Hoe montagekit verwijderen? Lees er alles over

Montagekit is een elastische lijm die gebruikt wordt voor onder andere het monteren van tegels en plinten en kan gebruikt worden om oneffenheden weg te werken. Dit komt omdat het opvullend en flexibel is. Dit is in het kort uitgelegd wat montagekit precies is. Maar wat als je te veel montagekit hebt aangebracht of oude montagekit tegenkomt, hoe kun je deze montagekit verwijderen? Er zijn meerdere manieren voor het verwijderen van montage en welke methode geschikt is, is onder andere afhankelijk van het materiaal waarop de montagekit was aangebracht.

In dit artikel lees je hoe je het best ongewenst montagekit kunt verwijderen. Ben je ook benieuwd hoe je andere lijmsoorten het beste kunt verwijderen? Wij hebben een artikel geschreven over het verwijderen van lijmresten.

Alles wat je nodig hebt voor het verwijderen van montagekit

Montagekit is een handige lijm om allerlei materialen aan elkaar te bevestigen, maar soms moet je het ook weer verwijderen. Dit kan een uitdagende taak zijn, vooral als de kit oud is en hard is geworden. Gelukkig zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken om montagekit van oppervlakken te verwijderen zonder ze te beschadigen. Hierbij een overzicht van de product die je nodig hebt om montagekit te verwijderen:

Swipe naar links of rechts

Het verwijderen van montagekit

Zoals je misschien al weet is montagekit uiterst geschikt voor het maken van verbindingen van onder andere tegels, kunststof, hout etc. Echter, tijdens het klussen komt het nog weleens voor dat je  te veel montagekit aanbrengt en je dit wilt verwijderen. Wanneer de montagekit nog zacht is, kun je dit eenvoudig doen met een doek, spons of een plamuurmes. 

Wanneer het montagekit is opgedroogd en het op plaatsen terecht is gekomen waar je het liever niet wilt hebben, moet je overgaan tot andere middelen. Dit kan met eenvoudige huismiddelen of professionele middelen. Wij zullen deze later in dit artikel bespreken. 

Montagekit verwijderen van tegels

Montagekit verwijderen van tegels kan op verschillende manieren en hieronder lees je de methode die volgens ons het beste werkt:

Allereerst probeer je zoveel mogelijk montagekit te verwijderen met een plamuurmes of een afsteekmes. Hiermee zul je al veel resten kunnen verwijderen. Je kunt de montagekit eerst verwarmen met een föhn. Hierdoor wordt de kit zachter en kun je de resten gemakkelijker verwijderen.

Vervolgens kun je nog wat montagekit wegschuren met schuurpapier. Dit is voornamelijk geschikt voor kleine stukjes kit.

Verder kun je het oplossen met het oplosmiddel thinner. De montagekit is na het gebruik van thinner zacht en daardoor kun je gemakkelijk de resten verwijderen met een afsteekmes of plamuurmes. Je kunt thinner gebruiken door keukenpapier in het oplosmiddel te deppen en aan te brengen op de montagekit. Dek de montagekit vast met aluminiumfolie. Hierdoor kan het oplosmiddel niet verdampen en wordt de kit zachter. Dit proces moet je meermaals herhalen.

Als laatst kun je montagekit ook van tegels verwijderen met professionele middelen. Het merk HG heeft hier verschillende middelen voor, welke je kunt aanschaffen bij diverse bouwmarkten. Net als thinner kun je na het aanbrengen van de middelen van HG de kit eenvoudig verwijderen met een afsteekmes of een plamuurmes.

Thinner

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,90)

Montagekit verwijderen van plinten

Ben je bezig met het verwijderen van oude plinten? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk resten van montagekit tegenkomen. Als je iets anders met de vloer of muren wilt doen moet je eerste de oude montagekit verwijderen. Hieronder lees verschillende methodes om dit voor elkaar te krijgen. 

Net als bij het verwijderen van montagekit op tegels kun je ook hier beginnen met het verwijderen van de kit met een plamuurmes of afsteekmes. Doorgaans krijg je hier al een groot gedeelte mee weg. Ook helpt het om de kit te verwarmen met een föhn. 

Daarnaast kan een haakse slijptol ook van pas komen. Hiermee kun je resten wegslijpen van muren. Bij gebruik van een slijptol dien je wel de nodige persoonlijke veiligheidsmiddelen te treffen. Het brengt namelijk veel stof met zich mee en dit kan schadelijk zijn voor de longen.

