21 hippe en bijzondere hangplanten voor binnen

Ben je op zoek naar mooie hangplanten voor in huis? Er is keuze voldoende. Wij hebben in dit artikel 21 sterke en mooie hangplanten voor binnen op een rij gezet. 

Hangplanten hebben veel voordelen. Zo is één van deze voordelen dat je met hangplanten bijvoorbeeld een woonkamer als snel een landelijke en fijne sfeer kunt meegeven. Ook wanneer het ontwerpen van sfeervol interieur niet jouw sterkste kant is, kun je met mooie hangplanten al een heel andere uitstraling creëren. Verder hebben hangplanten nog meer voordelen. Zo zorgen ze voor een betere luchtvochtigheid in huis, verhogen ze je productiviteit en kunnen ze stress verminderen. Kortom, hangplanten en andere kamerplanten in huis halen is dus altijd een goed idee.

Ben je ook benieuwd wat de populairste vetplanten van dit moment zijn of welke planten gemakkelijk te stekken zijn? Wij hebben een artikel geschreven met twaalf populaire soorten vetplanten. Ook kun je in een ander artikel lezen welke planten gemakkelijk te stekken zijn.

Hangplanten binnen verzorgen

Er bestaan vele verschillende soorten hangplanten voor binnen en voor de beste verzorging kun je de verzorgingsinstructie van de hangplant volgen. Echter, doorgaans kunnen ze het beste in een warme en lichte ruimte geplaatst worden. Ook moet je altijd kiezen voor een waterdichte pot of bak. Verder moet je letten op het feit dat kleinere hangplanten wat fragieler dan grotere planten kunnen zijn. Deze plantjes moet je dus niet te veel water geven.

Onze 21 favoriete hangplanten voor binnen

Wij zijn groot fan van hangplanten. Zo zijn ze eigenlijk in ieder interieur van toegevoegde waarde en in bijvoorbeeld een kleine woonkamer kun je ruimte besparen doordat je de hoogte in werkt. Wij hebben hieronder 21 leuke hangplanten voor binnen op een rij gezet. De lijst hieronder is op willekeurige volgorde gerangschikt. 

Lipstickplant ‘rasta’

We beginnen onze lijst met de mooiste hangplanten voor binnen met de lipstickplant. De latijnse naam is Aeschynanthus Radicans, maar lipstickplant klinkt natuurlijk een stuk leuker. De bladeren en rode bloemen van deze plant hebben wel wat weg van dreadlocks. Ze hangen namelijk mooi af. Eén ding staat vast en dat is dat je met de lipstickplant een echte blikvanger in huis haalt. 

Naast dat de plant een mooi uiterlijk heeft, kent de plant nog enkele andere voordelen. Eén van deze voordelen is dat het een onderhoudsvriendelijke plant is, welke je doorgaans één keer per week water hoeft te geven.

Vlinderorchidee

Een andere hangplant voor binnen welke terecht een plekje heeft veroverd in deze lijst is de vlinderorchidee. De vlinderorchidee heeft een bloeiperiode van maar liefst drie maanden per jaar en geeft ieder interieur een vrolijke boost. Daarnaast heeft het net als veel andere hangplanten uit deze lijst weinig onderhoud nodig. De plant is al tevreden met ongeveer één keer per zeven tot negen dagen water. Verder is het belangrijk om te weten dat de plant het beste tot zijn recht komt op een lichte plek. Echter, wel is het aangeraden om direct zonlicht te vermijden en ook temperaturen onder 15 graden Celcius kunnen problemen opleveren voor de vlinderorchidee.

Tillandsia

Wist je dat Tillandsia meer dan vijfhonderd soorten onder zich heeft? Tillandsia behoort tot één van de populaire hangplanten voor binnen en dit is uiteraard niet zonder reden. Verder is de Tillandsia een zeer bijzondere planten. De plant heeft geen wortels en halen hun voedingsstoffen uit de lucht. En mocht je nu denken dat je ze hierdoor niet hoeft te bewateren, dan heb je deels gelijk. Echter, de plant vindt het wel fijn om ongeveer één keer per week besproeit te worden.

Het is overigens lastig om de vraag te beantwoorden hoeveel licht de plant nodig heeft. Er bestaan namelijk honderden verschillende soorten en de hoeveelheid licht hangt helemaal van de plant af. Je kunt echter wel de volgende regel aanhouden: hoe lichter de plant is, des te beter deze tegen zonlicht kan. 

Graslelie

Graslelies (in het Engels ook wel bekend als “spider plants”) zijn er in verschillende soorten en maten en behoren tot één van de populairste hangplanten voor binnen. De plant zul je in veel Nederlandse woonkamers tegenkomen en ook bij mijzelf behoort de graslelie tot het interieur.  

