Je woning laten schoonmaken gedurende de winterperiode

Je woning laten schoonmaken gedurende de winterperiode

Het begin van de winter, ergens in december, luidt de periode in waarin we zoeken naar knusheid, geborgenheid. Het huis mag weer versierd worden met lichtjes, kaarsen en kerstbomen en zo maken we een feestje van de donkerste dagen van het jaar, vol sfeer en gezelligheid. Maar ook vol rommel. We zijn niet zozeer bezig met het ordenen van het huis, maar halen juist extra spullen naar binnen. En wie herkent het niet: na deze volle, drukke dagen van familiebezoeken en met de kerstdagen en oud & nieuw achter ons, hebben we ondertussen weer genoeg van onze drukke kerstinrichting. 

Zodra de feestdagen achter ons liggen, en het nieuwe jaar aangebroken is kijken we vooruit; er komt nog een stuk winter aan, maar de focus verschuift zich ook al langzaam naar het voorjaar. Het nieuwe jaar is bij uitstek de periode om je woning lekker op te frissen. De buitenmuren en het dak kunnen in de steigers, zodat je tijdens het voorjaar geen last hebt van de werkzaamheden. Schakel daarvoor wel een aannemer in. 

Misschien mag er zelfs een lik verf op de muren komen, of behang. Kortom: tijd voor een nieuwe look voor het interieur is aangebroken, zodat we precies in het voorjaar klaar zijn.

Je woning onder handen laten nemen

Vroeger deed Nederland aan de grote schoonmaak. Iedere 50+ heeft hier nog wel iets van meegekregen in zijn of haar jeugd. Moeders sleepten matrassen, kleden, gordijnen en delen van de bank naar buiten. Het moest luchten en uitgeklopt worden. Verder werd alles schoongemaakt binnen en buiten en werden de plafonds weer wit gekalkt of met een teiltje water schoongemaakt. Want jouw (groot)ouders kregen dit weer traditioneel mee van de generatie voor hen; uit tijden dat men kolen gebruikte in huis, gaskachels en petroleumlampen gebruikte, iets wat zijn sporen naliet in huis. Het einde van de winter, randje vroege voorjaar, is dé periode waarin je steevast je woning wilt opfrissen: nog steeds, het zit in onze genen. 

Grote schoonmaak

Wie zelf van plan is een grote schoonmaak te houden, doet er verstandig aan om veiligheid voorop te stellen. Wil je bijvoorbeeld het (hoge) plafond witten of afnemen met een vochtige doek, gebruik dan uitsluitend een veiligheidsladder, zoals een vouwladder van Altrex. Deze is ook verantwoord om andere klussen in huis uit te voeren op hoogte. Natuurlijk kun je dit stuk grote schoonmaak uitbesteden aan een lokale aannemer. 

De grote schoonmaak begint met het naar buiten halen van inderdaad matrassen en kleden, deze worden gelucht en uitgeklopt. Wie de matrasreiniging op deze wijze niet ziet zitten, kan de matrassen ook goed stofzuigen en de ramen een halve dag open laten staan.

De gordijnen kunnen naar de stomerij. En met de raambekleding weg kunnen de ramen makkelijker worden gezeemd. Reinig altijd van de bovenste etage naar beneden, zodat je niet blijft schoonmaken. Dit geldt ook voor schoonmaak in huis: werk van boven naar beneden. En pak ook die vergeten spullen aan; vazen, spiegels, knuffels van de kinderen. Maak het jezelf makkelijk, plaats spullen die er tegen bestand zijn in de vaatwasser. En schakel je hulptroepen in: met het befaamde Dasty van Wibra vliegt vettigheid overal van af, dit geldt eveneens voor Antikal, wat kalk in no-time kalk verwijderd (niet op natuursteen!). Met een slimme aanpak en de eventuele hulp van een aannemer gaat jouw huis weer frist het voorjaar in!