Met deze middelen krijg je een glanzend badkamer

De badkamer schoonmaken, het lijkt een grote klus, maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Een badkamer heeft vele hoekjes en gaatjes en ook kalkaanslag is een veelvoorkomend probleem. Het is een klus waar veel mensen tegen opkijken, maar door het gebruik maken van de juiste middelen beschik je in een mum van tijd over een schone badkamer. Ook door het volgen van de juiste volgorde kun je het optimale resultaat het snelst realiseren. Daarnaast is het ook een stuk makkelijker om een badkamer schoon te houden wanneer je niet te lang wacht met het schoonmaken van de badkamer.

Een schone badkamer geeft een heerlijk gevoel en we willen jou door middel van dit artikel informeren over de beste middelen voor een schone badkamer, welke middelen je beter links kunt laten liggen, hoe vaak je een badkamer moet schoonmaken, waar je de middelen kunt kopen en geven we aan het einde van dit artikel verschillende tips voor een schone badkamer.

Benodigdheden voor het schoonmaken van een badkamer

Allereerst willen we het hebben over de middelen voor een schone badkamer. Voor het beste resultaat heb je verschillende middelen nodig. Zo heb je een emmer, schuurspons, dweil, microvezeldoekjes en een extra doek nodig om na te drogen. Verder moet je raamwisser, allesreiniger, glasreiniger en badkamerreiniger in huis hebben. 

Hoe vaak moet je een badkamer schoonmaken?

Wij raden onze lezers aan om niet al te lang te wachten om de badkamer schoon te maken. Hierdoor zal bijvoorbeeld kalkaanslag niet hardnekkig worden en voorkom je dat zeepresten gaan stinken. De badkamer kun je het beste wekelijks schoonmaken met de middelen die we hierboven hebben besproken. Ook door na het gebruik de douche of het bad droog te maken hoef je deze minder snel schoon te maken. Wanneer je dit niet droog maakt, wordt de kalkaanslag aanzienlijk groter. 

Geschikte middelen voor het schoonmaken van de badkamer

We hebben hierboven alle benodigdheden toelicht. Nu willen we onze favoriete middelen voor een schone badkamer op een rij zetten.

Badkamerspray

Badkamerspray is een zeer effectief middel om te gebruiken in de badkamer. Zo is het uiterst geschikt op kalk en zeepresten tegen te gaan en ruikt het lekker fris. Daarnaast is het makkelijk in gebruik. Merken waar wij zelf positieve ervaringen mee hebben zijn Glorix en Ajax. Ook HG is een merk met veel betrouwbare schoonmaakmiddelen voor een schone badkamer.

Schuurmiddel

Ook schuurmiddel kunnen wij zeker aanraden voor wanneer je aan de slag gaat in de badkamer. Dit middel is geschikt voor het verwijderen van hevige kalkaanslag en hardnekkig vuil. Met schuurmiddel kun je dit relatief eenvoudig wegschuren. Je moet er wel opletten dat je voorzichtig bent op oppervlakken die gevoelig zijn voor krassen. Hierbij kun je denken aan verchroomd kunstof, zoals onderdelen van de douchestang.

Baking soda

Baking soda kan ook goed van pas komen tijdens het schoonmaken van de badkamer. Mits je het op de juiste manier gebruikt natuurlijk. Zo is het geen middel waarmee je zeepresten kunt verwijderen en kunt ontkalken. Echter, baking soda kan wel goed gebruikt worden als natuurlijk schuurmiddel. Door een klein beetje baking soda op een vochtige spons te strooien, zul je hetzelfde effect krijgen als bij het gebruik van vloeibaar schuurmiddel.

Minder geschikte middelen voor het schoonmaken van de badkamer

Nu je weet wat goede middelen voor een schone badkamer zijn, willen we nu een aantal middelen benoemen welke je beter niet kunt gebruiken.

Bleek

Bleek kun je gebruiken voor het schoonmaken van de WC, maar verder heeft het in de badkamer geen toegevoegde waarde. Voor het schoonmaken van het toilet zijn er verschillende toiletreinigers, waarvan sommige bleek bevatten en sommige geen bleek. Verder kan bleek vlekken veroorzaken in kleding en is het ook nog eens slechts voor het milieu.  

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn heeft als voordeel dat het goedkoop is en het een ontkalkend middel is. Je kunt het bijvoorbeeld wel gebruiken voor het ontkalken van een douchekop, maar om kalkaanslag op tegels en kranen te verwijderen kun je beter gebruik maken van een ander middel.

Badkamer schoonmaken in 6 stappen

Voor het beste resultaat kun je de onderstaande stappen volgen.

Het toilet schoonmaken

Beschik je over een badkamer met een toilet? Dan raden we je aan om daarmee te beginnen. Je kunt eventueel gebruik maken van huishoudhandschoenen, een veiligheidsbril en een zuurstofmasker. Begin met de toiletreiniger in de wc-pot te spuiten. Belangrijk is dat je de randen goed meeneemt. Je kunt de wc-borstel gebruiken om de toiletpot goed schoon te maken. Vervolgens laat je de toiletreiniger voor een korte tijd intrekken en begin je met het schoonmaken van de buitenkant van de toiletpot, de bril en de klep. Dit kun je het beste doen met een spons en een doekje. Als laatst kun je de binnenkant met een toiletborstel schoonmaken en ten slot spoel je het toilet door. 

