Energiebesparing in stijl: zonnepanelen als duurzame woontrend

Energiebesparing in stijl: zonnepanelen als duurzame woontrend

Zonne-energie is echt steeds belangrijker aan het worden. Het toffe is dat je zelf zonnepanelen kunt nemen voor je huis. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar je bespaart er ook nog eens geld mee. Echt een win-win situatie dus! Daarom bespreken we in dit artikel zonnepanelen als woontrend. Wat zijn de voordelen, zijn er ook nadelen en waar kun je zonnepanelen aanschaffen.  

Voordelen zonnepanelen

Ja, echt waar, steeds meer mensen gaan voor zonnepanelen omdat het zoveel voordelen heeft. Het beste is nog wel dat je een hoop geld bespaart. Je pakt gewoon gratis stroom van de zon, dus je energierekening daalt. En met die hoge energieprijzen van tegenwoordig is het al helemaal een slimme zet om zonnepanelen te nemen. Wel is het een investering die tijd kost om terug te verdienen, maar op dit moment is dit erg laag. Gemiddeld duurt dit slechts 6 jaar. Zonnepanelen gaan wel 25 jaar mee dus je krijgt bijna 20 jaar gratis energie en dat is het meer dan waard. Ook verdienen zonnepanelen zichzelf niet alleen terug vanuit de energierekening. Het zorgt er ook voor dat de waarde van de woning hoger wordt. De initiële investering in zonnepanelen is vaak wel pittig voor mensen. Maar in sommige gemeenten kun je een subsidie krijgen die deels de kosten dekt. Wanneer je meer energie opwekt met de panelen dan je gebruikt kan deze stroom worden teruggeleverd aan het stroomnet waarvoor je geld terugkrijgt. 

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan zonnepanelen. Zoals we al bespraken is het voor veel mensen een flinke investering. Natuurlijk verdient de investering zich uiteindelijk terug maar het is natuurlijk een grote uitgave die vaak in een keer betaald wordt, terwijl het terugverdienen ervan geleidelijk gebeurt. Het installeren van de panelen vraagt best wel wat expertise en is dus helaas niet zelf te doen. Ook vinden sommige mensen dat zonnepanelen niet mooi staan op de woning. Zeker wanneer ze duidelijk zichtbaar zijn op het dak. Dit is natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Gelukkig worden zonnepanelen ook steeds moderner en eleganter gemaakt om in een woondesign te passen. Er is nog een nadeel aan zonnepanelen: ze hebben wel wat onderhoud nodig. Zo moet je de panelen schoonhouden, want als ze vies zijn, werken ze minder goed. Ook kunnen er bladeren op blijven liggen. Als je ze dan niet schoonmaakt, dan werken ze minder goed. Voor meer informatie over zonnepanelen kun je terecht op Homeqgo.