11 populaire soorten cactussen voor in huis

In veel woonkamers kom je tegenwoordig een cactus tegen. Het is een populaire plant en er bestaan veel verschillende soorten cactussen. De oorsprong van de cactus bevindt zich in Noord- en Zuid-Amerika, maar in de 18e en 19e eeuw werd de plantensoort naar Europa verscheept. 

De cactus was tot de jaren 70 ontzettend populair, waarna de plant enkele decennia zijn populariteit kwijt raakte. Echter, sinds een jaar of tien heeft de cactus weer aan populariteit gewonnen en is het misschien wel populairder dan ooit. Vreemd is dit overigens niet, want de cactus is zeer onderhoudsvriendelijk en kent ook enkele andere pluspunten. Zo hoef je de plant bijvoorbeeld slechts eens in de twee of drie weken water te geven.  

Er bestaan duizenden soorten cactussen en wij hebben in dit artikel onze elf favoriete soorten cactussen op een rij gezet.

De groeiwijze van een cactus

De groeiwijze van een cactus is erg gevarieerd. Zo kan een cactus uiteenlopende vormen hebben. Een cactus heeft goene of grijsgroene stammen en zien eruit als dikke bladeren. Daarnaast hebben de echte bladeren van de plant zich geleidelijk ontwikkeld tot stekels. Echter, er zijn ook soorten cactussen welke wel beschikken over bladeren. Ook bestaan er cactussen met bloemen en deze zijn erg mooi als sierwaarde in een woonruimte. Kortom, de cactus komt in veel verschillende kleuren, maten en soorten en daarom schatten we de kans vrij groot dat er minstens één tussen zit die aansluit op jouw smaak en interieur. 

11 soorten cactussen op een rij

Het is onmogelijk om hieronder alle soorten cactussen toe te lichten. Met meer dan duizend soorten is dit een onbegonnen werk. Daarom hebben wij onze favoriete soorten hieronder uitgelicht. We zullen vast en zeker meerdere mooie cactussen niet hebben benoemt, maar toch hopen we dat je wat aan de aan de onderstaande lijst zult hebben. De lijst is overigens op willekeurige orde gerangschikt. 

Lidcactus

We beginnen onze lijst met de Lidcactus. Op het eerste hoog zul je niet direct verwachten dat de Lidcactus een cactus is. De bladeren van een Lidcactus zijn zeer dun en de bladeren kunnen tot zestig centimeter lang worden. Hierdoor wordt een Lidcactus vaak gebruikt als hangplant. Ben je overigens benieuwd naar andere mooie hangplanten? Wij hebben een artikel geschreven met 22 mooie hangplanten voor in de woonkamer

Lidcactus krijgt ook weleens de naam “kerstcactus”. Naast het uiterlijk heeft de Lidcactus ook een bijzondere bloeiperiode. De plant kan verschillende kleuren bloemen hebben (rood, wit, paars, oranje en roze), welke in de maanden november tot en met maart te voorschijn komen. 

Verder is het één van de redenen waarom cactussen enorm populair zijn geworden de levensduur. Zo kan de Lidcactus bij een goede verzorging tot wel twintig tot dertig jaar meegaan. Door de oorsprong van de plant heeft het wel meer water en minder zon nodig dan sommige andere soorten cactussen. Zo was deze plant oorspronkelijk enkel te vinden in het Atlantisch bergregenwoud. 

Barrel

Bij het zien van een Barrel weet je wel direct dat het om een cactus gaat. De plant is zeer populair en ziet er erg mooi uit. Een Barrel is een bolvormige plant en kan verschillende kleuren hebben. Verder heeft het weinig onderhoud nodig en komen ze in verschillende maten.

Schijfcactus

In het begin van dit artikel gaven wel aan dat veel soorten cactussen ook bloemen kunnen bevatten. Dat geldt ook zeker voor de Schijfcactus, ook wel bekend als Vijgcactus. De Schijfcactus kan ik het voorjaar en de zomer bloemen bevatten in verschillende kleuren. Zo kunnen de bloemen geel, paars, oranje of wit van kleur zijn. Vaak hebben ze dezelfde kleur als de binnenkant van de cactus. Daarnaast veranderen deze bloemen als ze uitgebloeid zijn tot vruchten. Deze kunnen afhankelijk van het soort eetbaar zijn. 

Er bestaan verschillende soorten Schijfcactussen, waarvan sommige meters hoog kunnen worden met bladeren zo groot als tennisrackets. Wil je niet zo’n grote cactus in je tuin hebben of wil je de cactus liever in huis hebben? Er zijn genoeg soorten welke een stuk kleiner blijven.

Prickly Pear

De Prickly Pear cactus is een andere cactussoort welke wij zeker kunnen aanraden. Deze variant is zeer uniek en heeft een peddelvormig ontwerp. Je kunt de plant zowel binnen als buiten kweken, maar wij zullen eerder kiezen om de Prickly Pear buiten te kweken. Wanneer je de plant buiten kweekt, komt er een fel roze bol tevoorschijn, welke uitgroeid tot een eetbare vrucht. Naast dat je vrucht uiteindelijk kunt eten, ziet het er ook zeer mooi uit. 

