Wat heb je nodig om zelf meubels te zandstralen? 

Wat heb je nodig om zelf meubels te zandstralen? 

Heb je meubels in huis die toe zijn aan een frisse update? Je kunt er dan voor kiezen om ze te zandstralen. Sommige mensen kiezen ervoor om een expert in te schakelen voor dit klusje, maar je kunt meubels ook gemakkelijk zelf zandstralen. Je hebt hiervoor eigenlijk alleen maar de juiste apparatuur nodig. Hieronder noemen we dan ook de benodigdheden voor het zandstralen van je meubilair! 

Straalpistool 

Allereerst heb je een straalpistool nodig als je zelf je oude meubels wilt zandstralen. Er zijn op dit vlak meerdere soorten. Welk type je nodig hebt, hangt af van of je werkt met een straalketel of -kast. Daarover lees je later meer. Ook is het belangrijk om rekening te houden met het type zand dat gestraald kan worden door het straalpistool. Dit hulpmiddel bevat overigens zogeheten nozzles. Deze onderdelen moeten regelmatig vervangen worden in verband met slijtage.

Straalketel of -kast

Bij zandstralen heb je ook een compressor nodig. Dit product genereert de luchtdruk die gebruikt voor het stralen. Je kunt hiervoor een straalketel gebruiken, wat de beste optie is als je zelf meubels wilt zandstralen. Je bevestigt de ketel aan het straalpistool en kunt vervolgens direct starten. Een straalkast is een andere optie. Deze heet ook wel een straalcabine en je moet hier dus de meubels in plaatsen voordat je kunt zandstralen. Bij grote meubels is dit vaak niet mogelijk, waardoor een straalketel dus meestal geschikter is.

Zandkorrels

Zonder zand is zandstralen onmogelijk. Dit wordt ook wel (staal)grit genoemd en het is verkrijgbaar in meerdere soorten. Korrund, ook wel aluminiumoxide, is de echte alleskunner. Dit straalgrit is vooral geschikt als je oppervlakten wilt opruwen. Er zijn desondanks nog meer zandkorrels waarvoor je kunt kiezen. Bij houten meubels is Olivinezand bijvoorbeeld vaak beter. Gaat het om meubilair van kunststof, glas of rubber? Voor een glad eindresultaat is glasparel dan de beste optie, terwijl korrund juist het oppervlak ruw achterlaat.  Meubels van metalen kunnen vaak het beste gezandstraald worden met glasparelgrit of een andere grit met een grote en fijne korrel. 

Beschermende kleding

Neem ook zeker beschermende kleding mee in je gereedschapswagen als je gaat zandstralen. Deze kleren zijn nodig omdat er bij dit klusje veel stof vrij komt. Je wilt deze stof zeker niet inademen, dit levert namelijk schadelijke gevolgen voor je gezondheid op. Draag daarom bijvoorbeeld een overall tijdens het zandstralen. Een stofmasker is misschien nog wel belangrijker.