Veilig wonen is niet vanzelfsprekend, al helemaal niet als er een baby aan komt. In het begin zal je kleintje vooral veel slapen, maar het zal niet lang duren voordat de kleine ontdekkingsreiziger ontwaakt en op avontuur gaat. Ervoor zorgen dat je huis vrij is van gevaren is dan ook van groot belang. In deze blog lichten we toe hoe je dat het best kunt aanpakken.
Je huis kindvriendelijk maken
De veiligheid in en om huis verhogen staat bovenaan je to-do list als je baby gaat kruipen en tijgeren. Ze willen de wereld al spelenderwijs ontdekken met het kleine vingertjes en stoppen daarbij van alles in hun mond. Kleine losse spullen vormen opeens een groot risico en ook kieren, spleten en gaten moeten gedicht worden. Ook draden, planten, apparaten en stopcontacten zijn niet meer veilig en je baby dus ook niet. Tijd dus om actie te ondernemen en je woning babyproof te maken!
Trappen
Een val van de trap is veel ouders hun grootste nachtmerrie. Een traphekje zowel boven- als onderaan de trap kan dit echter voorkomen. Let er wel goed op dat je de hekjes altijd sluit, ook als je baby slaapt.
Stopcontacten
Baby’s willen hun vingers overal in stoppen, zo ook in het stopcontact. Dit maakt met name de stopcontacten laag bij de grond erg gevaarlijk. Stopcontactbeschermers voorkomen echter dat baby’s hun vingers erin kunnen steken.
Snoeren
Net als stopcontacten vinden baby’s ook snoeren reuze interessant. Verberg ze daarom of maak ze goed vast, zodat je baby er niet aan kan trekken met alle gevolgen van dien. Elektrische apparaten wil je sowieso ver uit de buurt van je kleintje houden.
Scherpe hoeken
Op het moment dat baby’s beginnen met zitten, staan of zelfs lopen is het oppassen geblazen. Elk meubel met hoeken vormt ineens een gevaar. Baby’s staan nog wankel op hun benen, dus ze vallen veel en snel om. Werk scherpe hoeken daarom weg met een (tafel)hoekbeschermer om de kans op ongelukken te verkleinen.
Deurbeveiliging
Deuren en laden opentrekken is menig baby’s favoriete bezigheid. Nu kan het niet zoveel kwaad als er iets onschuldigs als een kussen in ligt, maar bij voedsel, schoonmaakmiddelen en elektronica is dat een ander verhaal. Deurbeveiliging plaatsen op deuren, laden en kasten is dan sterk aan te raden.
Planten en bloemen
Net als in wasmiddelen, medicijnen, parfum, verf en shampoo kunnen ook in planten en bloemen giftige stoffen zitten. Ga daarom voordat de baby komt na welke planten en bloemen je precies hebt staan en of deze kwaad kunnen. Ook een vaas of bloempot kan als deze valt veel schade berokkenen, dus zet deze op een veilige plek.
Veelgestelde vragen over hoe je een woning babyproef maakt
Als ouder die ook de uitdagingen van het babyproof maken van een huis heeft ervaren, begrijp ik hoe belangrijk het is om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen voor de veiligheid van je kind. Hieronder beantwoord ik drie veelgestelde vragen over het babyproof maken van je woning.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn baby van de trap valt?
Een val van de trap is een nachtmerrie voor elke ouder. Gelukkig kun je dit voorkomen door traphekjes te installeren, zowel boven- als onderaan de trap. Zorg ervoor dat de hekjes altijd gesloten zijn, zelfs als je baby slaapt, om maximale veiligheid te garanderen.
Hoe bescherm ik mijn baby tegen stopcontacten?
Baby’s zijn nieuwsgierig en willen overal hun vingers insteken, inclusief stopcontacten. Om ongelukken te voorkomen, kun je stopcontactbeschermers gebruiken die voorkomen dat baby’s hun vingers erin kunnen steken, vooral bij stopcontacten die zich laag bij de grond bevinden.
Wat kan ik doen om scherpe hoeken in huis veiliger te maken voor mijn baby?
Zodra baby’s beginnen met zitten, staan en lopen, vormen scherpe hoeken op meubels een potentieel gevaar. Om ongelukken te voorkomen, kun je hoekbeschermers gebruiken om de scherpe hoeken af te dekken. Dit verkleint de kans op letsel wanneer je baby rondloopt en met objecten in aanraking komt.