Welke eiken vloeren zijn populair? 

Welke eiken vloeren zijn populair? 

Vloeren van eikenhout zijn immens populair. Het hout heeft een warme, gezellige en levendige uitstraling die je interieur direct een boost zal geven. Je kunt de houten vloer op verschillende manieren leggen, zoals de welbekende visgraat vloer. In dit artikel lees je welke eiken vloeren vaak gelegd worden. 

Visgraat vloer

Eén van de populairste en hiermee ook bekendste manier van leggen is de visgraatvloer. Het visgraatpatroon is klassiek, maar toch ook modern. Het is alle opzichten een ware lust voor het oog en de vloer heeft een strakke doch gezellige uitstraling. Er zijn verschillende soorten visgraat vloeren.

Duoplank visgraat vloer

De duoplank visgraat vloer is erg populair. De planken bestaan, zoals de naam al doet vermoeden, uit twee soorten hout. De onderlaag is vaak gemaakt van berkenhout en de toplaag is van eikenhout. De breedte van de planken geven de vloer een robuuste en stoere uitstraling. 

Traditionele visgraat vloer

Een traditionele visgraatvloer wordt ook wel een tapis visgraat genoemd. Tapis betekent letterlijk tapijt en dit verwijst naar de methode waarop de vloer wordt gelegd; deze wordt namelijk net als tapijt gelijmd en gespijkerd op de ondervloer. Je herkent deze vloer dan ook aan de hele kleine spijkergaatjes in de planken. Wil je juist een super strakke vloer zónder die gaatjes? Wellicht is een semi tapis vloer dan iets voor jou. 

Semi tapis visgraat vloer

Een semi tapis visgraat vloer wordt direct op de betonvloer gelijmd. Hierdoor zie je geen spijkergaatjes in de planken en is het resultaat enorm strak. 

Hongaarse punt

De Hongaarse punt vloer lijkt in eerste instantie veel op de welbekende visgraat vloer, maar toch zijn er een aantal verschillen. Bij een Hongaarse punt worden de planken gelegd in een hoek van 45 of 60 graden. Bij een visgraat vloer worden de planken in een hoek van 90 graden gelegd; loodrecht. Hiermee zou je kunnen zeggen dat de Hongaarse punt een moderne twist is op de traditionele visgraat vloer. Een ander verschil is dat de planken bij een Hongaarse punt schuin worden afgesneden, terwijl deze bij de visgraat juist recht blijven. Doordat de punten schuin worden afgesneden, is er uiteindelijk ook meer hout nodig voor de volledige vloer. Hierdoor is een Hongaarse punt vloer vaak iets duurder dan een visgraat vloer. 

Verschil 45 of 60 graden

Hoe kleiner de hoek, hoe scherper deze is. Oftewel; wanneer de planken in 45 graden worden gelegd, vormt er zich steeds een scherpe V. Bij 60 graden lijken de planken meer te liggen in een patroon wat ook bekend staat als de sergeantstreep. Door de grotere hoek, oogt de Hongaarse punt van 60 graden rustiger dan een Hongaarse punt van 45 graden.