Pitaya cactus

Veel soorten cactussen komen oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika, maar dit gaat niet op voor de Pitaya. De Pitaya komt namelijk oorspronkelijk uit Azië en vind je voornamelijk in Thailand. Deze soort herken je bij het zien misschien niet direct, maar waarschijnlijk zijn de meeste mensen wel bekend met de vruchten die het produceert. 

De cactus kan goed tegen een stootje, heeft voldoende zonlicht en weinig water nodig. Verder is de Pitaya uiterst geschikt als hangplant. De vertakkingen van de plant kunnen namelijk tot zes meter lang worden. 

Net als de lidcactus is deze cactus uiterst geschikt als hangplant. De vertakkingen kunnen tot wel zes meter lang worden, met aan het einde een bloem. Als de bloem is uitgebloeid en bestoven is groeit hier een vrucht aan. De vrucht pitaya wordt ook wel vaak drakenfruit genoemd en is van de buitenkant fel roze of geel en heeft een witte binnenkant.

Dwarf Chin

Ook de Dwarf Chin is een cactussoort welke je in steeds meer huishoudens terug ziet komen. De plant staat bekend om zijn felle kleuren. Zo kan de Dwarf Chin bloemen hebben in de kleuren rood, oranje, roze, paars en wit. Verder heeft de Dwarf Chin wel wat meer water nodig dan de doorsnee cactus en is het ook geschikt voor huishoudens met jonge kinderen en huisdieren. Deze plant is namelijk minder stekelig dan veel andere soorten cactussen. 

Saguaro

Bij het horen van de naam zal er misschien geen belletje rinkelen, maar dit is waarschijnlijk één van de bekendste soorten cactussen. De Saguaro is het type cactus dat je in veel Wilde Westen films en stripverhalen tegenkomt.

De cactus vind je vooral in de woestijnen in Noord-Amerika en kunnen enorm groot worden. Sommige cactussen kunnen wel meer dan twintig meter groot worden. Hier gaat wel wat jaren overheen. Zo kan het wel zeventig tot tachtig jaar duren voordat ze deze hoogte hebben bereikt. 

Doordat de Saguaro zeer langzaam groeit, kun je deze prima voor een lange tijd in huis hebben. Na ongeveer ongeveer een jaar heeft de plant pas een hoogte van twee meter bereikt wanneer je deze voor al die jaren in huis hebt staan.

Wij vinden de Saguaro toch wel iets speciaals hebben en vinden het daarom erg jammer dat de cactus de laatste jaren in het wild steeds minder voorkomt.

Ladyfinger cactus

Eén van onze andere favoriete soorten cactussen is de Ladyfinger. Ladyfinger komt oorspronkelijk uit Mexico en heeft zijn naam te danken aan de vorm. Zo heeft de plant lange, invervormige gezwellen. En wanneer je de Ladyfinger goed verzorgt, ontstaan er kleine witte bloemen.

Voor wie op zoek is naar een mooie en unieke cactus, haalt met de Ladyfinger een geschikte plant in huis.

Rotskoraal 

Bij het zien van een Rotskoraal zul je niet gelijk denken aan een cactus. De plant ziet er namelijk niet uit als een cactus. Zo heeft de Rotskoraal dunne vertakkingen en heeft het geen stekels. Hierdoor is het wel een cactus die uiterst geschikt is voor een omgeving met jonge kinderen of huisdieren. Ook kan deze plant wel tegen een stootje. Waarschijnlijk zullen er mensen zijn met een Rotskoraal in huis zonder dat ze weten dat het hier om een cactus gaat.

Verder kan de Rotskoraal net als de Lidcactus en de Pitaya goed gebruikt worden als hangplant. De vertakking van deze plant kunnen namelijk tot maar liefst 120 centimeter lang worden.

Een Rotskoraal heeft voldoende zonlicht en weinig water nodig. Wanneer de plant de juist verzorging krijgt, kan deze in het voor- en najaar kleine bloemetjes in de kleuren rood, oranje, geel of wit krijgen. Echter, de kans hierop is vrij klein wanneer de plant zich in de huiskamer bevindt, dus ga hier maar niet van uit.

Ten slotte heeft de Rotskoraal nog een groot voordeel. Volgens NASA is de Rotskoraal de beste luchtzuiverende plant die je in huis kunt hebben.

Schoonmoedersstoel

We sluiten onze lijst met elf mooie, unieke en populaire soorten cactussen af met de Schoonmoedersstoel. Deze cactus, ook wel bekend als Echinocactus Grusonii, is een bolvormige cactus die een een doorsnede tot wel wel 130 centimeter kan bereiken. Hier gaat overigens wel heel wat jaren overheen. 

Om zijn mooie bolvorm te behouden heeft deze plant wel voldoende zonlicht nodig. Bij een gebrek aan licht zal de Schoonmoedersstoel langgerekt worden. Helaas blijven de gele bloemen bij Schoonmoedersstoel in Nederland vaak uit. De cactus komt namelijk uit Mexico, waar het meer zonlicht krijgt dan in Nederland. Echter, ook zonder deze gele bloemen is het een plant die in veel huiskamers niet zal misstaan. 

