De wereld van de dakbedekking: drie soorten en hun functie!

dakbedekking

Maak eens een wandeling door jouw woonwijk en kijk vooral omhoog. Als je goed oplet, zie je dat niet elke dak hetzelfde is bedekt. Een woning heeft een andere bedekking als een schuur en deze weer een andere als een fabriek. Je vraagt je waarschijnlijk af waar al deze dakbedekkingen voor dienen of misschien ga je zelf wel een dak bedekken. Benieuwd naar drie verschillende soorten dakbedekking en hun functie? Lees dan snel verder!

Sandwichpanelen

Ten eerste kun je denken aan sandwichpanelen. Dit zijn geïsoleerde panelen die bestaan uit twee metalen buitenlagen. Daartussen zit isolatiemateriaal dat er als het ware tussen is gesandwiched; vandaar de naam. Een groot voordeel van deze sandwichpanelen antraciet is dat ze dakbedekking bieden, maar tegelijkertijd ook isolatie. Je hoeft deze dus niet apart meer te isoleren waardoor ze makkelijk zijn te installeren. Naast dat ze voor je dak dienen, zijn ze ook goed te gebruiken aan een wand.  

Golfplaten

Daarnaast komen golfplaten als dakbedekking met vele voordelen. Golfplaten zijn, zoals de naam al zegt, golvende platen gemaakt van metaal of kunststof. Je ziet ze minder snel bij een rijtjeshuis, maar ze worden vaak gebruikt voor industriële of agrarische gebouwen. Je kunt deze bijvoorbeeld goed gebruiken voor een schuur of overkapping in de tuin. Wat deze platen zo fijn maakt, is dat ze redelijk lichtgewicht zijn. Dat zorgt voor weinig belasting op je dak en een gemakkelijke installatie. Humanit golfplaten kopen is een goede manier om de isolatie en het gebouw daaronder droog te houden.

Dakpannen

Een soort dakbedekking dat je vaak tegenkomt zijn dakpannen. Wanneer je door een woonwijk wandelt kom je ze op vrijwel de meeste daken tegen. Ze zijn niet voor niks de meest populaire vorm van dakbedekking. Dakpannen herken je aan dat ze individueel geplaatst zijn; een wat meer arbeidsintensieve vorm dus. Daarentegen lever je zeker niet in op uitstraling, want met dakpannen van klei, beton, keramiek, of leisteen creëer je gemakkelijk een nette uitstraling die past bij je huis. Daarnaast, ook niet al te onbelangrijk, zijn ze goed bestand tegen weersomstandigheden en zorgen ze voor een goede isolatie.

Drie soorten dakbedekking met allemaal hun eigen voordelen. Sandwichpanelen zorgen naast bedekking ook voor een goede isolatie. Daarnaast zijn golfplaten erg licht, gemakkelijk te installeren en perfect voor het bedekken van een schuur of overkapping. Tot slot blijven de populaire dakpannen het meest gebruikt door hun nette uitstraling en goede isolatie. Dus, weet jij nu welke dakbedekking je voor jouw klus gaat gebruiken?