Wat zijn de beste bodembedekkers tegen onkruid? 

Wat zijn de beste bodembedekkers tegen onkruid? 

Als je je tuin het hele jaar groen wilt houden, doe je er goed aan om bladbehoudende bodembedekkers aan te schaffen en te plaatsen. Dit is niet alleen een slim idee omdat je achtertuin dan het gehele jaar prachtig groen is, maar ook omdat de bodembedekkers een vervelend klusje voorkomen. Ze zorgen er namelijk voor dat je tuin niet overwoekerd wordt door onkruid. Plaats daarom een van de volgende bodembedekkers zo snel mogelijk in je voor- en/of achtertuin:

Hedera helix ‘Woerner’ 

Deze bodembedekker ken je ook wel gewoon als klimop, wat natuurlijk vooral bekend is als klimplant. Toch kun je deze plant ook gebruiken om de bodem te bedekken. Deze cultivar groeit erg snel en bestaat uit allemaal mooie glimmende bladeren met lichte nerven. De klimop bloeit vaak niet als je deze plant als bodembedekker gebruikt, maar kan wel op elke locatie ingezet worden voor het bedekken van de bodem van je tuin. 

Cotoneaster dammeri

De cotoneaster dammeri wordt vaak de dwergmispel genoemd. Dit is een laag struikje dat steeds wortelende en kruipende takken bevat. Bovendien bloeit de dwergmispel ook nog eens. Er ontstaan eerst witte, kleine bloemen. Ze worden opgevolgd met rode besjes. Deze bodembedekker krijgt in de herfst bovendien een typische bronsrode tint. Weet overigens wel dat het blad van de dwergmispel soms tijdens een strenge winter gedeeltelijk of volledig afvalt. Zorg voor deze bodembedekker ervoor dat de grond goed gedraineerd is. 

Vinca minor

Wil je bodembedekkers in je tuin plaatsen die prachtige bloemen opleveren? De vinca minor, wat ook wel de kleine maagdenpalm genoemd wordt, is dan zeker een aanrader. Deze plant bestaat uit een donkergroen blad, wat aan lange stengels zit. Deze stengels wortelen overal, wat een nadeel kan zijn. In het voorjaar bloeien de kleine maagdenpalmen, wat resulteert in violetblauwe, witte of paarse bloemen. De vinca minor doet het het beste in halfschaduw of schaduw, al is deze bodembedekker ook voor moeilijke plekken geschikt.

Sedum spurium

De sedum spurium is een lage vetplant die wintergroene en dichte zoden vormt. Het is wel goed om te weten dat de blaadjes niet altijd groen zijn, ze kunnen namelijk ook roodbruin uitvallen. Er ontstaan daarnaast in kleine tuilen mooie roze bloemen. Wil je helder rozerode bloemen? Kies dan voor de Fuldaglut! Het is bij de sedum spurium belangrijk dat de grond goed doorlaat, terwijl deze eventueel ook nog droog kan zijn.