Zo maak je je woning babyproof

Zo maak je je woning babyproof

Veilig wonen is niet vanzelfsprekend, al helemaal niet als er een baby aan komt. In het begin zal je kleintje vooral veel slapen, maar het zal niet lang duren voordat de kleine ontdekkingsreiziger ontwaakt en op avontuur gaat. Ervoor zorgen dat je huis vrij is van gevaren is dan ook van groot belang. In deze blog lichten we toe hoe je dat het best kunt aanpakken.

Je huis kindvriendelijk maken

De veiligheid in en om huis verhogen staat bovenaan je to-do list als je baby gaat kruipen en tijgeren. Ze willen de wereld al spelenderwijs ontdekken met het kleine vingertjes en stoppen daarbij van alles in hun mond. Kleine losse spullen vormen opeens een groot risico en ook kieren, spleten en gaten moeten gedicht worden. Ook draden, planten, apparaten en stopcontacten zijn niet meer veilig en je baby dus ook niet. Tijd dus om actie te ondernemen en je woning babyproof te maken!

Trappen

Een val van de trap is veel ouders hun grootste nachtmerrie. Een traphekje zowel boven- als onderaan de trap kan dit echter voorkomen. Let er wel goed op dat je de hekjes altijd sluit, ook als je baby slaapt.

Stopcontacten

Baby’s willen hun vingers overal in stoppen, zo ook in het stopcontact. Dit maakt met name de stopcontacten laag bij de grond erg gevaarlijk. Stopcontactbeschermers voorkomen echter dat baby’s hun vingers erin kunnen steken.

Zo maak je je woning babyproof

Snoeren

Net als stopcontacten vinden baby’s ook snoeren reuze interessant. Verberg ze daarom of maak ze goed vast, zodat je baby er niet aan kan trekken met alle gevolgen van dien. Elektrische apparaten wil je sowieso ver uit de buurt van je kleintje houden.

Scherpe hoeken

Op het moment dat baby’s beginnen met zitten, staan of zelfs lopen is het oppassen geblazen. Elk meubel met hoeken vormt ineens een gevaar. Baby’s staan nog wankel op hun benen, dus ze vallen veel en snel om. Werk scherpe hoeken daarom weg met een (tafel)hoekbeschermer om de kans op ongelukken te verkleinen.

Deurbeveiliging

Deuren en laden opentrekken is menig baby’s favoriete bezigheid. Nu kan het niet zoveel kwaad als er iets onschuldigs als een kussen in ligt, maar bij voedsel, schoonmaakmiddelen en elektronica is dat een ander verhaal. Deurbeveiliging plaatsen op deuren, laden en kasten is dan sterk aan te raden.

Planten en bloemen

Net als in wasmiddelen, medicijnen, parfum, verf en shampoo kunnen ook in planten en bloemen giftige stoffen zitten. Ga daarom voordat de baby komt na welke planten en bloemen je precies hebt staan en of deze kwaad kunnen. Ook een vaas of bloempot kan als deze valt veel schade berokkenen, dus zet deze op een veilige plek.