Waar let je op bij het aanschaffen van een kledingkast?

Waar let je op bij het aanschaffen van een kledingkast?

Net als ons bed, kunnen we eigenlijk ook niet zonder een goede kledingkast. Allereerst zorgt het voor een beetje meer sfeer in de slaapkamer, maar is de belangrijkste reden dat we er onze kleding in kunnen opbergen. Je kunt je dus wel voorstellen dat het kopen van een geschikte kledingkast niet zo even gedaan is. Daarbij heb je niet alleen enorm veel keuze in kleuren, maar heb je ook allerlei opties om je kast zelf samen te kunnen stellen. Nu is het wel zo dat de bekende pax kasten van de Ikea in verhouding een stuk voordeliger zijn dan een volledig op maat gemaakte kast bij een meubelzaak, maar beide hebben zowel hun voor- als ook nadelen. Omdat het aanschaffen van een kast allereerst een flinke uitgave is en natuurlijk ook niet iets is wat je vaker doet, hebben we een aantal tips voor je waar je allemaal op moet letten. Zo weet je namelijk zeker dat je de juiste keuze maakt.

Formaat van de kast

Afhankelijk van de ruimte van de slaapkamer waar de kast komt te staan, is het wel handig even goed te kijken naar de ruimte die je hebt of wilt gebruiken. Het is namelijk niet handig wanneer de kast een te groot gedeelte van je slaapkamer inneemt en je straks nog maar aan één kant het bed in kunt. Ons advies is dan ook om voor jezelf uit te meten welke ruimte je hebt, zodat je op basis daarvan op zoek kunt gaan naar de geschikte kast of er een op maat laat maken natuurlijk. Let daarbij niet alleen op de lengte en breedte van de kast, maar kijk ook goed naar de hoogte. Zorg dat de kast niet strak tegen het plafond komt, zodat je nog wel ruimte hebt om een dames of schoudertas heren op te kunnen bergen, mocht je er meerdere hebben en deze niet altijd gebruiken.

De indeling van je kast

Je kunt wel een grote kast kiezen, maar wanneer deze niet goed is ingedeeld, heb je er nog vrij weinig aan. Kijk daarom goed naar bijvoorbeeld het hanggedeelte en de verschillende planken en ook lades voor andere kleding, ondergoed en andere items. Stel dat je net een nieuwe dames rugzak gaat kopen, dan is het wel handig dat je in je kast ook ruimte hebt om je oude op te kunnen bergen. Kijk dus goed na de indeling van de kast en pas deze waar nodig en ook mogelijk aan. Vooral dit is voor veel mensen dus ook een reden om voor een kast op maat te gaan. Zo kunnen ze letterlijk ieder plankje zelf bepalen, zodat alles aan de wensen en eisen voldoet.

Laat je kast plaatsen

Het zelf in elkaar zetten van een kledingkast is een flinke klus. Je kunt er dan dus beter voor kiezen dit te laten doen. De kosten die dit met zich meebrengt is vaak maar een fractie van de totaalprijs en zorgt er ook voor dat je bij schade niet zelf aansprakelijk bent. Daarbij scheelt het je ook een hoop tijd, aangezien een gemiddelde kledingkast al snel een ochtend werk is om in elkaar te zetten, vooral wanneer je kiest voor een kast met veel planken en schuifdeuren.

Veelgestelde vragen over kledingkasten

Als iemand die onlangs een nieuwe kledingkast heeft gekocht, begrijp ik hoe overweldigend het kan zijn om de juiste keuze te maken uit het overvloedige aanbod. Hieronder zal ik drie veelgestelde vragen beantwoorden om je te helpen bij het kiezen van de perfecte kledingkast voor jouw slaapkamer.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van het formaat van de kast?

Bij het kiezen van het formaat van de kast is het essentieel om rekening te houden met de beschikbare ruimte in je slaapkamer. Meet de ruimte zorgvuldig op om te voorkomen dat de kast te groot wordt en te veel ruimte inneemt. Let ook op de hoogte om voldoende ruimte over te houden voor het opbergen van tassen of andere items bovenop de kast.

Hoe belangrijk is de indeling van de kast?

De indeling van de kast is van groot belang voor de functionaliteit ervan. Let op de aanwezigheid van hanggedeeltes, planken en lades, en zorg ervoor dat de kast voldoende ruimte biedt voor al je kleding en accessoires. Overweeg ook of je speciale opbergbehoeften hebt, zoals ruimte voor een nieuwe rugzak of andere items.

Is het verstandig om de kast zelf in elkaar te zetten of te laten plaatsen?

Hoewel het zelf in elkaar zetten van een kledingkast mogelijk is, kan het een flinke klus zijn. Overweeg daarom om de kast te laten plaatsen door professionals. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook het risico op schade en fouten tijdens de montage. De extra kosten wegen vaak op tegen de voordelen van een professionele installatie.