Houtkachels versus open haarden: welke is de beste keuze?

Houtkachels versus open haarden: welke is de beste keuze?

Een open haard en een houtkachel zijn echte sfeermakers in huis. Naast warmte verspreiden ze een aangenaam licht en velen van ons zijn geobsedeerd door het fraaie vlammenspel. Er zijn open haarden in alle soorten en maten en bij houtkachels kun je kiezen tussen een grote en kleine houtkachel in oneindig veel variaties. Wil jij weten welke keuze de beste is tussen houtkachels versus open haarden, lees dan snel verder.

Open haard en houtkachel brengen warmte en licht

Het grote voordeel van een open haard en houtkachels is het zichtbare vuur. Sinds mensenheugenis zijn mensen afhankelijk van vuur om te koken en voor warmte. Inmiddels zijn vuurhaarden en kachels nog altijd een bron van warmte maar vooral van sfeer. De lucht die van hout gestookt vuur afkomt is niet erg gezond. In Nederland is de houtkachel of open haard meestal een soort van sfeerverwarming naast de hoofd warmtebron. Een houtkachel past in ieder interieur. Er zijn vierkante, ronde en rechthoekige kachels. Er zijn vrijstaande houtkachels, hangende kachels, kachels met een opening aan twee zijden. Je hebt kachels die volledig in de muur worden ingebouwd en kachels die van verschillende zijden zichtbaar zijn.

Kiezen tussen houtkachel of open haard

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze 2 houtgestookte warmtebronnen? Een open haard is een open vuurplaats die op een vaste plek aan de schoorsteen wordt aangesloten. Terwijl een houtkachel een afgesloten object is die flexibeler geplaatst kan worden. Een houtkachel geeft aanzienlijk meer warmte dan een open haard en de designkeuze is eindeloos. Een open haard geeft duidelijk meer sfeer dan een kachel omdat het vuur veel beter zichtbaar is. Een houtkachel is zuiniger in houtgebruik en geeft aanzienlijk meer warmte af. Ook is een houtkachel beter voor het milieu dan de open haard omdat er bij hoge verbrandingstemperaturen minder schadelijke stoffen vrijkomen. Ook is een houtkachel veiliger dan een open haard omdat het vuur is ingesloten. Bij een open haard kunnen vonken naar buiten springen met het risico op brandgevaar. Een houtkachel heeft dan ook duidelijk meer pluspunten dan een open haard.

Houtkachels favoriet

Bent u op zoek naar vuur als echt sfeerelement, dan kunt u misschien het beste voor de open haard kiezen. In alle andere gevallen is de houtkachel duidelijk favoriet. Een houtkachel geeft meer warmte, is beter voor het milieu, is zuiniger in houtverbruik en is veiliger. Houtkachels komen in alle soorten en maten en deze veelzijdigheid maakt dat deze warmtebron past in elk interieur.