Hoe kun je een metalen hekwerk schilderen?

Hoe kun je een metalen hekwerk schilderen?

Staat er al een tijdje een hek van metaal in je tuin en wil je het graag een upgrade geven? Je kunt er dan voor kiezen om het hekwerk van een ander kleurtje te voorzien. Hieronder lees je hoe dit moet! 

Stap 1: Doe een laktest 

Als de oude verflaag van het hek dat je via Thibo Online gekocht hebt nog roestvrij en gaaf is, kun je deze overschilderen. Een primer of roestbehandeling is dan niet nodig. In dat geval moet je eerst wat aluzinc lak of metaallak op een klein gedeelte van het hekwerk strijken. Laat het drogen en check vervolgens of de nieuwe lak niet losraakt of rimpelt. 

Stap 2: Verwijder oude verf

Meestal is de oude verflaag oneffen of beschadigd en moet deze verwijderd worden. Hiervoor kun je een afbijtmiddel gebruiken, maar ook een verfkrabber of staalborstel. Het is daarnaast belangrijk om jezelf te beschermen, draag dus sowieso werkhandschoenen en een veiligheidsbril. Ook een stofkapje is geen overbodige luxe. Kies je voor een afbijtmiddel? Laat het minimaal zes uur intrekken en verwijder daarna de oude verflaag met een staalborstel.

Stap 3: Schuur het hekwerk

Met een schuurmachine of -blokje moet je vervolgens het hek opschuren. Hierbij is het belangrijk dat het schuurpapier een fijne korrel heeft, terwijl je het schuurstof ook moet verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte borstel. Draag opnieuw een stofkapje en veiligheidsbril voor je eigen veiligheid.

Stap 4: Repareer het hek

Soms moet het hekwerk gerepareerd worden voordat je het kunt schilderen. Gebruik hiervoor metaalplamuur. Je kunt dit aanbrengen met een plamuurmes. Daarna is het belangrijk om het plamuur goed uit te laten harden. Heb je weinig tijd? Kies voor snelplamuur!

Stap 5: Ontvet het hekwerk

Verf kan niet goed hechten op een vet oppervlak. Daarom moet je het hekwerk grondig schoonmaken, gebruik hiervoor een ontvettingsmiddel. Dit los je op in een emmer water en breng je vervolgens aan met een spons of doek. Het hekwerk moet je vervolgens naspoelen met water. 

Stap 6: Gebruik eerst grondverf

Je moet in deze stap het hele hek in de anti-roest grondverf zetten. Doe dit met behulp van een ronde kwast. 

Stap 7: Schilder het oppervlak

Laat eerst de grondverf drogen, maar vervolgens kun je starten met het hek schilderen. Hiervoor moet je uiteraard wel verf kopen, waarbij het belangrijk is om goed over de kleur na te denken. Bij metaallakken heb je meestal veel keuze, wat bij aluzinc lakken nog wel eens tegenvalt.