De douche schoonmaken

Ben je klaar met het schoonmaken van het toilet? Dan kun je beginnen met het schoonmaken van de douche. Allereerst dien je haren en andere viezigheid weg te spoelen van de randen. Dit kun je doen met de douchekop. Vervolgens dien je de badkamerspray toe te passen op de douchecabine. Je kunt hier eventueel ook een sopje met water en schoonmaakazijn voor gebruiken. Nadat je dit hebt gedaan laat je het even intrekken. In de tussentijd kun je met een borstel of schuurspons de tegels schoonpoetsen. Hierbij worden de hoekjes nog weleens vergeten, dus let daar goed op. Je kunt met de douchekop het schoonmaakmiddel wegspoelen wanneer er geen vuiltjes meer aanwezig zijn.

De wasbak schoonmaken

Hoe je de wasbak moet schoonmaken en welke middelen je hiervoor moet gebruiken hangt af van het materiaal van de wasbak. Wij zullen dit hier kort toelichten, maar gaan daar later in het artikel dieper op in.

Roestvrijstalen wasbakken zijn het eenvoudigst om schoon te maken. Dit kun je simpelweg doen met een spons en afwasmiddel.

Composieten en granieten wasbakken kunnen het beste schoongemaakt worden met soda of een zacht schoonmaakmiddel.

Wasbakken van porselein of keramiek kunnen ook schoongemaakt worden met een spons en afwasmiddel. Voor het verwijderen van kalkaanslag is azijn een goed middel om te gebruiken. Je moet er wel opletten dat je niet met schurende voorwerpen en agressieve middelen werkt op porselein en keramiek. Je wilt namelijk krassen en andere beschadigingen voorkomen.

Voor alle wasbakken geldt dat je deze na het schoonmaken het beste met een theedoek of een microvezeldoek droog kunt maken.

De spiegel schoonmaken

Een schone spiegel is ook ontzettend belangrijk. Een veel voorkomend probleem is dat na het schoonmaken van de spiegel in de badkamer daar de volgende dag niets meer van terug te zien is. Dit kan komen door opspattend water of na het poetsen of flossen van je tanden. Je kunt de spiegel het beste schoonmaken met een sopje en een spons. Aan het sopje voeg je afwasmiddel toe. Eventueel kun je er ook een scheutje ammoniak aan toevoegen. Wanneer je klaar bent kun je dit met een wisser of een microvezeldoekje droog maken. 

De badkamertegels schoonmaken

De volgende stap is om de tegels in de badkamer schoon te maken. Dit kun je doen door een emmer te vullen met warm water en wat schoonmaakazijn. Vervolgens dompel je een spons in het water en maak je de tegels met de zachte zijde van de spons schoon. Je moet de substantie vervolgens goed laten inwerken, waarna je de tegels na vijftien tot dertig minuten afspoelt met warm water. Je kunt de tegels ten slot droog maken met een doek. 

De voegen van de badkamer schoonmaken

Als laatste dien je de voegen van de badkamer schoon te maken. Dit wordt niet gezien als het leukste werk, maar is wel erg belangrijk. Je wilt namelijk niet dat de voegen gaan verkleuren door het vuil. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld zeepresten en kalk. Voegen kun je het beste schoonmaken door een spuitfles te vullen met warm water en schoonmaakazijn. Door dit aan te brengen en vervolgens een half uur in te laten te trekken, krijg je een zeer mooie resultaat. Je moet het enkel nog met een tandenborstel wegschrobben en de voegen met water schoon spoelen.

Natuursteen in de badkamer onderhouden

Heb je natuursteen in de badkamer? Er zijn middelen welke je beter kunt vermijden. Gebruik geen zuurhoudende onderhoudsmiddelen, reinigers met citroen of azijn en ook bijtende reinigingsmiddelen kun je beter niet gebruiken. Gebruik uitsluitend een vochtige doek voor het verwijderen van vuil. Er zijn speciale middelen welke uiterst geschikt zijn voor natuursteen.

keramiek schoonmaken

We gaven het eerder al aan, maar voor een wastafel van keramiek kun je beter bleekwater vermijden. Je kunt beter gebruik maken van een mild schoonmaakmiddel. 

Kunststof baden of wastafels schoonmaken

Er zijn voldoende middelen voor een schone badkamer die je kunt gebruiken wanneer je baden of wastafels van kunstof hebt. Echter, er zijn ook middelen die je beter niet kunt gebruiken. Zo moet je schoonmaakmiddelen op azijnbasis en kunsthars verdunner vermijden wanneer je met kunstof te maken hebt. Ook schuurmiddelen kunnen beter niet gebruikt worden. 

Chromen kranen schoonmaken

Heb je een badkamer met een chromen kraan? Gebruik dan geen schurende en bijtende middelen. Door het gebruik te maken van een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek blijf je het langst genieten van een mooi uitziende kraan.

Waar kun je middelen voor het schoonmaken van een badkamer kopen?

Middelen voor een schone badkamer kun je bij veel betrouwbare (online) winkels aanschaffen. Zo bieden webshops als Bol.com en Plein een groot assortiment schoonmaakmiddelen van veel betrouwbare merken aan.

Conclusie

Het schoonmaken van de badkamer is niet de leukste klus om in huis te verrichten. Toch zijn er verschillende manieren om dit proces wat makkelijker te maken en te zorgen dat je sneller beschikt over een schone badkamer. In dit artikel heb je kunnen lezen welke zes stappen je moet volgen voor een schone badkamer en welke middelen je kunt gebruiken voor het schoonmaken van je badkamer. Ook lees je welke middelen je beter kunt vermijden. In sommige gevallen is dit afhankelijk van het materiaal van bijvoorbeeld de wasbak, douche of het bad.