De eclectische badkamer

Is jouw badkamer toe aan een make-over, maar kun je niet kiezen tussen de verschillende interieurstijlen? Misschien komt dit omdat één bepaalde stijl niet past bij jouw wensen en smaak. Dus kies je voor een mix van interieurstijlen!

Deze mix noemen we ook wel ‘eclectisch’. Het is een interieur dat afwijkt van de traditionele regels van een bepaalde woonstijl. In plaats daarvan reflecteert het de persoonlijkheid en voorkeuren van jou als gebruiker van de badkamer. Het is dus helemaal jouw stijl.

Wil jij ook een eclectische badkamer? Dan hebben we een paar tips voor je!

Wat is eclectisch

‘Eclectisch’ staat voor ‘het beste uitkiezend’. Bij een interieur betekent dit dus dat je het beste en mooiste van verschillende woonstijlen kiest en deze samenbrengt in een mix and match die helemaal aansluit bij jouw wensen en stijl. Een eclectische badkamer is niet trendgevoelig. Dat betekent dat hij lang meegaat, en je dus niet iedere twee of drie jaar een make-over van de badkamer hoeft te realiseren.

Eclectisch wil echter niet zeggen dat het een samenraapsel is van verschillende kleuren, badkamermeubelen en accessoires is. Bij het uitzoeken van de elementen voor de badkamer wordt een rode draad gebruikt, om er voor te zorgen dat er eenheid is in de inrichting.

Kies een rode draad

Meestal wordt als rode draad een bepaalde interieurstijl gekozen, of een kleur. Deze rode draad geeft je houvast. Bovendien geeft het meer richting aan het shoppen: je gaat niet in het wilde weg op zoek naar spulletjes, maar beperkt je tot de stijl of kleur.

Maak een moodboard

Het kan best gewaagd zijn, een badkamer helemaal in jouw stijl inrichten. Twijfel je nog een beetje of kleuren en elementen wel bij elkaar passen? Maak dan eerst een moodboard. Een moodboard geeft je de mogelijkheid te spelen met kleuren en elementen, en voorkomt vaak een miskoop.

Je plaatst er badkamers op die jou aanspreken. Je ziet dan al snel wat er voor jou uitspringt aan kleuren, stijl en spullen. Plaats je deze op een nieuw moodboard, dan zie je in één oogopslag of het een goede match is.

Licht en donker

Een eclectische badkamer leent zich ook goed om te spelen met licht en donker. Als je doucht of in bad zit wil je graag sfeervol, ontspannen licht, en zit je niet te wachten op inkijk. Vouwgordijnen zijn dan een goede keuze. Ze zijn eenvoudig op maat te maken en zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder een variant in verduisterende stof. Een ander voordeel van vouwgordijnen is de ruime keuze in kleuren, zodat er altijd een tint bij zit die goed bij jouw eclectische badkamer past. Wil je liever sfeervol gefilterd licht, dan kies je voor vitrage kant en klaar, zodat je zelf niet aan de slag hoeft met op maat maken, maar ze zo ophangt.

Naast natuurlijk licht mag goede elektrische verlichting ook niet ontbreken. Kies bijvoorbeeld voor dimbare spotjes. Deze richt je op de verschillende hoeken in de badkamer, zodat er geen donkere hoekjes meer zijn. Tijdens het douchen of in bad gaan dim je de verlichting tot sfeerlicht, bij het aankleden of schoonmaken zet je de spotjes op helder licht zodat je goed ziet wat je doet.