Wanneer moet je een opstalverzekering afsluiten?

Wanneer moet je een opstalverzekering afsluiten?

Schade: het is enorm vervelend als je ermee te maken krijgt en nog vervelender als je zelf voor de kosten moet opdraaien, zeker wanneer het niet door je eigen toedoen is. Daarom is het belangrijk om een goede verzekering af te sluiten voor je auto, woning en spullen. Voor een woning heb je een woonverzekering nodig, deze bestaat uit een inboedelverzekering en een opstalverzekering. De opstalverzekering moet je echter niet altijd zelf afsluiten. We lichten deze verzekering voor je toe.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering sluit je af voor je woning en alles wat vastzit aan je woning. Denk bijvoorbeeld aan de muren, ingebouwde badkuip, vastgelijmde vloer of dakpannen. Meubels en andere loszittende zaken vallen hier niet onder. Ook een vloer die niet vastzit valt onder de inboedel en wordt niet vergoed door een opstalverzekering. Met een opstalverzekering verzeker je voor de belangrijkste risico’s die je als huiseigenaar loopt. Wil je volledig verzekerd zijn, dan is het verstandig om allrisk te verzekeren, in dat geval ben je namelijk het beste verzekerd met je opstalverzekering.

Wanneer wordt schade gedekt?

Wanneer je een opstalverzekering hebt afgesloten, wordt niet alle schade automatisch gedekt. Er zijn bepaalde situaties, zoals oorlog of een natuurramp, waarbij de opstalverzekering niet uitkeert. In de volgende gevallen keert de verzekering wel uit:

  • Bij brand- en/of blusschade
  • Bij waterschade, bijvoorbeeld door verstopte riolering of kapotte leidingen
  • Rook- en/of roetschade
  • Ontploffingsschade
  • Stormschade (vanaf windkracht 7) en schade door blikseminslag
  • Schade door hevige regenval en/of vorst
  • Bij inbraak en/of diefstal

Als je zelf schade toebrengt aan je woning, is dit alleen gedekt in een allrisk-polis. In het algemeen wordt alleen een zogenaamd ‘onzeker voorval’ vergoed. Ben je nalatig geweest, bijvoorbeeld doordat er sprake is van achterstallig onderhoud? Dan wordt schade niet vergoed.

Huurwoningen en appartementen

Er zijn gevallen waarbij je niet zelf de opstalverzekering afsluit. Wanneer je een huis koopt en een hypotheek nodig hebt, dan word je vaak verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Huur je een woning of heb je een appartement gekocht, dan wordt de opstalverzekering meestal afgesloten door de Vereniging van Eigenaren (bij een appartementencomplex) of door de verhuurder (bij een huurwoning). Check wel altijd of de VvE of verhuurder wel een opstalverzekering heeft afgesloten. Een inboedelverzekering moet je wel altijd zelf afsluiten.