Waar let je op bij het kopen van brandhout?

Waar let je op bij het kopen van brandhout?

Heb je een open haard, kachel of ander apparaat waarvoor je brandhout nodig hebt? Dan moet je wel weten waar je op moet letten als je brandhout gaat kopen. We leggen je graag uit welke vragen je jezelf kunt stellen bij het brandhout kopen, zodat jij de volgende keer weet welk type brandhout bij jouw gebruik past.

Welke droogmethode is het beste?

Er zijn verschillende manieren om hout te drogen, maar het is vooral belangrijk dat het hout droog genoeg is. Wil je zelf hout drogen, dan kost dit vaak veel tijd. Dit kan wel een aantal jaar duren, voordat het droog genoeg is. Je kunt het beste ovengedroogd haardhout kopen: dit betekent dat het vochtpercentage van het hout in een gecontroleerde omgeving naar beneden is gebracht. Laat je zelf het hout drogen, dan kan het wel 2 of 3 jaar nodig hebben voor je de juiste vochtbalans hebt bereikt.

Kies de juiste houtsoort

Bij elke houtsoort horen andere stookeigenschappen: hoe snel brandt het hout, hoeveel warmte geeft het hout en zorgt het voor een mooi vlammenspel? Ben je op zoek naar hout wat langzaam opbrandt, zodat je lang warmte hebt? Dan is eikenhout zeer geschikt, dit brandt namelijk langzaam en geeft veel warmte. Daarnaast is berkenhout of elzenhout geschikt voor kleine kachels of haarden, kies je voor beukenhout of essenhout bij middelgrote kachels of haarden, en is eikenhout vooral geschikt voor grote haarden en kachels.

De juiste hoeveelheid en grootte

Per houtsoort verschilt het ook hoeveel houtblokken je per keer nodig hebt. Bij berkenhout is dat bijvoorbeeld 2-3 blokken, terwijl je bij eikenhout 4 tot 5 blokken nodig hebt om goed te kunnen stoken in je haard of kachel. Daarnaast is het goed om te kijken naar de afmetingen van het hout, zodat je zeker weet dat de houtblokken in de kachel of haard passen. Je wilt namelijk voorkomen dat je zelf de blokken nog in stukken moet hakken.

Daarnaast is het verstandig om verantwoord te kopen, door te kiezen voor hout met een FSC, Forest Stewardship Council, keurmerk. Dit is de Raad voor Goed Bosbeheer, een internationale organisatie die verantwoord en duurzaam bosbeheer stimuleert.