Dakkapel plaatsen in 2023? Hier moet je aan denken

Dakkapel plaatsen in 2023? Hier moet je aan denken

Een dakkapel is een ware aanwinst voor jouw woning. In de meeste Nederlandse woningen zien we een zolder terug. De zolder kan echter nog wel eens qua ruimte verschillen. Sommige mensen moeten het doen met een ruimte waar je niet eens recht kunt staan vanwege de schuine hoeken, terwijl anderen gewoon meerdere ruime kamers kunnen creëren op zolder. Maar hoe de ruimte er ook uitziet, bijna alle zolders hebben potentie. Ze kunnen zeker dienen als werkkamer, extra slaapkamer, fitnessruimte of misschien zelfs een extra grote badkamer. Máár dan moet er vaak wel iets aan de ruimte gedaan worden. Een dakkapel kan hierbij de uitkomst bieden.

Ben jij al overtuigd van de voordelen van een dakkapel? En zal 2023 in het teken staan van het plaatsen hiervan? Dan is het goed om alvast de nodige research te doen. Want waar moet je aan denken als je kunststof dakkapellen laat plaatsen?

Budget bepalen

Ten eerste is het belangrijk om het budget te bepalen. Wel goed om hierbij realistisch te blijven. Je kunt niet verwachten dat je aan tweeduizend euro voldoende hebt. Je gaat toch al gauw richting de tienduizend euro. Dit loopt meestal nog op door andere klussen die direct worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het beoordelen van de dakisolatie en het schilderen van de binnenkant van de ruimte. Daarom goed om eerst echt voldoende te sparen en rekening te houden met mogelijke onvoorziene kosten. Op die manier weet je zeker dat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan tijdens de bouw.

Houd er tevens rekening mee dat de prijzen per bedrijf kunnen verschillen. Belangrijk is dat er een goede prijs/kwaliteit verhouding is. Lees daarom ook de ervaringen van eerdere klanten. Zo schets je alvast een redelijk beeld van wat je te verwachten staat.

Materiaalgebruik

Kunststof dakkapellen zijn tegenwoordig verreweg het populairst. Dat betekent natuurlijk niet dat dit de enige keuze is. Je zou bijvoorbeeld ook voor hout kunnen kiezen. Wel is het goed om van alle materialen de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Ben je bijvoorbeeld niet iemand die graag veel onderhoud verricht aan zijn of haar woning? Dan vallen houten dakkapellen eigenlijk bijna direct af. Hout is misschien heel sfeervol en geeft de woning een karakteristieke uitstraling, maar heeft ook veel onderhoud nodig om mooi te blijven. Kunststof is slijtvast en behoeft nauwelijks onderhoud.

Houd er wel rekening mee dat het dakkapel ook bij de rest van de woning moet passen. Als de stijl geheel anders is, doet dit afbreuk aan de woning. Kunststof is tegenwoordig gelukkig in alle soorten en maten verkrijgbaar. Hierdoor kun je deze geheel naar wens aanpassen.

Pas ook je verzekering aan

Laat je een dakkapel plaatsen? Houd er dan ook rekening mee dat de waarde van je huis toeneemt. Dit heeft gevolgen voor de hoogte van de opstalverzekering. Zorg ervoor dat je de verzekeraar tijdig informeert en de polis laat aanpassen, zodat je altijd voor de juiste hoogte verzekerd bent.