Wat zijn de nieuwste woontrends?

Wat zijn de nieuwste woontrends?

Je geniet van je prachtige woning en wilt er nog vele jaren van genieten. Toch kan het soms fijn zijn om wat te vernieuwen, vooral als je het meubilair en de muurkleuren zat bent. Door een verandering in de interieurstijl ondergaat jouw huis een complete transformatie en herontdek je de liefde voor je woning. Laat je daarom inspireren door de nieuwste trends op het gebied van interieur.

Retro is back: jaren ‘70

De invloeden van de jaren ’70 zijn al een tijdje terug te zien in interieurs. Houtaccenten, warme tinten en een combinatie van diverse patronen en stoffen zijn daarbij prominent aanwezig. Nu krijgt deze trend een extra boost. Bij het horen van de jaren ’70 denk je misschien aan het kleurenpalet van oranje, behang met grote bloemmotieven, macramé en meubels van rotan. En raad eens? Dit is helemaal in de mode. Meng warme, levendige kleuren met retro-achtige prints en stoffen. Voeg hanglampen toe met gekleurde, glazen kappen en koop een vloerlamp met een bolvormige, ronde kap. Je hoeft niet per se alles nieuw te kopen. Speur kringloopwinkels af, waar je waarschijnlijk nog veel spullen uit de jaren ’70 zult vinden. 

Natuurlijke materialen en naturel tinten

Beige, aardetinten en crèmekleur zijn de kleuren van dit seizoen. We laten de koele, neutrale tinten achterwege voor kleuren die ons doen denken aan de vibe van de jaren ’90. De afgelopen jaren waren grijstinten populair, maar we zien nu een duidelijke verschuiving. We zien steeds meer kleuren die warmer en vriendelijker aanvoelen. Deze tinten worden vaak gecombineerd met groen door bijvoorbeeld het gebruik van planten zoals een varen of palmplant. Stoffen zoals linnen en katoen in zachte, naturel kleuren zijn perfect voor deze stijl. Voeg daarbij meubels van licht eikenhout en gebruik behang of verf in pastelkleuren op de muren. 

Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Deze trend wordt aangedreven door de groeiende bewustwording van consumenten over klimaatverandering. We zien nu al een verschuiving naar meubelstukken gemaakt van gerecycled hout en accessoires van gerecycled glas, papier en metaal. De afgelopen jaren zagen we al een groeiende populariteit van het hergebruiken van meubels door renovatie en het zelf opknappen ervan. Kringloopwinkels draaiden overuren. Bovendien is er een groeiende groep mensen die de voorkeur geeft aan unieke en hoogwaardige producten met een langere levensduur en afscheid neemt van massaproductie. Materialen zoals bamboe en kurk worden in snel tempo de belangrijkste grondstoffen voor meubels en accessoires. Een mooi voorbeeld zijn keukenaccessoires, zoals bamboe snijplanken. Je kan de snijplanken met logo graveren of voorzien van een naam en zo cadeau doen aan vrienden, collega’s of familieleden. Ook duurzame mokken bedrukken is een goede optie. Duurzaamheid in combinatie met verantwoord materiaalgebruik is dé designtrend van 2023-2024 en dat is natuurlijk een positieve ontwikkeling. 

Organische vormen

Strakke lijnen en hoeken zien we nauwelijks meer terug in het interieur. We zien steeds meer meubels met een organische vorm. Hoe meer vormen en kronkels er in het tafelblad en poten zitten, hoe beter. Meubels met zachte stoffen en stoelen met een organische vorm zijn helemaal in lijn met de nieuwe woontrend. Maak het geheel compleet met een tapijt in eenzelfde vorm. Speel met diverse kleuren op de muren of kies behang met een speels patroon.