Hoe kun je het beste roest verwijderen? 

In een land als Nederland kom je roest op veel plekken tegen. Roest kom je namelijk tegen op veel vochtige plekken en omdat het in ons kikkerlandje een groot deel van het jaar regent, zijn er genoeg plekken waar roest kan ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap, fietsen en auto’s. 

In dit artikel zullen wij het antwoord geven op veel gestelde vragen over roest. Wat is roest? Hoe ontstaat roest? Welke soorten roest bestaan er? Wat kun je doen tegen roest en hoe is het te voorkomen? Er zijn verschillende manieren hoe je roest kunt verwijderen en wij zullen de beste methodes hieronder toelichten. Voorkomen is beter dan genezen en daarom zullen wij dit artikel afsluiten met handige tips om roest te voorkomen. 

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Hoe ontstaat roest?
  3. Welke soorten roest bestaan er?
  4. Roest verwijderen van verschillende materialen
  5. Middelen voor het verwijderen van roest
  6. Tips voor het voorkomen van roest
  7. Veelgestelde vragen over roest

Swipe naar links of rechts

Hoe ontstaat roest?

Wanneer materialen worden aangetast door een reactie van hun omgeving noemen we dat corrosie. Roest is hier één van de bekendste vormen van. Door een combinatie van zuurstof en water op metaal ontstaat er roest. Deze aantasting op metaal is te voorkomen door het materiaal hiertegen te beschermen. Eén van deze manieren is om het metaal te beschermen met een laklaag. Dit wordt bijvoorbeeld bij auto’s al gedaan. Echter, toch zie je dat ook auto’s kunnen roesten. Wanneer deze laklaag op den duur beschadigt raakt, zijn ook auto’s kwetsbaar voor roestvorming.

Verder kunnen er ook roestvlekken ontstaan op andere materialen dan metaal, bijvoorbeeld op kleding. Hierbij is het niet dat je kleding is gaan roesten, maar dat het in contact is gekomen met verroeste onderdelen.

Welke soorten roest bestaat er?

We kunnen roest onderverdelen in verschillende soorten. Dit zijn de drie verschillende soorten roest: roest, roestfilm en witte roest. Hieronder lees je wat de verschillen zijn en hoe je de soorten roest kunt herkennen. 

Allereerst willen we roestfilm toelichten. Bij roestfilm ontstaat er een dun roodachtig laagje. Dit laagje kun je gemakkelijk wegvegen en kom je onder ander op bestek tegen. Door de roestlaag goed weg te vegen voorkom je dat de laag zich verder kan verspreiden. De beste manier om dit te doen is door middel van het gebruik van een microvezeldoekje.

Ben je er niet op tijd bij, dan kan roestfilm veranderen in normale roest. Roest waar veel mensen de meeste hinder van ondervinden en waar wij later in dit artikel dieper op in zullen gaan. Helaas kun je normale roest niet zoals met roestfilm met een microvezeldoek verwijderen en moet je overgaan op zwaarder geschut. Bij roest is de kans dat corrosie al is begonnen aanwezig en er al blijvende schade is ontstaan.

De laatste soort roest is witte roest. Witte roest kom je vaak tegen op oppervlakken van zink. Het heeft zijn naam te danken aan de kleur van de roest. Er ontstaat namelijk een vorming van witachtige roest. In tegenstelling tot de normale roest die we hierboven bespraken, stopt witte roest met het verspreiden zodra er geen vocht meer aanwezig is. Toch moet je ook deze vorm zo snel mogelijk verwijderen.

Roest verwijderen van je auto

Roest verwijderen van je auto kun je zowel zelf doen als overlaten aan een vakman. Voor het beste resultaat kun je dit overlaten aan een professional, maar mocht je het toch zelf willen proberen, volg dan de onderstaande stappen.

Allereerst moet je de plek waar de roestvorming zich bevindt gaan schuren. Daarna gebruik je een roestomvormer. Vervolgens moet je de plek voorstrijken en de plek een nieuwe verflaag geven. Door het op deze manier te doen is het wel zichtbaar waar je overheen heb geverfd. Je kunt de auto eventueel helemaal opnieuw laten spuiten. Hierdoor zal dit praktisch niet meer zichtbaar zijn, maar zijn de kosten wel een stuk hoger.

Roest verwijderen van bestek

Roest verwijderen van bestek is een stuk eenvoudiger dan roest verwijderen van je auto. Vaak kun je de roest verwijderen met simpele huismiddelen. Er ontstaat vaak een roodachtig laagje. Het is aan te raden om dit laagje zo snel mogelijk te verwijderen. Zo voorkom je dat de roest zich kan verspreiden en lastiger wordt om te verwijderen.

Later in dit artikel kun je meer lezen over de verschillende huishoudmiddeltjes welke je kunt gebruiken.

Roest verwijderen van je fiets

Fietsen bestaan uit verschillende onderdelen die kunnen roesten. In de meeste gevallen kun je de roest zelf verwijderen met de huishoudmiddelen die we later in dit artikel zullen bespreken. Dit is echter wanneer je er op tijd bij bent. Wanneer jouw fiets heel veel roest bevat, is het misschien een betere optie om een vakman in te schakelen.  

