5 verschillende haag planten die je tuin een extra groene look geven

5 verschillende haag planten die je tuin een extra groene look geven

Een van de beste manieren om je tuin een extra groene uitstraling te geven, is door het planten van een haag. Niet alleen biedt een haag privacy en bescherming, maar het voegt ook schoonheid en levendigheid toe aan je buitenruimte. In dit artikel zullen we vijf verschillende haagplanten bespreken die je tuin een prachtige groene look kunnen geven.

Buxus

De Buxus is een populaire keuze voor het creëren van een haag. Het heeft dichte, groenblijvende bladeren die een strakke en formele uitstraling geven aan je tuin. Buxus is zeer veelzijdig en kan in verschillende vormen en patronen worden gesnoeid, zoals een bol, kegel of rechthoek. Het is ook een langzame groeier, waardoor het gemakkelijk te onderhouden is.

Liguster

Liguster is een uitstekende keuze voor een haag vanwege zijn snelle groei en dichte bladerdek. Het heeft glanzende, donkergroene bladeren die een weelderige uitstraling aan je tuin geven. Liguster haagplanten gedijen goed in zowel zon als halfschaduw en zijn ook winterhard en bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Het snoeien van een ligusterhaag zal leiden tot een compacte en strakke uitstraling.

Beukenhaag

Als je op zoek bent naar een haagplant met opvallende kleuren, overweeg dan een beukenhaag. Deze plant heeft prachtige roodbruine bladeren in de herfst en winter, die vervolgens veranderen naar frisgroen in de lente en zomer. Een beukenhaag groeit snel en heeft een dicht bladerdek, waardoor ze uitstekende privacy bieden. Ze gedijen goed in de meeste grondsoorten en kunnen zowel in de zon als in de schaduw worden geplant.

Taxus

Als je op zoek bent naar een haagplant die zowel elegantie als duurzaamheid toevoegt aan je tuin, dan is de taxus een uitstekende keuze. Deze groenblijvende plant heeft donkergroene naaldachtige bladeren en kan in verschillende vormen worden gesnoeid. Taxushagen groeien langzaam, waardoor ze gemakkelijk te onderhouden zijn. Ze gedijen goed in de volle zon of halfschaduw en zijn bestand tegen ziekten en plagen.

Laurier

Laurierhaag planten zijn een populaire keuze vanwege hun glanzende, donkergroene bladeren en hun geurige geur. Ze zijn winterhard en groeien snel, waardoor ze snel een volle haag vormen. Laurierhaag planten kunnen in de volle zon of halfschaduw worden geplant en gedijen goed in verschillende grondsoorten. Ze kunnen ook goed worden gesnoeid om verschillende vormen en hoogtes te creëren.

Onderhoud en tips

Het onderhoud van een haag vereist regelmatig snoeien en bemesten. Voor de meeste haagplanten is een snoeibeurt twee keer per jaar voldoende, in het voorjaar en in de nazomer. Dit helpt bij het behouden van een compacte en strakke uitstraling. Bemest je haagplanten elk voorjaar om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen krijgen. 
Daarnaast is het belangrijk om je haag regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het is ook aan te raden om onkruid rond je haag te verwijderen, zodat het de groei van je planten niet belemmert. Bezoek Haag-planten.nl Uit Lunteren voor nog meer tips en tricks over de verzorging van haagplanten.