HG heeft verschillende middelen voor het verwijderen lijm. De HG lijmverwijderaar is volgens de website van HG onder andere te bestellen bij de volgende webwinkels: Blokker, Bol.com, Karwei, Gamma, Hornbach en Praxis. Op de websites van deze bouwmarkten en webshops kun je meer over dit product lezen in de productomschrijving. Na het aanbrengen van het middel kun je de resten verwijderen met een plamuurmes of een afsteekmes.

Als laatst werkt ook het oplosmiddel thinner goed om montagekit te verwijderen van plinten. Je dekt keukenpapier in het oplosmiddel, brengt het aan op de montagekit en plakt het af met aluminiumfolie zodat het thinner niet kan verdampen. Dit moet je paar keer herhalen om zo de kit met een plamuurmes of afsteekmes te kunnen verwijderen.

Montagekit verwijderen van ander materiaal

De meest voorkomende plekken waar ongewenst montagekit te vinden is, zijn plinten en tegels. Echter, ook op veel andere materialen heb je liever geen montagekit. Wij hebben hier enkele van deze materialen op een rij gezet en vermelden hoe je montagekit kunt verwijderen.

Kleding

Je kunt proberen om montagekit te verwijderen van kleding met behulp van aceton of thinner. Wees hier voorzichtig mee en probeer het eerst op een klein gedeelte van je kleding om te zien of het werkt. Dit helpt namelijk niet bij alle kleding. 

Daarnaast kun je de kleding ook hard en koud maken door het in de vriezer te leggen. Nadat de kleding hard genoeg is kun je het uit de vriezer halen en de kit er eenvoudig af krabben. Je kunt de laatste restjes vervolgens met aceton verwijderen. Ook nu moet je voorzichtig zijn met aceton in combinatie met kleding.

Aceton

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,22)
Beton en stucwerk

Voor het verwijderen van montagekit van beton en stucwerk kun je dezelfde stappen volgen als dat van het verwijderen van tegels. Dit kun je teruglezen aan het begin van dit artikel.

Glas

Voor het verwijderen van montagekit van glas kun je het beste beginnen met een plamuurmes of een afsteekmes. Door de kit te verwarmen met een föhn maak je het zachter en kun je de resten gemakkelijker verwijderen met de twee eerder genoemde mesjes. Ook met het oplosmiddel thinner kun je de resten zachter maken.

Hout

Voor hout zijn er ook verschillende manieren die je kunt toepassen. Allereerst kun je de resten verwijderen met een plamuurmes of een afsteekmes. Ook kun je de montagekit wegschuren met een haakse slijptol en als laatst kun je het middel thinner gebruiken. Ben je van plan om het hout opnieuw te verven? Dan zul je het hout wel moeten ontvetten. Thinner zorgt er namelijk voor dat het hout vetter wordt.

Siliconenkit verwijderen

Nu je weet hoe je het beste ongewenst montagekit kunt verwijderen, willen we de onduidelijkheden met betrekking tot het verwijderen van siliconenkit ophelderen. Het is geen lastig karwei, maar het is wel belangrijk dat dit goed gedaan wordt.

Er zijn verschillende redenen om siliconenkit te vervangen. Heb je bijvoorbeeld last schimmel of is de kwaliteit niet meer zoals het geweest is? Hieronder zullen wij stap voor stap uitleggen hoe je siliconenkit kunt verwijderen.

Allereerst moet je beschikken over de juiste materialen. Zo moet je beschikken over een afbreekmes met een lang mes, reservemesjes een eventueel siliconenkit verwijderaar van HG.

Siliconenkit verwijderen in 5 stappen

Allereerst schuif je het afbreekmes helemaal uit. 

Vervolgens moet je het mes tegen de ondergrond aandrukken en het afbreekmes in de kit steken. Belangrijk is dat je dit zo dicht mogelijk tegen de ondergrond aan doet. Daarom moet je afbreekmes helemaal uitschuiven. Let er wel op dat je niet te hard drukt, want hierdoor kan het mes afbreken. Het is echter wel handig om wat extra reserve mesjes bij hand te hebben, mocht dit toch gebeuren.

Wanneer je dit hebt gedaan moet je de andere kant insnijden. Net als bij de vorige stap doe je dit zo dicht mogelijk tegen de ondergrond.

Je hebt de siliconenkit nu aan beide beide kanten ingesneden. Als het goed is kun je de siliconenkit nu eenvoudig uit de voegen trekken.

Als laatst kun je de overgebleven restjes weg te schraven. Dit kun je doen met kopse kant van het mesje.

Acrylaatkit verwijderen

In tegenstelling tot montagekit en siliconenkit hoef je acrylaatkit niet altijd te verwijderen. In veel gevallen kun je acrylaatkit simpelweg bijwerken. Ook hier komt een afbreekmes goed van pas.