Roest verwijderen van steen

Wil je roest verwijderen van steen? Er zijn meerdere middelen welke je kunt gebruiken en welke je beter kunt vermijden. Zo moet je bijvoorbeeld nooit zoutzuur, azijn of citroenzuur gebruiken. Zoutzuur kan het roestproces namelijk versterken en azijn en citroenzuur kunnen schadelijk zijn voor de stenen. De beste manier om roest te verwijderen van stenen is door de roest met citroensap van de stenen af te vegen. 

Roest verwijderen van kleding

Kleding zelf kan uiteraard niet roesten, maar wanneer je in contact komt met verroeste onderdelen kan er wel roestplekken verschijnen op je kleding. De beste manier om van deze vlekken af te komen is met behulp van tandpasta. Door dit op de vlekken aan te brengen voordat je het gaat wassen in de wasmachine, zul je merken dat de plekken binnen een mum van tijd verdwenen zijn.

Middelen voor het verwijderen van roest

Er zijn veel middelen welke je kunt gebruiken voor het verwijderen van roest. Dit kunnen zowel huishoudmiddelen als professionele middelen zijn. Wij zullen hieronder enkele van deze middelen toelichten.

Roest verwijderen met witte azijn

Eén van de middelen waarmee je roest kunt verwijderen is witte azijn. Je kunt dit middel het beste gebruiken wanneer je roest wilt verwijderen van metalen voorwerpen.

Allereerst dien je het het voorwerp te weken in witte azijn. Belangrijk is dat de witte azijn onverdund is. Dit resulteert in het beste resultaat. Laat de azijn ongeveer dertig minuten inweken (paar uur bij hevige roest) en verwijder vervolgens de azijn met bijvoorbeeld een tandenborstel. Vervolgens dien je het voorwerp goed te laten drogen. Mochten er nog roestplekken zijn, dan kun je dit proces herhalen totdat al de roest verwijderd is. 

Roest verwijderen met cola

Wist je dat je roest kunt verwijderen met cola? Cola bevat namelijk een kleine hoeveelheid fosforzuur. Toch is het niet voldoende om in sommige gevallen de roest te verwijderen. Let er wel op dat cola enkel werkt in lichte mate van roest en in veel gevallen weinig verschil zal maken.

Ook is het niet de snelste manier om van roest af te komen. Roest verwijderen met cola werkt het beste door het voorwerp enkele dagen in cola te laten weken. Om te voorkomen dat het koolzuur verdwijnt, is het belangrijk dat je om de ongeveer tien uur de cola vervangt.   

Roest verwijderen met citroensap en borax

Een andere manier om van roest af te komen is met behulp van citroensap en borax. Naast citroensap en borax (natriumtetraboraat) heb je een borstel nodig. 

Als eerst moet je de borax en het citroensap met elkaar mixen totdat het pasta wordt. Vervolgens smeer je het mengsel op de verroeste delen van het voorwerp en laat je dit minimaal dertig minuten zitten. Afhankelijk van de roest kan het zijn dat het meer tijd nodig heeft. Wanneer de pasta begint op te drogen, kun je er wat water overheen spuiten. Hierna kun je met een borstel de pasta en de roest gaan schrobben en het voorwerp afspoelen om de laatste roest te verwijderen. Mocht er toch nog roestresten zichtbaar zijn, dan kun je dit proces herhalen totdat al de roest verwijderd is.   

Borax

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,79)

Roest verwijderen met een aardappel en baksoda

Dit klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar voor het verwijderen van roest heeft het een zeer positief effect. Baksoda is een veelgebruikt middel voor schoonmaakklussen in het huis en in combinatie met een aardappel kan het in sommige gevallen ook roest verwijderen. Aardappelen hebben namelijk zure eigenschappen. 

Je moet beginnen met het in twee stukken snijden van de aardappel en vervolgens de baksoda aan de binnenkant van de aardappel te strooien. Vervolgens kun je met de binnenkant van de aardappel over de roest wrijven. Als het goed is zie je de roest op den duur verwijderen.

Bij het roestvrij maken van bijvoorbeeld verroeste keukenmessen ga je iets anders te werk. Voor het beste resultaat steek je het mes in een aardappel met baksoda en laat je het een hele dag staan. Na ongeveer tien tot twaalf uur kun je het mes uit de aardappel halen en als het goed is ben je af van de roestvlekken.

Roest verwijderen met een multispray

Bij de bovengenoemde middelen heb je kunnen lezen dat het aardig wat tijd kost. En hoewel jezelf niet de hele tijd ermee bezig hoeft zijn, geef je misschien de voorkeur aan een middel waarmee je de roest kunt verwijderen binnen ongeveer vijftien minuten. Eén van zo’n middel is een multispray. Er zijn verschillende merken (bijv. WD-40) welke zo’n  multispray verkopen.

Met een multispray hoef je enkel het verroeste metaal in te laten weken met de spray voor ongeveer tien tot vijftien minuten en het vervolgens met een harde borstel af te schrobben. Dit gaat in de meeste gevallen vrij eenvoudig. Daarnaast is een ander groot pluspunt van een multispray dat het ook een beschermende werking heeft tegen roest. Ze voorkom je dus ook dat de roestvorming in de toekomst zal terugkeren. 