De bladeren van de graslelie kunnen 15 tot 45 centimeter lang worden. Dit is afhankelijk van de soort graslelie. Echter, het kan lijken dat de bladeren langer lijken. Dit komt omdat uit de punten van de bladeren stekjes groeien.  

Tradescantia

Tradescantia is een zeer mooie hangplant die ook wel vaderplant wordt genoemd. Wat de Tradescantia zo mooi maakt zijn ondere andere de bladeren die meestal paars of rozerood zijn van kleur. Daarnaast kunnen de bladeren ook zilveren en gouden tinten hebben. Verder heeft de plant naast kleurrijke bladeren ook mooie paarse, witte of roze bloemen. Kortom, niet vreemd dus dat je de Tradescantia terugvindt in een lijst met 21 hippe hangplanten voor binnen.

Daarnaast willen we nog vermelden dat dit een zeer onderhoudsvriendelijke en sterke plant is. Je kunt de hangplant zowel in het licht als halfschaduw laten groeien. Verder heeft de plant weinig water nodig.

Klimop

Klimop

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,95)

Een lijst met de leukste hangplanten voor binnen zou volgens ons niet compleet zonder de klimop een vermelding te geven. Er bestaan verschillende soorten klimoppen en zelf is de Drakenklimop één van mijn favoriete. Echter, de meeste mensen zullen bij het zien van een klimop denken aan een buitenplant, welke al gauw een hele muur kan overnemen met zijn takken. Toch is de klimop ook uiterst geschikt als binnenplant. 

De klimop heeft op zich een redelijk basic uiterlijk, maar is immens populair. Niet elke plant hoeft een bijzonder uiterlijk te hebben en doordat een klimop is voorzien van groene bladeren, kan dit een constante factor zijn voor in een interieur. Daarbij komt ook dat de plant weinig water nodig heeft en goed groeit in een ruimte met een kamertemperatuur tussen de twaalf en twintig graden.

Zaagcactus

De zaagcactus is ook wel bekend onder twee andere namen, namelijk bladcactus of de Latijnse naam Epiphyllum Anguliger. Deze plant ziet er dankzij zijn bijzondere bladeren erg mooi uit. Mede door het bijzonder uiterlijk kunnen wij deze plant zeker aanraden voor wie een blikvanger in huis wilt halen en tegelijkertijd op zoek is naar een onderhoudsvriendelijke plant 

Rhipsalis

Hierboven heb je al aardig wat mooie hangplanten voor binnen voorbij zien komen, maar ook Rhipsalis hoort zeker thuis in deze lijst. De plant wordt ook wel koraalcactus of rotskoraal genoemd. Mede dankzij de lange bladeren vinden wij Rhipsalis erg leuk om als hangplant in huis te hebben. De plant is een unieke verschijning en komt in verschillende varianten. Zo zijn er varianten met dunne bladeren, brede bladeren, lange bladeren en nog meer vormen. Verder kan deze plant kleine witte bloemetjes krijgen in de winter.

Een tip die we willen meegeven is om zonlicht te vermijden. De Rhipsalis groeit namelijk het beste in de schaduw of halfschaduw. Verder is de plant ook zeer gevoelig voor vocht. Belangrijk is dus dat je plant niet te veel water geeft.

Philodendron Scandens

Philodendron Scandens heeft een zeer mooie bladvorm en staat daarom ook wel bekend als de Sweetheart Plant of de Heart-Leaf plant. Zoals je uit de bijnaam wel kunt opmaken is deze plant uiterst geschikt om als cadeau te geven voor verschillende gelegenheden, zoals een bruiloft, jubileum of omdat je jouw geliefde zomaar wilt verrassen. Daarnaast heb je misschien al gemerkt dat veel van de hangplanten uit deze lijst meer geschikt zijn voor woonkamers en andere ruimtes met veel licht. Bij Philodendron Scandens is dat niet het geval. De plant is uiterst geschikt voor donkere kamers zoals bijvoorbeeld de badkamer.

Ben je enthousiast geworden? Aan het einde van dit artikel vertellen we waar je deze en de andere hangplanten voor binnen het beste kunt aanschaffen.

Lidcactus

Lidcactus is een zeer populaire hangplant voor binnen en ook in andere artikelen op onze website kom je deze plant regelmatig tegen. Zo gaven Lidcactus onder andere een vermelding in onze lijst met de populairste soorten cactussen. Ook vind je de plant terug in ons artikel met planten die gemakkelijk te stekken zijn.