Hoe moet je een cactus verzorgen?

Zoals je misschien wel weet heeft een cactus doorgaans niet al te veel verzorging nodig. Vaak hoef je een cactus slechts één in keer in de paar weken te voorzien van water. Dit geldt uiteraard niet voor alle soorten cactussen.

Zonlicht

Cactussen staan erom bekend dat ze voldoende zonlicht nodig hebben. Deze plantensoort komt oorspronkelijk namelijk voor in warme gebieden met veel zonlicht. Daarom is een vensterbank voor een cactus een goed plek je in woonkamer. Echter, dit is niet voor alle soorten cactussen nodig en zijn er genoeg cactussen die je kunt ophangen of waarmee je een hoekje in de woonkamer kunt opvullen.

Er zijn verschillende manieren hoe je kunt achterhalen of een cactus te weinig zonlicht krijgt of juist teveel. Bij te weinig zonlicht zal de cactus dun worden en de hoogte in groeien. Vaak verliest het dus zijn oorspronkelijk vorm. Verder kan een cactus ook te veel zon krijgen. Dit kun je herkennen door witte of gele vlekken op de plant. Gelukkig verdwijnen deze vlekken op het moment dat je de plant een beter plekje geeft.

Water

Hoewel cactussen in vergelijking met veel andere plantensoorten weinig water nodig hebben, moet je ze toch met enige regelmatig voorzien van water. Dit geldt namelijk voor alle kamerplanten. Cactussen zijn vetplanten en hebben weinig water nodig om in leven te blijven. Je hoeft ze pas water te geven wanneer de grond helemaal droog is. Bij sommige soorten zal dat één keer in de paar weken zijn of zelfs één keer per maand.  

Er zijn ook maanden waar je cactussen geen water hoeft te geven. Voor de maanden november tot en met maart kunnen de planten prima overleven zonder dat je ze water geeft. Echter, kleine cactussen hebben nog minder reserves, dus deze kun je gedurende de winter beter wel voorzien van wat water.

Er zijn veel soorten cactussen en deze verschillen nogal qua verzorging. Toch kunnen we stellen dat je doorgaans in de wintermaanden de cactus geen water hoeft te geven, na de winter één keer per maand en in de zomermaanden twee keer per maand. Let er wel op of grond nog vochtig is. Zowel teveel als te weinig water kan een negatief effect hebben op de cactus. 

Conclusie

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wat wijzer bent geworden over de verschillende cactussoorten en over de verzorging van deze plantensoort. Er bestaan duizenden verschillende soorten, dus er zullen vast en zeker tal van mooie soorten cactussen in dit artikel ontbreken. Deze lijst bestaat uit soorten waar wij zelf groot fan van zijn en in bijna elke woonkamer niet zullen misstaan. Ook komen sommige cactussen die wij hebben vermeldt prima tot hun recht in de tuin. En hoewel cactussen weinig onderhoud nodig hebben, zijn er toch paar punten waarop gelet dient te worden. Ook deze punten heb je in dit artikel terug kunnen vinden.

Veelgestelde vragen over cactussen

In dit artikel wil ik enkele veelgestelde vragen beantwoorden over cactussen, gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring en kennis.

Hoe moet je een cactus verzorgen?

Cactussen zijn bekend om hun gemakkelijke verzorging, maar ze hebben wel specifieke behoeften waar je rekening mee moet houden. Ze hebben bijvoorbeeld voldoende zonlicht nodig, aangezien ze van nature voorkomen in warme, zonnige gebieden. Plaats je cactus dus bij voorkeur op een zonnige vensterbank. Let echter op tekenen van te weinig of te veel zonlicht, zoals dunne groei of verkleuring van de bladeren.

Wat betreft water geven, is het belangrijk om te onthouden dat cactussen vetplanten zijn en dus weinig water nodig hebben. Geef water alleen wanneer de grond helemaal droog is. In de wintermaanden hebben cactussen zelfs nog minder water nodig, terwijl je in de zomermaanden iets vaker kunt bewateren. Over het algemeen is één keer per maand voldoende, maar controleer altijd eerst de vochtigheid van de grond voordat je water geeft. Zowel te veel als te weinig water kan schadelijk zijn voor de cactus.

Waar kun je cactussen kopen?

Cactussen zijn tegenwoordig erg populair, dus je kunt ze gemakkelijk vinden bij verschillende (online) winkels. Enkele betrouwbare opties zijn Plantje.nl, 123plantje.nl en Tuinflora.nl. Deze winkels bieden een breed assortiment aan mooie en betaalbare cactussen, zodat er voor iedereen wel iets te vinden is.

Wat zijn enkele populaire soorten cactussen?

In dit artikel heb ik mijn persoonlijke favorieten op een rij gezet, waaronder de Lidcactus, Barrel, Schijfcactus en Saguaro. Deze cactussen zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook relatief eenvoudig te verzorgen. Het loont echter de moeite om zelf op onderzoek uit te gaan en verschillende soorten te ontdekken die passen bij jouw smaak en interieur.