Hoe staat de huizenmarkt er in 2023 voor? 

Hoe staat de huizenmarkt er in 2023 voor? 

In 2021 en 2022 was de huizenmarkt erg druk, zelfs bijna overbelast. Er werden enorm veel woningen gekocht en verkocht en ook voor steeds hogere prijzen. Voor mensen die al een koopwoning hadden, was dit prima, maar voor starters was het bijna niet te doen om een huis te krijgen. Op bijna iedere woning moest worden overboden. Maar is dat dit jaar nog steeds zo? En hoe gaat de trend zich vanaf hier voortzetten? Daar gaan we in dit artikel verder op in!

De huizenprijzen en de hypotheekrente in 2023

Vanaf eind 2022 zagen we de huizenprijzen weer wat dalen. De voornaamste reden hiervoor is dat de hypotheekrente aan het stijgen is. Inmiddels is deze van zo’n 2 procent gestegen naar percentages rond de 4 procent. Hierdoor is het maximale hypotheekbedrag dat mensen kunnen lenen lager, want met een hogere rente worden je maandlasten ook hoger. Doordat mensen een minder hoge hypotheek kunnen krijgen, gaan ze ook minder bieden op woningen en gaan de prijzen dus omlaag. De verwachtingen zijn dat de prijzen in de loop van het jaar nog wel meer zullen dalen en waarschijnlijk in 2024 ook nog met een aantal procent. Hou er wel rekening mee dat niet alleen de prijzen van de huizen dalen, maar ook het maximale bedrag dat jij kunt lenen voor je hypotheek. Ga eventueel opnieuw langs bij je hypotheekadviseur voor een nieuwe berekening. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je gericht op zoek. 

Een huis vinden in een specifieke woonplaats 

Wil je echt graag een huis in een specifieke stad of een bepaald dorp, dan is het natuurlijk wat lastiger om iets te vinden dan wanneer je in een grote regio zoekt. Het is dan verstandig om een aankoopmakelaar in handen te nemen in de plaats waar je zoekt. Zoek je bijvoorbeeld specifiek een woning in Eindhoven, ga dan naar een makelaar in Eindhoven voor advies en bemiddeling. Zij kennen de stad als geen ander en weten dus ook het beste of er woningen te koop zijn die aansluiten bij wat jij zoekt. Daarnaast kunnen ze een oogje voor je in het zeil houden als er nieuwe woningen te koop worden gezet. Ben je op zoek naar een woning in een kleiner dorp? Niet ieder dorp zal een eigen makelaar hebben, maar je kunt dan wel naar een makelaar gaan van een nabijgelegen stad of grotere plaats. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een huis in Lierop, dan kun je er ook voor kiezen om naar een makelaar in Helmond te gaan. Zij kennen de dorpen in de omgeving vaak ook goed.