Dierenhaar verwijderen: wat werkt echt?

Dierenhaar verwijderen: wat werkt echt?

Honden- en katteneigenaren zullen het er allemaal over eens zijn; een zachte viervoeter in huis brengt een heleboel gezelligheid en liefde, maar die haren… Menig huis- tuin- en keukenmiddelen zullen de revue gepasseerd zijn, van heel vaak stofzuigen tegen beter weten in, een ontelbare hoeveelheid pluizenrollers of een rubberen handschoen die het haar gemakkelijk zou meenemen. Maar welke methode werkt nu echt?

Vastzittend haar

Wanneer je besluit een huisdier in huis te nemen, kun je je het beste meteen voorbereiden op een stuk vaker schoonmaken dan voorheen. Niet alleen zullen de haren overal in huis terechtkomen, ook komt het dier waarschijnlijk op plekken waar je zelf niet zo gemakkelijk of vaak komt. Gevolg: stof wordt ook nog eens door het hele huis verspreid. De eerste impuls bij honden- of kattenhaar verwijderen is waarschijnlijk flink stofzuigen. Een deel van de haren wordt opgezogen, maar een deel blijft altijd hardnekkig vastzitten. 

Plak- of pluizenrollers

Kleding stofzuigen gaat een beetje lastig, maar zelfs de wasmachine haalt geen haren van je kleding. Een effectief en redelijk simpele manier voor katten- of hondenhaar verwijderen van kleding is het gebruik van zogenaamde pluizenrollers. Vaak zijn dit papieren rollers met een plakkend oppervlak die, wanneer je over je kleding heen rolt veel haren meenemen. Dit werkt tot op zekere hoogte, maar een groot nadeel van deze rollers is dat je wel een aantal plakvellen nodig hebt voordat je kleding schoon is. Niet een heel duurzame keuze dus.

Een duurzaam alternatief

Een meer duurzame oplossing voor het verwijderen van dierenhaar is een speciaal ontwikkelde borstel die je tegen de haarrichting in kunt bewegen op bijvoorbeeld de bank of je kleding. Dan nog moet je flink borstelen, wil je wat resultaat zien. 

Wat nou als je een borstel kunt gebruiken die naast het verwijderen van haar, ook de vastzittende haren meeneemt? Denk bijvoorbeeld aan de Fur Daddy. Dit apparaat neemt het haar gemakkelijk op, maar zorgt daarnaast ook door een grote hoeveelheid trillingen voor het verwijderen van al die vastzittende haren.

Helemaal ontkomen aan losse haren in huis, zal niet lukken: die knuffelbare vacht verliest door het jaar heen nu eenmaal veel haar. Toch kun je het schoonmaken en het verwijderen van het haar wel een stuk aangenamer en gemakkelijker maken, door het aanschaffen van een apparaat dat niet alleen de losse haren verwijdert, maar ook die haren die het meest hardnekkig in stof vast blijven zitten.