Nederlanders lenen 16% meer voor inboedel

Nederlanders lenen 16% meer voor inboedel

In het afgelopen jaar hebben Nederlandse consumenten een hoger bedrag geleend voor de aankoop van hun inboedel vergeleken met 2022. Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite https://www.geld.nl/. Het gemiddelde leenbedrag voor inboedel aankopen is in 2023 gestegen met bijna 16%, naar € 8.370.

Inflatie drijft leenbedragen op

Inboedel omvat bijna alles in en rond het huis dat makkelijk kan worden verplaatst, zoals meubels, televisies en computers. Nederlanders die voor deze spullen een lening afsloten, leenden vorig jaar dus een fors hoger bedrag. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de prijzen van meubels en andere spullen voor in huis flink omhoog zijn gegaan. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daardoor moeten consumenten een groter bedrag lenen om hun inboedel aan te kunnen schaffen. 

Tip! Wist je dat de rente tussen kredietverstrekkers onderling flink verschillen? Ga daarom altijd eerst je lening vergelijken. Zo vind je direct de lening met de laagste rente én bespaar je gemiddeld 783 euro op je lening!

Vaker lenen voor verbouwingen en auto’s dan inboedel

Hoewel er een hoger bedrag wordt geleend voor inboedel, toont de data van Geld.nl aan dat een kleiner percentage van de leningen voor dit leendoel wordt aangevraagd. In 2022 was bijna 7% van alle leenaanvragen voor de aanschaf van inboedel, terwijl dit percentage in 2023 daalde naar iets meer dan 4%. De aanschaf van een auto (36%) en het verbouwen of verduurzamen van een woning (16%) blijven de voornaamste redenen voor Nederlanders om een lening af te sluiten.