Dat je de plant in dit artikel tegenkomt is misschien wel een verrassing, want bij een cactus zul je niet direct aan een hangplant denken. De Lidcactus ziet er ook niet uit als de doorsnee cactus. Zo heeft het weinig stekels en is het voorzien van hangende takken met roze bloemen. Deze gekleurde bloemen geven een mooie toevoeging op jouw interieur. 

Nepenthes Alata

De Nepenthes Alata is ook wel bekend onder zijn Nederlandse naam Bekerplant en is een zeer bijzondere plant in deze lijst. Het is namelijk één van de weinige vleesetende hangplanten voor binnen. De plant produceert nectar, wat insecten aantrekt, opsluit en vervolgens opeet. Het is belangrijk dat je de grond van de Nepenthes Alata altijd vochtig houdt en ervoor zorgt dat overtollig water vrij kan wegvloeien. Ook mag de plant niet te lang in het water blijven staan.

Aeschynanthus Japhrolepis

We zijn ongeveer halverwege onze lijst met 21 mooie hangplanten voor binnen en we zijn aangekomen bij een variant van de lipstickplant die we eerder in dit artikel hadden besproken. De Aeschynanthus Japhrolepis heeft dunne, lange takken met fijne bladeren. Verder kunnen er in de zomermaanden mooie bloemetjes aan de plant groeien. Deze bloemetjes kunnen verschillende kleuren krijgen, waaronder roze, rood of oranje. 

Verder moet je uitkijken met het geven van water. De plant is hier namelijk erg gevoelig voor. Ook kun je de plant het beste hangen in een ruimte met voldoende licht. 

Platycerium bifurcatum

Veel mensen zullen Platycerium bifurcatum kennen als de Hertshoornvaren. De Hertshoornvaren krijgt zijn voedingsstoffen op een bijzondere manier, namelijk uit afgevallen bladeren en andere organische materialen dat terecht zijn gekomen onder de ronding van het varenblad. 

Chinees lantaarnplantje

Persoonlijk vind ik het Chinees lantaarnplantje één van de mooiste hangplanten voor binnen. De Latijnse naam is Ceropegia Woodii, maar wij noemen het liever bij de veel leukere Nederlandse bijnaam. Het heeft zijn naam te danken aan de rozerode bloemen die lijken op de Chinese lantaarns. Verder heeft de plant erg dunne en lange stengels die mooi naar beneden hangen en heeft het hartvormige bladeren met verschillende patronen.

De plant valt onder de vetplantenfamilie en heeft daarom weinig onderhoud nodig. Zo hoef je de plant weinig water te geven, maar heeft het wel voldoende zonlicht nodig.

Tillandsia Medusa

De Tillandsia Medusa heeft een zeer bijzonder uiterlijk en kom je niet in veel woonkamers tegen. Dat de plant niet zo populair is betekent niet dat de plant niet thuishoort in deze lijst. De plant heeft veel weg van het uiterlijk van een kwal. Verder laat je deze plant niet groeien in een pot, maar kun je de planten laten zweven in de lucht. 

Hoya Bella

Een hangplant welke je een stuk vaker tegenkomt dan de Tillandsia Medusa is de Hoya Bella. De plant heeft stervormige witte bloemen met roze hartjes. Met zulke bijzonder kenmerken is het dus niet vreemd dat de Hoya Bella (ook wel bekend als de kleine wasbloem) erg populair is. Door de plant op een mooie plek in de woonkamer op te hangen, geven de bladeren en bloemen de ruimte een gezellige sfeer mee. 

Overigens kun je de Hoya Bella niet overal in huis ophangen. Zo is het een plant die voldoende licht nodig heeft, maar moet je directe zonlicht vermijden. Verder kunnen de wortels niet goed tegen een vochtige grond.

Pilea Glaucophylla

De Pilea Glaucophylla behoort tot de Pilea familie en heeft een zeer leuke Nederlandse naam, namelijk de pannenkoekenplant. De pannenkoekenplant heeft platte, ronde blaadjes die veel overeenkomsten hebben met pannenkoeken. Daarnaast wordt de plant ook wel “‘kanonneerplant‘” genoemd. 

Je kunt de pannenkoekenplant het beste op een plek ophangen in de schaduw of halfschaduw. Ook is het een plant die regelmatig water nodig heeft.

Peperomia Prostrata

De volgende hangplant voor binnen die we hier willen vermelden komt uit de peperfamilie (Piperaceae). Wat deze plant zo bijzonder maakt is dat het blaadjes heeft met aparte printjes erop. Verder kunnen de takken van Peperomia Prostrata flink groeien en daarom komt de plant hangend het best tot zijn recht. Echter, ook wanneer je de plant ergens neerzet in een pot, is het een mooie plant om in huis te hebben.

