Tegels verven: wat zijn de nadelen van tegels verven?

Ben je benieuwd naar de nadelen van tegels verven? In dit artikel kom je er alles over te weten en lees je daarnaast ook welke soort verf geschikt is voor het verven van tegels, waar je verf voor tegels kunt kopen, wat je daarnaast nodig hebt en nog meer handige informatie.

Tegels bestaan er in veel verschillende soorten en maten en er zijn veel ruimtes in huis waar je tegels tegen kunt komen. Zo vind je tegels in veel woningen terug in de badkamer, keuken en het toilet. Het verven van tegels is een behoorlijke klus. Je hebt er namelijk speciale materialen voor nodig. Wij zullen je in dit artikel informeren over alles wat je moet weten over het verven van tegels.

Wil je liever de oude tegels vervangen met nieuwe tegels? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk last hebben van tegellijm dat achter blijft. Wij hebben een artikel geschreven over het verwijderen van tegellijm.

De 5 nadelen van het verven van tegels

Wanneer je de kleur van jouw tegels zat bent, kun je er natuurlijk voor kiezen om deze te vervangen of dit te laten doen door een stukadoor. Dit brengt echter hoge kosten met zich mee. Je zou dan denken dat het verven van tegels een beter alternatief is. Simpelweg wat verf en een kwast en roller kopen en je kunt aan de slag. Helaas werkt dat niet zo. In tegenstelling tot veel andere materialen zijn tegels in principe niet gemaakt om overheen te verven. Dit komt omdat veel tegels geglazuurd zijn. 

Wij hebben hieronder verschillende nadelen van tegels verven op een rij gezet. Deze nadelen van tegels verven zijn uiteraard vervelend, maar niet onoverkomelijk. 

Weinig keuze qua kleur

Een van de meest gehoorde nadelen van tegels verven is dat de keuze aan kleuren zeer beperkt is. Ook zijn de kleuren niet goed te mengen met andere kleuren. Soms zul je dus tegen het probleem aanlopen dat je geen kleur kunt vinden dat past bij jouw smaak en interieur.

Minder goed beschermt tegen slijtage

Een ander nadeel van tegels verven is dat ze minder slijtvast worden. Doorgaans slijten tegels of de glazuur van tegels niet of zelden. Verf daarentegen is veel gevoeliger voor slijtage en krassen. In bepaalde ruimtes in een woning zullen de tegels niet zo hoog risico lopen op slijtage en krassen. Denk hierbij aan het toilet bijvoorbeeld. Echter, er zijn ook ruimtes, zoals de keuken, waar dat wel het geval is. In een keuken ben je bezig met messen en pannen en is de kans dat er krassen en slijtage ontstaat een stuk groter.    

Gelukkig bestaan er bepaalde tegelverf met goede slijtvastheid, maar toch zul je in praktijk merken dat uiteindelijk ook hier slijtage zal plaatsvinden.

Gebruik van specifieke materialen en producten

Een ander nadeel van tegels verven dat we vaak horen is dat je met speciale materialen en producten moet werken. Normale standaard verf gaat bij het verven van tegels niet werken. Gelukkig kun je deze materialen in de meeste (online) bouwmarkten kopen, waaronder Praxis, Verfwinkel.nl en Onlineverf.nl.

Gebroken tegels blijven zichtbaar

Heb je gebroken tegels en wil je deze verbergen door het aanbrengen van een nieuwe verflaag? Helaas moeten we je teleurstellen. Gebroken tegels blijven namelijk zichtbaar.

Risico op vocht

Het laatste nadeel van tegels verven wat we in dit artikel willen benoemen is het risico op vocht. Tijdens het verven van tegels in de badkamer kunnen er vochtproblemen ontstaan. De badkamer is namelijk een vochtige ruimte en het kan voorkomen dat de vocht onder de verflaag terecht komt. Dit kan resulteren in schimmel of kan er voor zorgen dat de verf los gaat raken. We moeten er wel bijzeggen dat de kans hierop relatief klein is.

Dit zijn de vijf nadelen van tegels verven die we online het meest tegen zijn gekomen. Het is dus belangrijk dat je bij jezelf nagaat of je na het lezen van deze minpunten nog steeds je tegels een nieuwe kleur wilt geven.

