Alles wat je moet weten over behangen!

Alles wat je moet weten over behangen!

Wil jij graag behang op de muur? Het aanbrengen van behang kun je gewoon zelf! Om ervoor te zorgen dat het behang in strakke banen op de muur terecht komt, delen we in dit artikel een handig stappenplan dat je kunt volgen. Zo komt het ongetwijfeld goed met jouw behangklus!

Voorbereiding

Het is écht zo: ‘Een goed begin, is het halve werk!’

  1. Verwijder oud behang: Bevat de muur die je wilt behangen al behang? Verwijder de oude laag behang met lauwwarm water, een spons en een plamuurmes of gebruik een stoomapparaat.
  1. Repareer beschadigingen: Voor een juiste hechting van behang, dient de muur zo egaal mogelijk te zijn. Repareer deukjes, gaatjes en andere oneffenheden met een allerhande muurvuller.
  1. Gebruik voorstrijkmiddel: Wil je behangen over een (pas)gestucte muur? Breng dan eerst een voorstrijkmiddel aan. Op die manier voorkom je dat alle behangplaksel wordt geabsorbeerd door de stuclaag. 

Aan de slag! 

Tijd om aan de slag te gaan met het behangen!

  1. Knip het behang op maat: Meet de hoogte van de muur en tel daar tien centimeter bij op. Knip de banen op die lengte af. Werk je met een patroon, zoals Arte behang? Zorg dan dat de onderkant van de nieuwe baan steeds hetzelfde is als de onderkant van de voorgaande baan.
  1. Teken een loodlijn op de muur: Teken met potlood een loodrechte lijn op de muur. Dit kun je doen met een schietlood of (lange) waterpas. 
  1. Smeer het behang in met lijm: Leg telkens een baan behang omgekeerd om de behangtafel. Smeer de helft van de baan in met lijm en vouw dit gedeelte naar binnen. Herhaal dit met de andere helft. De print van het behang zit nu aan de buitenkant. Laat de strook zo’n 5 tot 10 minuten rusten.
  1. Breng behang aan: Plak de eerste baan strak langs de getekende loodrechte lijn op de muur. De rest van de banen plak je strak langs de baan ernaast. Verwijder overtollig behang met een behangliniaal en stanleymes.
  1. Werk de naden weg: Werk oneffenheden op de naden weg met een naden roller en extra lijm.