Luxaflex of plisségordijnen: twee populaire raamdecoraties

Luxaflex of plisségordijnen: twee populaire raamdecoraties

Vind jij het lastig om te kiezen welke raambekleding je het liefst voor jouw ramen hangt? Dat is niet gek natuurlijk. Er zijn namelijk een hoop keuzes om te maken. Als jij het vooral belangrijk vindt om zelf je privacy en lichtinval te reguleren, dan zijn er in elk geval twee soorten raamdecoratie waar je het beste uit kan kiezen: luxaflex en plisségordijn. Ben je benieuwd wat dit precies zijn en hoe deze werken? Lees dan gauw verder.

Wat is Luxaflex precies?

Luxaflex is een merk dat in principe jaloezieën maakt. Jaloezieën zijn op hun beurt weer een soort raamdecoratie waarbij plankjes onder elkaar of dicht naast elkaar hangen. Deze meestal houten jaloezieën, zorgen voor een gezellige sfeer in huis en maken de kamer een stuk warmer. 

Daarbij zijn jaloezieën de perfecte manier om zelf te bepalen hoe je de kamer eruit wil laten zien. Wil je meer lichtinval? Dan kan je de jaloezieën open zetten. Je kan ervoor kiezen om ze helemaal omhoog te trekken waar ze aan de bovenkant van het raam hangen, of je zet de plankjes horizontaal waardoor het licht recht naar binnen kan schijnen. 

Ook kan je kiezen voor band waarmee je de jaloezieën er wat stoerder uit laat zien. Afhankelijk van de grootte van jouw raam kies jij de breedte van de lamellen. Heb je een klein raam? Dan kan het er beter uit zien om wat minder brede lamellen te hebben. Heb je daarentegen een heel groot raam? Dan is breed de beste manier om dit te accentueren. Vergeet dan niet dat bij grote ramen ook eerder naar binnen kan worden gekeken. 

Plisségordijnen, wat zijn dat?

Vind je Luxaflex misschien wat te groot of te overheersend? Dan kan je ook kiezen voor plisségordijnen. Plisségordijnen staan bekend om de plooi die erin zit. Het lijkt een beetje op Luxaflex maar bestaat niet uit lamellen maar uit één geheel. Je kan ervoor kiezen om het hele raam te bedekken door het gordijn dicht te doen. Of juist door deze bijvoorbeeld op de helft te zetten of zelfs helemaal open te trekken. 

Aan de onderkant van het gordijn zit een greepbediening. Daarmee kan je het gordijn zelf bewegen door het omhoog of omlaag te trekken. Ook met dit gordijn kan jij dus helemaal zelf bepalen of je veel privacy wil of juist meer lichtinval. Ideaal dus voor een woonkamer of badkamer bijvoorbeeld.