De kosten voor een traplift; deze factoren zijn van invloed

Een traplift is voor veel ouderen een onmisbaar hulpmiddel. Dit is het geval bij ouderen die niet zelfstandig naar boven kunnen lopen. Of die moeite hebben om hun stabiliteit te bewaren tijdens het traplopen. Het is gelukkig zo dat een traplift in dergelijke situaties altijd uitkomst biedt.

In principe kan een traplift op elke trap geplaatst worden. De afmetingen van de trap zijn bepalend voor de uiteindelijke prijs. Dat geldt voor meerdere dingen, zoals hieronder in het kort uitgelegd.

Vorm van de trap

De vorm van de trap is dus van invloed op de prijs van een traplift. Heb je een trap die recht toe rechtaan is? Dan is het makkelijk om hier een traplift te plaatsen. Heb je echter een trap met een (flinke) draai? Dan is de traplift ingewikkelder te maken en te installeren. Dit resulteert dan ook in een hogere kostprijs.

Lengte van de trap

De lengte van de trap is een andere belangrijke factor. Hoe langer de trap is, hoe groter de afstand die de traplift moet afleggen. Dit kost natuurlijk meer geld dan een korte trap. Het aantal trappen of de traplengte is in veel huizen hetzelfde. Dit is alleen van toepassing op huizen met een hoger plafond.

Het merk van de traplift

In het huidige aanbod vind je veel soorten trapliften terug. Dit komt vooral doordat er meer merken zijn die zich op deze markt richten. Er zijn grote verschillen tussen deze merken. Onder meer op het gebied van de prijsstelling, kwaliteit en service. Het merk of de fabrikant heeft uiteindelijk veel invloed op de prijs.

Zitje van de traplift

Een traplift moet comfortabel zitten. De traplift is het enige onderdeel van de lift die rechtstreeks met je lichaam in contact komt. Bij verschillende merken kun je hierom uit verschillende zitjes kiezen. Er zijn verschillende varianten die nog comfortabeler zijn dan andere varianten. Bij de verschillende zitjes heb je ook te maken met verschillende prijzen. De aanbieder van een traplift kan je hier meer over vertellen.

Leeftijd van de traplift

Wil je een traplift voor thuis aanschaffen? Je kunt dan kiezen uit zowel nieuwe als tweedehands trapliften. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, maar de prijsverschillen kunnen groot zijn. Logischerwijs ben je voor tweedehands trapliften minder geld kwijt.

Moeten er bij een tweedehands traplift ook nog concessies gedaan worden? Nee, dat is niet het geval. Je kunt gewoon bouwen en vertrouwen op de veiligheid, zekerheid en het comfort. De trapliften zijn compleet gereviseerd en zijn als nieuw. 

Andere financieringsvormen

Goed om te weten: kopen is niet de enige financieringsvorm. Er zijn ook mogelijkheden om een traplift te huren of te leasen. Dit is soms beter, maar kijk ook naar de mogelijkheden van een WMO-vergoeding. Dit is een afspraak die voorschrijft dat je gemeente je traplift (mogelijk) moet betalen. Er zijn altijd verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van een traplift.