De tuintrends van 2024. Duurzaam tuinieren en kleurrijk.

De tuintrends van 2024. Duurzaam tuinieren en kleurrijk.

Terwijl we de drempel van het nieuwe jaar 2024 oversteken, opent zich een nieuw hoofdstuk in de wereld van tuinieren en landschapsontwerp. Na de uitdagingen en veranderingen van de afgelopen jaren kijken velen van ons reikhalzend uit naar een nieuwe start, waarbij we onze buitenruimtes transformeren tot oases van schoonheid en functionaliteit. 

In deze blogpost zullen we je enkele tuintrends laten zien die het komende jaar zullen domineren. We vroegen Jimmy en Roy van Geerts & Groenendaal tuinaanleg wat volgend jaar populair gaat zijn. Zo is er meer aandacht voor duurzaamheid, willen mensen meer kleur in de tuin en evolueren buitenleefruimtes. Ook zijn natuurlijke tuinen weer in en is er steeds meer mogelijk met tuinverlichting.

Duurzaamheid in het hart van tuinieren duurzaam tuinieren

2024 wordt getypeerd door een groene revolutie in tuinontwerp. Duurzaamheid staat centraal, en tuinliefhebbers en tuinontwerpers omarmen ecologisch verantwoorde benaderingen met open armen. Dit omvat onder andere het gebruik van inheemse planten die zich goed aanpassen aan de lokale omgeving, waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd. Bovendien wordt gestreefd naar het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van tuinen door het verminderen van chemische bestrijdingsmiddelen en het implementeren van regenwateropvangsystemen. In 2024 draait het niet alleen om het creëren van een visueel aantrekkelijke buitenruimte, maar ook om het ondersteunen en behouden van de natuurlijke wereld.

Kleur als kunstwerken

Een opvallende tuintrend voor 2024 is de groeiende aandacht voor kleurrijk gebladerte. In plaats van zich te concentreren op bloemen alleen, zullen tuiniers en ontwerpers planten selecteren op basis van de opvallende kleuren en texturen van hun bladeren. Van diepe paarsen tot levendige rode en zilvergrijze tinten, gebladerte wordt het canvas waarmee prachtige kunstwerken in de tuin worden gecreëerd. Deze benadering voegt een nieuwe dimensie toe aan de visuele aantrekkingskracht van buitenruimtes en geeft tuinen een dynamische uitstraling. Planten die hier goed bijpassen zijn ondermeer de Amelanchier Lamarckii (Amerikaans Krentenboompje) en Magnolia ‘Suzanne’.

Buitenleven

2024 markeert ook een evolutie van buitenleefruimtes. Tuinen worden niet langer beschouwd als louter stukjes groen, maar eerder als volwaardige verlengstukken van onze woonruimte. Comfortabele zithoeken met zitkussens, buitenkeukens en vuurplaatsen worden steeds normaler, waardoor buitenruimtes worden omgetoverd tot multifunctionele plekken waar we kunnen ontspannen, dineren en verbinden met de natuur. Ook met slimme tuinverlichting is steeds meer mogelijk. Bekijk bijvoorbeeld de mogelijkheden met de outdoorverlichting van Philips Hue. Philips Hue biedt ook laagspanningslampen die je kunt instellen op kleur en tijd. Lees ook onze blogpost over duurzame tuinverlichting.

Tuinaanleg

Heb je inspiratie om lekker aan de slag te gaan met je tuin in 2024? Dan wensen we je veel succes! Zoek je een professionele partij die je kan helpen met de aanleg of renovatie van je tuin? Dan kunnen we Geerts & Groenendaal aanbevelen. De  van dit hoveniersbedrijf is gebouwd op een onwrikbaar streven naar kwaliteit en oog voor detail.