De redenen waarom bijvoorbeeld siliconenkit wel verwijderd dient te worden en acrylaatkit niet, is dat je bij nieuwe aangebracht siliconenkit last kunt krijgen van de ‘problemen’ van het oude kit. Dit is met acrylaatkit niet of een stuk minder het geval. Daarom kun je in de meeste gevallen de kit bijwerken en hoeft het niet verwijderd te worden. Wil je het echter toch verwijderen? Dan kun je dezelfde vijf stappen als van siliconenkit verwijderen volgen. 

Beglazingskit verwijderen

We zijn aangekomen bij de laatste kit die we in dit artikel willen bespreken: beglazingskit. Is de beglazingskit verouderd, is de kwaliteit achteruit gegaan of is er een andere redenen waarom je beglazingskit wilt verwijderen? Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je beglazingskit wilt vervangen. En het is belangrijk dat je dit tijdig doet. Begint de kit te schimmelen, dan bestaat er een kans dat het bijvoorbeeld overslaat op kozijnen en kun je vervolgens last krijgen van houtrot. 

Het verwijderen van beglazingskit is vrij eenvoudig en je hebt slechts het volgende nodig: een afbreekmesje en wat reserve mesjes.

Begin met het uitschuiven van het mes en zorg dat je begint met een schoon mesje. Heb je een mes vaker gebruikt? Dan kun je het mes beter eerst afbreken. 

Druk vervolgens het mes tegen de ondergrond aan. Doe dit zo dicht mogelijk tegen ondergrond. Je kunt het beste bij het glas beginnen en niet in het midden van de kit snijden. Als het goed is gaat het mes mee buigen, maar druk niet te hard. Zorg ook dat je gelijkmatig druk houdt wanneer je de beglazingskit aan het wegsnijden bent. 

Wanneer je dat gedaan hebt, moet je ook de andere kant zo dicht mogelijk tegen de ondergrond weg snijden.

Je kunt de kit nu lostrekken. Gaat dit moeizaam, dan dien je de kit nog wat beter weg te snijden.

Als laatst kun je eventuele resten met de kopse kant van het mes wegschrapen.

Hoe verwijder je opgedroogde kit?

Opgedroogde kit kan lastig zijn om te verwijderen, maar het kan worden gedaan met behulp van een scherp mes of een speciale kitverwijderaar. Snijd voorzichtig langs de rand van de kit en gebruik een plamuurmes om de resterende stukken te verwijderen. Maak het oppervlak daarna schoon met een ontvetter.

Conclusie

Montagekit verwijderen is redelijk eenvoudig en hoeft voor elke doe-het-zelver geen problemen op te leveren. Het is echter wel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet en in dit artikel heb je kunnen lezen hoe je dit stap voor stap het beste kunt doen en welke huishoudmiddelen en professionele middelen hier geschikt voor zijn. Een betrouwbaar merk op dit gebied is HG, welke wij hier meermaals hebben benoemt. Verder heb je ook kunnen lezen hoe je andere veelvoorkomende kits zoals siliconenkit en beglazingskit kunt verwijderen.

Veelgestelde vragen over montagekit verwijderen

Montagekit is een handig product, maar het kan voorkomen dat je het wilt verwijderen. In dit gedeelte beantwoord ik drie veelgestelde vragen over het verwijderen van montagekit, gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring.

Hoe kan ik overtollige montagekit eenvoudig verwijderen?

Wanneer je te veel montagekit hebt aangebracht en het nog zacht is, kun je het eenvoudig verwijderen met een doek, spons of een plamuurmes. Als de montagekit is opgedroogd, zijn er andere methoden nodig, zoals het gebruik van huismiddelen of professionele middelen, die later in dit artikel worden besproken.

Wat is de beste manier om montagekit van tegels te verwijderen?

Voor het verwijderen van montagekit van tegels is het aan te raden om eerst zoveel mogelijk kit weg te snijden met een plamuurmes of afsteekmes. Verwarm de montagekit met een föhn om het zachter te maken en verwijder de resten. Schuurpapier kan worden gebruikt voor kleine stukjes kit. Ook het gebruik van thinner of professionele middelen zoals die van HG is effectief.

Hoe kan ik montagekit verwijderen van plinten?

Bij het verwijderen van oude plinten kom je vaak resten montagekit tegen. Begin met het verwijderen van de kit met een plamuurmes of afsteekmes. Verwarm de kit indien nodig met een föhn. Een haakse slijptol kan ook handig zijn, maar zorg voor de juiste veiligheidsmiddelen. Voor resterende kitresten kun je gebruik maken van lijmverwijderaars zoals die van HG, thinner of schrapen met een plamuurmes.