuken een nieuwe ‘look & feel’ meegeven? Dan behoort keukenkastjes verven tot één van de mogelijkheden om dit te realiseren. Keukenkastjes verven kunnen best lastig zijn door de oneffenheden, maar door het volgen van de onderstaande vijf stappen zul je het beste resultaat krijgen. 

Maak je keukenkastjes grondig schoon

De keuken is een ruimte waar gemakkelijk stof en vuil kan ophopen. Het is belangrijk dat je over een schone keuken beschikt voordat je begint met het verven. Door de keuken en voornamelijk de keukenkastjes grondig te reinigen zal de verf zich later beter kunnen hechten. Je kunt de keukenkastjes schoonmaken door een emmer te vullen met water en Alabastine Verfreiniger. Verder kun je de kastjes stofvrij maken met een doek. Daarnaast kun je de keukenkastjes ontvetten met met ammoniak of een ontvetter.

Plak de randen de kastjes af

De volgende stap is om de randen goed af te plakken. Op bepaalde plekken wil je de oude kleur verf behouden en je wilt niet dat je daar per ongeluk met de nieuwe verf overheen gaat verven. Door de randen op de juiste manier af te plakken kun je lijnrecht schilderen. 

Schuur de keukenkastjes

Je hebt eerder de keukenkastjes al grondig schoongemaakt en ontvet. Nu is het tijd om de keukenkastjes te schuren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Siaflex 1948 schuurpapier. Door de kastjes te schuren kan de nieuwe verf beter hechten. Voordat je de grondlak tijdens de volgende stap gaat aanbrengen moet je de kastjes met een doek nogmaals stofvrij maken.

Breng de grondlak aan

Je kunt bijna beginnen met het verven van de keukenkastjes. Echter, voordat je hieraan begint moet je eerst de grondlak aanbrengen. Bij alle bouwmarkten kun je grondlak van hoogwaardige kwaliteit aanschaffen. Met goede grondlak zorg je er namelijk voor dat de verf beter kan hechten.

Tijd op de keukenkastjes te verven

De laatste stap is het verven dan de keukenkastjes. Je moet twee lagen aanbrengen, welke je tussendoor goed laat drogen en uitharden. Wij raden aan om een synthetische kwast te gebruiken voor het beste resultaat. Voor grotere vlakken kun je eventueel ook een roller gebruiken als je dat fijner vindt. Als laatst kun je met een patentpuntkwast de kastjes nastrijken.

De kosten voor het laten verven door een schilder?

Je hebt hierboven kunnen lezen hoe jezelf keukenkastjes kunt verven. Echter, je kunt er ook voor kiezen om een schilder in te huren. Afhankelijk van de maat van je keuken en de afmetingen van keukenkastjes ben je waarschijnlijk rond de € 800 tot € 1200 kwijt voor de gehele klus. Hierbij zit de verf, btw en werkzaamheden zoals het schuren en ontvetten bij inbegrepen. 

Voor de voorkant van een keukenkastje betaal je rond de € 20,- tot € 80.-. Dit is afhankelijk van het formaat van het keukenkastje.

Voor het schilderen van een hoekkast rekent een schilder gemiddeld rond de € 65,- tot € 90,-.

Waarom zou je kiezen voor een schilder?

Door het inhuren van een goede schilder ben je vaak gegarandeerd van een mooi resultaat. Zeker wanneer je voor het inhuren van een schilder goed onderzoek doet. Zo zijn er verschillende keurmerken waar een schilder over kan beschikken. In Nederland zijn er meerdere keurmerken, waaronder de ‘VGO-keur’, ‘AF-erkenning’, ‘De Betere Schilder’, ‘Keurmerk Kwaliteitsvakman’. Deze keurmerken hebben allemaal verschillende voordelen. Hierbij kun je denken aan een minimale garantieperiode, diploma controle en meer. Verder kun je ook kijken hoe een schilder wordt beoordeeld op Google en andere websites. Op websites als bijvoorbeeld Werkspot vind je duizenden vakspecialisten en kun je eenvoudig zien hoe ze door klanten zijn beoordeeld. 

Overigens zijn er genoeg betrouwbare schilders die niet over een keurmerk beschikken. De keurmerken die we hierboven hebben benoemt kosten namelijk geld en niet elk schildersbedrijf wil daaraan meedoen. 

Conclusie 

Keukenkastjes verven is een karwei dat sommige mensen liever overlaten aan een schilder. Je hebt in dit artikel kunnen lezen waar je op moet letten en wat je ongeveer kwijt zult zijn voor een schilder. Echter, voor wie liever zelf aan de slag gaat, heeft in dit artikel kunnen lezen welke vijf stappen gevolgd moet worden voor het beste resultaat. Ook gingen we kort in op het soort verf dat je het beste kunt gebruiken en waar je tijdens het verven van keukenkastjes op moet letten. We hopen dat je na het lezen van dit artikel wat wijzer bent geworden en het gewenst resultaat kunt realiseren.