Kom alles te weten over het verwijderen van tegellijm

Hoe kun je tegellijm verwijderen? Op onder andere deze vraag geven wij in dit artikel het antwoord. Ook lees je over de verschillende soorten tegellijm en wat je na het verwijderen van de lijm moet doen. Wij hebben de beste middelen voor het verwijderen van tegellijm op een rij gezet en vermelden per middel in welke situatie je deze het beste kunt gebruiken. 

Dit moet je weten over tegellijm verwijderen

Tegellijm moet ervoor zorgen dat tegels permanent vast blijven zitten. Het nadeel hiervan is dat het geen gemakkelijke klus is om deze te verwijderen. Wij hebben echter een aantal tips opgesteld waarmee je dit proces kunt vereenvoudigen. 

Wil je bijvoorbeeld een ruimte renoveren en jouw oude tegels vervangen met nieuwe tegels? Bij het verwijderen van de oude tegels heb je altijd het probleem dat er tegellijm op de wanden en de vloer achterblijven. Het is belangrijk dat je deze resten goed verwijderd, want anders loop je het risico dat de nieuwe tegels niet goed gelegd kunnen worden. 

De meest voorkomende soorten tegellijm

Er zijn veel verschillende lijmsoorten en wij zullen ze hier niet allemaal benoemen. Echter, wij willen wel de meest voorkomende soorten tegellijm toelichten. Hieronder hebben wij de drie belangrijkste lijmsoorten op een rij gezet.

Dispersielijmen

Deze soort is op basis van kunstof en heeft een grotere kleefkracht en flexibiliteit dan sommige andere lijmsoorten. Dispersielijmen kun je bij de meeste bouwmarkten aanschaffen, waaronder Hornbach en Gamma.

Cementlijm

Een andere veel voorkomende lijmsoort is cementlijm. Cementlijm bestaat uit mortel en wordt gemengd met water. Vervolgens wordt het in een dunne laag gelijkmatig aangebracht op muren en wanden.

Reactieharslijmen

De laatste soort tegellijm die vaak wordt gebruikt is reactieharslijmen. Deze soort is een kunstharslijm en bestaat uit twee componenten. Voordat je begint met het aanbrengen moet je deze twee componenten met elkaar mengen. Hierdoor wordt door een chemische reactie de lijm hard.

Voorzorgsmaatregelen bij het verwijderen van tegellijm

Voordat je begint met het verwijderen van tegellijm zijn er wel enkele veiligheidsmaatregelen die je moet treffen. Tegellijm verwijderen kan namelijk relatief gevaarlijk zijn. Wat deze maatregelen zijn hangt af van het soort lijm dat je wilt gaan verwijderen, maar in alle gevallen moet je in ieder geval beschikken over het volgende: handschoenen, stevige schoenen, veiligheidsbril en kleding die de benen en armen bedekken. 

Wanneer je met mechanisch gereedschap werkt, dien je op verschillende dingen te letten. Dit soort gereedschap kan grote hoeveelheid stof produceren. Je moet ervoor zorgen dat dit niet jouw longen kan beschadigen. Daarnaast kan mechanisch gereedschap ook schadelijk zijn voor je gehoor. Daarom raden we aan om ademhalingsbescherming en gehoorbescherming te dragen.  

Daarnaast kun je bepaalde lijmsoorten ook met chemicaliën verwijderen. Tijdens het werken met chemicaliën moet je oppassen voor giftige dampen die geproduceerd kunnen worden. Hier moet je uiteraard goede veiligheidsmaatregelen voor treffen. Denk hierbij aan ademhalingsbescherming en de juiste handschoenen en kleding. De handschoenen en kleding dienen ondoordringbaar te zijn voor het betreffende middel.

De voor- en nadelen van mechanische hulpmiddelen

Nu je op de hoogte bent van de veiligheidsmaatregelen die je moet treffen bij het werken met mechanische hulpmiddelen en chemische hulpmiddelen willen we de voor- en nadelen in het kort benoemen. Om te beginnen met de voordelen van mechanische hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij tegellijm verwijderen. Deze middelen zijn zeer doeltreffend en geschikt voor zowel grote als kleine oppervlakken. Bij kleine oppervlakken kun je bijvoorbeeld een beitel gebruiken en voor grotere oppervlakken is bijvoorbeeld een hamerboor meer geschikt. Verder kun je bijna alle soorten lijm verwijderen met mechanische hulpmiddelen. 

Enkele nadelen zijn onder andere prijs. Elektrisch gereedschap kan namelijk best prijzig zijn. Verder kan het voor het lichaam zwaar zijn en komt er veel stof en vuil bij kijken. Je moet hier zoals we eerder al aangaven goed op voorbereid zijn. 

De voor- en nadelen van chemische hulpmiddelen

Chemische hulpmiddelen vergen geen fysieke inspanning en dat beschouwen wij als één van de grootste voordelen. Daarnaast zijn deze middelen zeer effectief en uiterst geschikt voor dispersielijmen.

Mechanische hulpmiddelen werken bij de meeste lijmsoorten. Zo dien je van te voren goed te bepalen wat voor soort tegellijm je wilt verwijderen. Hierdoor kun je vervolgens bepalen welk middel je gaat gebruiken. Daarnaast is een groot nadeel van chemische middelen de schadelijke dampen die tijdens het gebruik ontstaan.

Tegellijm verwijderen met warm water

Naast mechanische en chemische hulpmiddelen kun je tegellijm ook verwijderen met warm water. Je hebt hier een emmer en een handdoek voor nodig. Allereerst dien je de emmer met heet water (zo heet als je aankan) en vervolgens dompel je de doek in de emmer met water. Plaats dan de handdoek op de plek met de lijmresten. Na een tijdje zal de mortel zacht worden en kun je eenvoudig de lijmresten wegschrapen. Warm water werkt overigens niet in alle gevallen en soms ontkom je er niet aan om mechanische hulpmiddelen en chemische hulpmiddelen te gebruiken bij het verwijderen van tegellijm.

Wat doe ik na het verwijderen van tegellijm?

Nadat je de oude tegels en tegellijm verwijderd hebt, is het tijd om je voor te voorbereiden op het aanleggen van nieuwe tegels. Zoals je hebt kunnen lezen komen er bij bepaalde middelen veel vuil en stof los. Daarom is het belangrijk dat je de ruimte altijd grondig schoonmaakt na het verwijderen van tegellijm. Daarnaast moet je eventueel gaten die zijn veroorzaakt door gereedschap vullen. 

Wanneer je klaar bent met het schoonmaken van de ruimte moet je beginnen met het schuren van het oppervlak. Als laatst kun je de nieuwe tegels leggen. Je brengt dan gelijkmatig de tegellijm toe, waarna je de nieuwe tegels kunt aanbrengen.

Conclusie

Tegellijm verwijderen is een klus waar je wel het een en ander over moet weten. Het is belangrijk dat je de veiligheidsmaatregelen uit dit artikel volgt en ook zijn er andere punten waar je op moet letten. Verder hopen we dat je na het lezen van dit artikel een duidelijk beeld hebt gekregen over welke middelen je voor het verwijderen van tegellijm kunt gebruiken en wat je na het verwijderen van tegellijm moet doen.