Met welke aanpassingen aan de woning kun je langer thuis blijven wonen?

Met welke aanpassingen aan de woning kun je langer thuis blijven wonen?

Als oudere of iemand die slecht ter been is, kan het wooncomfort in huis afnemen. Kies ervoor om bepaalde aanpassingen aan de woning te doen, om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen én weer prettiger te leven in de woning. In dit artikel delen we slimme mogelijkheden.

Traplift installatie

Is het moeilijk om de trap op en af te komen? Dan is het een mogelijkheid om (vooral) op de benedenverdieping te leven. Maar om gewoon gebruik te blijven maken van de gehele woning, is de installatie van een traplift nog wel een slimmere keuze. Met zo’n trap beweeg je je eenvoudig en comfortabel van beneden naar boven, en andersom. Een traplift bestellen is heel eenvoudig, waarbij de lift thuis wordt geleverd en geïnstalleerd. Voorafgaand aan de installatie komt er een professional langs, om vast te stellen welke traplift er bij de trap past. Dit is een nauwkeurig proces. Bij https://handicare-trapliften.nl/trapliften/ kun je een traplift kopen of huren. Ga voor een nieuwe traplift of een tweedehands traplift. De traplift kan worden afgestemd op de specifieke omstandigheden, en geef ook vooral persoonlijke voorkeuren door. Is het bijvoorbeeld moeilijk om je knie te buigen? Denk dan aan een stastoel, in plaats van een traplift met een stoel om op te zitten.

Verlaagde drempels

Drempels vormen een gevaar in huis, als je slechter ter been bent. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje: drempels verhogen valgevaar aanzienlijk. Kies er daarom voor om de drempels in de woning te verlagen. Zo hoef je niet meer zo’n hoge stap te zetten om eroverheen te komen. Het is soms zelfs mogelijk om de drempels in huis volledig te laten verwijderen, om de vloer in de woning helemaal vlak te maken. Mocht er, nu of in de toekomst, een rollator of rolstoel nodig zijn, is dit zeker een uitkomst.

Deuren verbreden

Met name bij gebruik van een rolstoel is deze tip nuttig: wellicht is het een optie om de deuren in de woning te verbreden, aan de binnenkant van de woning. Zeker als de deuren nu heel smal zijn, zorgt dit voor verbetering. Je kunt zo immers makkelijker van de ene in de andere kamer komen.

Inloopdouche in de badkamer

Ook in de badkamer zijn er fijne aanpassingen mogelijk. Laat bijvoorbeeld een inloopdouche installeren, waar je zo in kunt stappen – zonder drempels of andere verhogingen. Met name als je nu doucht in een bad of een douche met een hoge rand, is dit een wereld van verschil. Zo hoef je immers niet meer met moeite over de rand te klimmen, maar stap je gewoon eenvoudig naar binnen in de douche. Aangezien de vloer in de douche en badkamer snel glad zijn door het vocht, verhoogt dit meteen de veiligheid in de woning.

Verhoogde toiletpot

Is het lastig om te bukken? Dat is vervelend als je naar het toilet moet. Een verhoogde toiletpot is in dat geval een uitkomst, zodat je weer eenvoudiger naar het toilet kunt gaan. Dit is doorgaans een vrij eenvoudige installatie in de woning.

Comfortabel bed

Een nieuw bed biedt comfort. Denk aan een bed met een steviger matras, waar je minder in wegzakt. Een hogere instaphoogte maakt dat je makkelijker in bed komt en weer opstaat. Misschien is een hoog laag bed een idee, bijvoorbeeld bij (mantel)verzorging op bed. En met een verstelbaar bed is het eenvoudiger om rechtop te zitten in bed, of juist om de benen omhoog te kunnen doen. Een beugel boven of aan het bed is tevens aan te raden, om je aan vast te kunnen houden met de handen.

Wandbeugels in badkamer en toilet

Tot slot: zorg voor meer grip in de badkamer en het toilet, met wandbeugels. Zo hoef je niet alle kracht uit de benen te halen, maar helpen de armen mee. Deze beugels kun je op ieder moment vastgrijpen, wat het valgevaar in de woning ook verkleint. Zelfs als je de beugels niet (direct) zo veel gebruikt, geven de beugels een gevoel van veiligheid.