Door de plant één keer per week te voorzien van water geef je de plant voldoende verzorging. Het is dus een zeer onderhoudsvriendelijke plant.

Erwtenplant

De Latijnse naam voor deze plant is Senecio Rowleyanus en in het Engels wordt het ook wel “string of pearls” genoemd. In Nederland vernoemen we een plant vaak op basis van uiterlijke kenmerken en dat is ook hier het geval. Hoe je de plant ook wilt noemen, het is een zeer bijzondere hangplant voor in huis te hebben. Zoals je waarschijnlijk kunt raden lijken de groene bolletjes die aan de plant groeien op erwten. 

Net als veel andere hangplanten voor binnen uit deze lijst heeft ook de erwtenplant weinig verzorging nodig. Het is een plant die graag in de zon hangt, maar je kunt het beste de volle zon vermijden. Daarnaast dien je de erwtenplant in de zomer meer water te geven dan in de winter. In de wintermaanden kan de plant prima enige tijd op zijn eigen waterreserves overleven. 

Scindapsus Pictus

De Scindapsus Pictus is een andere hangplant die beschikt over bijzondere kenmerken. Zo heeft de plant, ook wel bekend als Epipremnum, een zilvergrijs bladmotief. Dit bladmotief geeft de plant een zeer mooie uitstraling en komt goed tot zijn recht wanneer je deze op een mooie plek in de woonkamer ophangt. Naast dat de Scindapsus Pictus er mooi uitziet, zuivert de plant de lucht in de ruimte.  

Je kunt de Scindapsus Pictus het beste ophangen op een plek met veel licht of halfschaduw. De volle zon kun je beter vermijden en ook moet je ervoor zorgen dat grond te allen tijde een beetje vochtig is. 

Dischidia Nummularia

We zijn aan het einde gekomen van de lijst met 21 mooie en hippe hangplanten voor binnen. Echter, een plant die absoluut niet in zo’n lijst mag ontbreken is de Dischidia Nummularia. Deze plant wordt in Nederland ook wel de mierenplant genoemd. De plant heeft een volle bos groene bladeren, wat natuurlijk in elke woonkamer niet misstaat. 

De mierenplant is een plant die je regelmatig van water moet voorzien en het liefst op plekken hangt met voldoende licht, maar niet tegen fel zonlicht kan.

Wat zijn de beste hangplanten?

Er zijn veel verschillende soorten hangplanten die geschikt zijn voor binnenshuis. De keuze voor de beste hangplanten hangt af van de specifieke omstandigheden in jouw huis, zoals de hoeveelheid licht, de luchtvochtigheid en de temperatuur. Enkele populaire hangplanten die gemakkelijk te onderhouden zijn en er mooi uitzien zijn de Pothos, de Hangende Peperomia, de String of Pearls, de Philodendron en de Klimop.

Wat zijn sterke hangplanten?

Sterke hangplanten zijn planten die gemakkelijk te onderhouden zijn en goed gedijen in verschillende omstandigheden. Enkele voorbeelden van sterke hangplanten zijn de Spinnenplant, de Zamioculcas, de Sansevieria en de Asparagus Setaceus.

Wat is een makkelijke hangplant?

Een makkelijke hangplant is een plant die weinig verzorging nodig heeft en goed kan gedijen in verschillende omstandigheden. Enkele voorbeelden van makkelijke hangplanten zijn de Pothos, de Sansevieria, de Scindapsus en de Philodendron.

Welke hangplanten hebben weinig licht nodig?

Er zijn verschillende hangplanten die goed gedijen in omgevingen met weinig licht. Enkele voorbeelden van hangplanten die weinig licht nodig hebben zijn de Sansevieria, de Pothos, de Philodendron, de Zamioculcas en de Spathiphyllum. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat zelfs deze planten nog steeds wat licht nodig hebben om te overleven.

Waar kun je hangplanten kopen?

Er zijn tal van (online) winkels waar je hangplanten voor binnen kunt kopen. Het zijn immers ontzettend populaire planten welke in elke woonkamer een positief effect zullen hebben. Enkele webshops waar wij een groot assortiment tegenkwamen zijn: Plantje.nl, 123Plantje.nl, Fleurdirect.nl en Bol.com.

Conclusie

Wij zijn gek op hangplanten en konden eigenlijk nog wel doorgaan met het opnoemen van mooie hangplanten voor binnen. Echter, we hopen dat je dankzij bovenstaande lijst wat bent opgeschoten en één of meerdere planten hebt ontdekt die aansluiten bij jouw interieur en smaak.