OSB platen: Wat zijn het en wat kun je ermee?

OSB platen: Wat zijn het en wat kun je ermee?

Als je een ervaren klusser bent, weet je vast wel wat OSB platen zijn. Maar als je een hobby klusser of een beginner bent, bestaat de kans dat je nog niet precies weet wat we bedoelen als we het over OSB platen hebben. Dat is helemaal niet zo gek, zeker als je er nog nooit mee hebt gewerkt. In dit artikel vertellen we je alles over wat OSB platen zijn en waar jij ze voor kunt gebruiken!

Wat is een OSB plaat?

OSB platen zijn constructieplaten die bestaan uit verschillende lagen van gericht gestrooide houtsnippers. De richting van de twee buitenste lagen van de plaat loopt gelijk aan de lengte van een plaat, terwijl de binnenste laag hier juist haaks op staat. Je kunt OSB platen gebruiken voor onder andere ondervloeren, wandbekleding, vloeren en diverse dragende constructies binnenshuis. Beschik je over OSB platen van klasse 3, dan kun je deze ook gebruiken voor verpakkingen en voor decoratieve doeleinden. Je ziet OSB platen vaak terug in industriële inrichtingen, in combinatie met staal of aluminium. Vandaag de dag kun je eenvoudig OSB platen online kopen

Diverse soorten OSB platen

Er bestaan verschillende soorten OSB platen en welke je het beste kunt gebruiken, is afhankelijk van wat je er precies mee wil doen. Je kunt vaak kiezen uit platen met rechte kanten of met een mes en groef. OSB platen van klasse drie hebben goede constructieve eigenschappen, maar platen uit de lagere klassen kun je beter voor andere doeleinden gebruiken. Platen met mes en groef kun je mooi in elkaar leggen, waardoor je een aansluitend geheel creëert. Toch worden de platen met rechte kanten het meest gekozen, aangezien je hier nog alle kanten mee op kunt. Je kunt de planken immers zelf bijzagen. Mensen denken vaak dat OSB platen hetzelfde zijn als MDF en spaanplaten, maar dat is niet het geval. Alle drie gebruiken ze hout als grondstof, maar MDF bestaat uit veel fijnere houtvezels dan OSB platen. Spaanplaten bestaan juist uit veel grovere vezels, maar de snippers zijn alsnog kleiner dan die in OSB platen. 

Waar moet je rekening mee houden?

Als je aan het werk gaat met OSB platen moet je er in ieder geval rekening mee houden dat de planken niet heel waterbestendig zijn. De platen trekken water aan en vervormen wanneer ze nat worden. Gebruik ze dus niet in vochtige ruimtes en ook zeker niet in de buitenlucht, aangezien ze dan nat kunnen regenen. Daarnaast raden we je aan om altijd de ruimtes waarin je OSB platen hebt gebruikt goed te ventileren, zodat het materiaal niet vochtig kan worden. Houdt er ook bij opslag en transport rekening mee dat de planken niet nat mogen worden. Schade door vocht is namelijk niet te herstellen!