Je huis schoonhouden? Let op deze vijf dingen!

Je huis schoonhouden? Let op deze vijf dingen!

Niemand houdt echt van schoonmaken, toch? Bovendien lijkt er geen einde aan te komen. Wanneer je net klaar bent met een gigantische schoonmaak is de ruimte waar je begonnen bent alweer vies. Het lijkt een never ending story, maar met de juiste routines kun jij je huis ten alle tijden netjes schoon houden. In dit artikel delen we vijf tips!

Breng het huisvuil direct weg

Het is verleidelijk om die vuilniszak zodra hij vol is even te laten staan totdat je daadwerkelijk zin hebt om naar buiten te lopen. Leer jezelf echter aan om het vuilnis direct weg te brengen zodra je de prullenbak leegt. Een oude vuilniszak stinkt en kan bovendien ongedierte zoals muizen of mieren veroorzaken.Je kunt dan natuurlijk mieren bestrijden met wat middeltjes, maar voorkomen is beter dan genezen. Het is een kleine moeite met groot resultaat.

Draag na het eten zorg voor je keuken

Je moet jezelf aanleren om na het eten direct de afwas te doen of de vaatwasser in te ruimen. Ook moeten alle lege verpakkingen in de prullenbak verdwijnen, en ga ook even met een doekje over het aanrecht en de eettafel. Leer jezelf daarnaast aan om dagelijks met een doekje met vetverwijderaar over het fornuis te gaan. Zo voorkom je dat de vetresten daar aankoeken.

Verwijder schimmel

Zeker als je in een oud pand woont is schimmel in huis eigenlijk onvermijdelijk. In vochtige ruimtes zoals de keuken of de badkamer kunnen schimmelkolonies zich snel verspreiden. Gelukkig is schimmel makkelijk te verwijderen met een mengsel van water en soda. Doe dit op tijd. Want schimmel verspreidt snel en een huis vol schimmel is erg slecht voor je luchtwegen.

Verwijder kalk

Ook kalkaanslag kan in vochtige ruimtes snel om zich heen slaan. Het is zeker geen overbodige luxe om wekelijks je douchebak en wasbakken te lijf te gaan met antikalk. Als je dit goed bijhoudt, hoeft dat niet heel veel tijd te kosten!

Creëer een routine

Ten slotte: met bovenstaande tips lijkt het misschien een beetje alsof je hele dagen alleen maar aan het schoonmaken bent, maar dat hoeft juist niet het geval te zijn. Als je alles goed bijhoudt hoeft schoonmaken helemaal niet zoveel tijd in beslag te nemen. Leer jezelf bijvoorbeeld  aan om elke dag 20 minuten eerder op te staan om voor je aan de dag begint alvast wat vervelende klusjes getackeld te hebben. Misschien moet je gedurende de week dan nog een keer wat schoonmaken, maar dat zullen nooit uren zijn.