Wat zijn de voordelen van het verven van tegels?

We hebben dus vijf nadelen van tegels verven benoemd, maar toch zijn er ook enkele voordelen te bedenken. Wij zullen enkele voordelen van tegels verven hieronder opsommen.

Geeft de ruimte een andere uitstraling

Door je vloertegels en wandtegels een nieuwe kleur te geven, geef je de betreffende ruime direct een andere uitstraling. De voegen zullen ervoor zorgen dat het altijd zichtbaar blijft dat het om tegels gaat, maar de uitstraling kan totaal anders zijn. 

Het is een relatief goedkope klus

Je hebt geen grote investering nodig. Zorg enkel dat je beschikt over goed gereedschap, primer, schuurpapier, een ontvetter en uiteraard kwalitatief goede tegelverf.

Kun je tegels verven met gewone verf?

Tegels verven kan in principe gedaan worden met normale verf, maar dit zullen wij zelf afraden. Je hebt hierboven verschillende nadelen van tegels verven kunnen lezen en door het gebruik van speciale materialen en producten krijg je een mooier resultaat. Ook verklein je de kans op risico’s, zoals vochtproblemen. Daarnaast zijn geverfde tegels gevoeliger voor slijtage en krassen. Dit geldt ook wanneer je tegelverf gebruikt, maar wanneer je normale verf gebruikt zijn de tegels nog gevoeliger voor krassen en slijtage. Op onder andere Bol.com en Verfwinkel.nl vind je een groot assortiment hoogwaardige tegelverf.

Het verven van tegels uit laten besteden

Het verven van tegels is in principe geen hele lastige klus, maar toch vergt het wel een goede voorbereiding en nodige kennis. Je kunt de tegels zelf verven, maar zie je het niet zitten om dit zelf toen en besteed je het liever uit aan een vakman, dan zijn er online genoeg vakmensen te vinden die de klus voor je kunnen doen. Zelf vinden wij Werkspot één van de betere websites voor het vinden van vakkundige schilders en andere vakmannen in jouw regio. Daarnaast kun je bij een vakman altijd terecht voor deskundig advies. Een voordeel van Werkspot is dat je bij elke schilder reviews van andere klanten kunt lezen. 

Voor het verven van tegels betaal je gemiddeld € 18,- tot € 38,- per vierkante meter. Voor het vervangen vloertegels en wandtegels liggen de prijzen doorgaans tussen de € 40,- en € 100,- per vierkante meter.

Waar kun je tegelverf kopen?

Het grootste aanbod tegelverf kwamen we tegen op de websites van Praxis en Gamma. Op de website van Praxis heb je de keuze uit de volgende kleuren: grijs, wit, bruin, blauw, roze, paars, groen, beige, geel en oranje.

Eén van de nadelen van tegels verven die we eerder in dit aangeven was de beperkte keuze aan kleur. Bij Praxis heb je de keuze uit tien verschillende kleuren, maar bij de meeste bouwmarkten en webshops heb je slechts de keuze uit een handjevol kleuren. In vergelijking met normale verf is dit dus vrij beperkt.

Wat heb je nog meer nodig?

Voor het verven van tegels heb je niet al te veel nodig. Zo hoef je enkel te beschikken over goede tegelverf, schuurpapier, kwasten en/of roller, ontvetter, spons of doek en afplaktape.

Video met uitleg en advies voor het verven van tegels

Op het YouTube kanaal van Flexa verf kwamen we een video tegen met uitleg hoe je stap voor stap de tegels van je badkamer, keuken of toilet kunt verven. 

Conclusie

Het verven van tegels is helaas niet zo gemakkelijk als bijvoorbeeld het verven van deuren of kasten. Er zijn redelijk wat nadelen van het verven van tegels te benoemen en daarom kiezen veel mensen ervoor om de tegels toch niet te verven. Wil je jouw tegels toch een nieuwe kleur geven? Dan hopen we dat je na het lezen van dit artikel te weten bent gekomen hoe je dit het beste kunt aanpakken en bij welke bouwmarkten je terecht kunt voor hoogwaardige tegelverf.