Tips voor het voorkomen van roest

Hierboven hebben wij de verschillende manieren voor het verwijderen van roest uitgelicht en heb je kunnen lezen met welke middelen je dit kunt doen. Echter, voorkomen is altijd beter dan genezen, dus daarom willen we je nog enkele tips meegeven waarmee je roest kunt voorkomen.

Zorg voor een lage luchtvochtigheid

Eén van de oorzaken van roest is vocht. Zorg er dus voor dat je voorwerpen die kunnen roesten opbergt in een ruimte met een lage luchtvochtigheid. Helaas is dat niet altijd mogelijk, maar je kunt de materialen wel met enige regelmaat drogen. Er kan overigens nog steeds roest ontstaat, want vochtigheid is niet de enige reden voor het ontstaan van roest, maar het verkleint de kans aanzienlijk.

Inspecteer regelmatig of er roestvlekken ontstaan

Door materialen regelmatig te controleren op roest, kun je er in veel gevallen vroeg bij zijn. In de beginfase is roest gemakkelijk te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan je auto. Je gebruikt de auto bijna elke dag en door af en toe de auto te inspecteren kun je een hoop ellende voorkomen. Controleer bijvoorbeeld de wielkasten, bumpers, maar ook de onderkant van de auto regelmatig op roest en slijtage. Door direct de roest te verwijderen zal het zich niet verder kunnen verspreiden. Ook zijn er middelen waarmee je jouw auto kunt beschermen tegen roest.

Hoe verwijder je roest volgens Oma weet raadt?

Volgens “Oma weet raadt” kun je roest verwijderen door een mengsel van zout en citroensap op de roestplek aan te brengen. Laat het mengsel enkele uren inwerken en verwijder het daarna met een borstel. Herhaal indien nodig.

Kan je roest verwijderen met azijn?

Ja, azijn is een effectief middel om roest te verwijderen. Door een doek of watje in azijn te drenken en dit op de roestplek te leggen, kun je de roest langzaam oplossen. Laat de azijn enkele uren intrekken en herhaal indien nodig.

Wat is de beste roestoplosser?

Er zijn verschillende roestoplossers beschikbaar, zoals WD-40, kruipolie, roestomvormer en roestverwijderaar. Welke roestoplosser het beste is, hangt af van de aard en omvang van de roestplek. Het is daarom belangrijk om de gebruiksaanwijzing te lezen en de roestoplosser op de juiste manier te gebruiken.

Welke azijn voor roest?

Gewone keukenazijn, met een zuurgraad van 5%, is geschikt om roest te verwijderen. Er zijn ook speciale roestverwijderaars op basis van azijn verkrijgbaar die mogelijk nog effectiever zijn.

Conclusie 

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er tal van mogelijkheden om roest te verwijderen. Afhankelijk van het materiaal waarop roest zich bevindt, kun je met zowel huishoudmiddelen als professionele middelen de roestvlekken verwijderen. Verder is het belangrijk om er op tijd bij te zijn, zodat de roest het eenvoudigst te verwijderen is. Ten slot gaven we nog enkele tips hoe je kunt voorkomen dat er roest ontstaat of in ieder geval de kans op roest kunt verkleinen. We hopen dat je na het lezen van bovenstaande informatie weet hoe je roest het beste kunt verwijderen. Mocht je het echter niet zelf voor elkaar krijgen, dan kun je altijd de hulp inschakelen van een professional. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een auto met enorm veel roest.


Veelgestelde vragen over roest

In dit artikel zal ik enkele veelgestelde vragen over roest beantwoorden, gebaseerd op persoonlijke ervaring en kennis. Roest is een veelvoorkomend probleem, vooral in vochtige klimaten zoals Nederland. Ik zal ingaan op de vragen over hoe roest ontstaat, welke soorten roest er zijn en hoe je roest kunt verwijderen en voorkomen.

Hoe ontstaat roest?

Roest ontstaat wanneer materialen worden aangetast door een reactie met zuurstof en water, wat corrosie veroorzaakt. Deze aantasting vindt voornamelijk plaats op metaaloppervlakken. Zelfs auto’s, die vaak met lak zijn beschermd, kunnen roesten als de laklaag beschadigd raakt.

Welke soorten roest bestaan er?

Er zijn verschillende soorten roest, waaronder roestfilm, normale roest en witte roest. Roestfilm is een dun laagje roest dat gemakkelijk kan worden verwijderd, terwijl normale roest diepere schade veroorzaakt en moeilijker te verwijderen is. Witte roest komt vooral voor op zinkoppervlakken en stopt met verspreiden zodra het droog is.

Hoe verwijder je roest van verschillende materialen?

Roest verwijderen kan op verschillende manieren, afhankelijk van het materiaal. Voor auto’s kun je schuren, een roestomvormer gebruiken en verven. Voor bestek zijn eenvoudige huismiddelen vaak voldoende, terwijl voor fietsen en stenen specifieke behandelingen nodig zijn.