Waar je op moet letten als je aan de slag gaat met tegellijm

Waar je op moet letten als je aan de slag gaat met tegellijm

Wil jij een wand of vloer betegelen? Met de juiste benodigdheden is deze klus zeker uit te voeren door iedere allerhande thuisklusser, met name als het gaat om een relatief klein oppervlak. In dit artikel lees je daarom waar je op moet letten als je zelf aan de slag gaat met tegellijm. 

1. Lijmsoort

Er zijn grofweg twee soorten tegellijmen te onderscheiden: poederlijm en pastalijm.

  • Poederlijm: Voor deze lijmsoort wordt poeder aangelengd met water. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing zorgvuldig op te volgen. Poederlijm is zowel op vloeren als op wanden te gebruiken. Deze lijmsoort is kan een grote belasting aan en is voordelig geprijsd. Wel droogt poederlijm relatief snel uit, waardoor het stug werkt en verwerkingstijd beperkt is. 
  • Pastalijm: Deze lijmsoort koop je kant-en-klaar. Pastalijm is flexibel, waardoor je er gemakkelijk mee kunt werken en de lijmsamenstelling tijdens de gehele klus constant blijft. Dit betekent echter ook een hogere prijs. Pastalijm kan bovendien een minder grote belasting aan dan poederlijm, waardoor het ongeschikt is om te gebruiken op vloeren. 

2. Lijmverbruik

Tegellijm breng je aan met een tegelkam: een metalen blad met ‘tanden’. De afstand van de tanden verschilt per tegelkam en wordt aangeduid met een nummer. Hoe groter de vertanding, hoe groter het lijmverbruik. Welke vertanding geschikt is voor jouw klus, hangt met name samen met de grootte van de tegel. Een grotere tegel, vraagt doorgaans om een grotere vertanding.   

Voor een goede hechting heb je tenminste 2,50 kg lijm per m2 nodig, bij het gebruik van een tegelkam van 6×6 mm. Deze tegelkam wordt aangeduid met nummer 12. 

3. Werkwijze

Leg de tegels volgens enkele vaste stappen, om een strak eindresultaat te krijgen. 

  • Schoonmaken: Maak de ondergrond zorgvuldig schoon. Bij een gladde ondergrond, is ook ontvetten noodzakelijk. 
  • Voorstrijken: Strijk de ondergrond voor met een primer. Dit gaat zuiging tegen.
  • Ondergrond inzetten: Breng een lijmlaag aan op de ondergrond. 
  • Tegel inzetten: Breng een lijmlaag aan op de tegel.
  • Tegel leggen: Leg de tegel met het juiste gereedschap op z’n plek. Druk ‘m aan.