VELUX dakraam; een duurzame investering

VELUX dakraam; een duurzame investering

Dakramen zijn er in verschillende soorten en maten en wanneer je op zoek bent naar een geschikt dakraam ben je vast en zeker de dakramen van VELUX tegengekomen. VELUX is dus een merk en een merk dat staat voor kwaliteit en duurzaamheid. VELUX dakramen kun je in verschillende soorten en maten bestellen en installeren en in onze blog vertellen we meer over deze ramen en waarom VELUX dakraam een duurzame investering is.

Welk soort dakraam heb je nodig?

Voordat je überhaupt een dakraam koopt is het goed om na te denken over welk dakraam je nodig hebt. Ga je voor een tuimel dakraam, een uitzettuimel dakraam of ga je voor een balkonvenster? Er zijn verschillende mogelijkheden en de keuze die je maakt is afhankelijk van je persoonlijke smaak en van het type dak waar het raam in geplaatst moet worden. Laten we iets meer vertellen over de verschillen tussen het tuimel dakraam en het uitzettuimel dakraam.

Een belangrijk verschil is waar de handgreep gevestigd is. Bij een tuimel dakraam zit de handgreep boven en bij een uitzettuimel dakraam zit deze onder. Daarnaast zijn tuimel dakramen zowel handmatig als elektrisch te bedienen terwijl je bij een uitzettuimel dakramen alleen voor een handmatige variant kunt kiezen. Een ander verschil heeft te maken met het uitzicht. Bij een tuimel dakraam is dat beperkt terwijl je bij een uitzettuimel dakraam vrij zicht hebt.

Welk raam voor welk dak?

De keuze die je maakt heeft ook te maken met het dak. En dan vooral met de dakhelling. Tuimel dakramen kun je in daken met een hellingshoek van 15 tot en met 90 graden plaatsen terwijl uitzettuimel dakramen alleen in daken met een hellingshoek van 15 tot en met 55 graden geplaatst kunnen worden. Enkele exemplaren kunnen eventueel ook geplaatst worden in een dak met een hellingshoek van maximaal 75 graden, maar dit moet je wel specifiek aanvragen als je voor een VELUX dakraam kiest.

Wat zijn de voordelen van VELUX dakramen?

VELUX dakramen hebben net iets meer voordelen dan andere dakramen terwijl je ook volop keuze hebt uit verschillende soorten ramen. Een belangrijk voordeel is dat VELUX dakramen voor optimaal daglicht en optimale ventilatie zorgen. Dat belangrijk is voor je gemoedstoestand en welzijn. Daarnaast zijn deze ramen ook een perfecte keuze als je optimaal wilt isoleren en geld wilt besparen op je energierekening. 

Een ander belangrijk voordeel is dat een VELUX dakraam eenvoudig te bedienen is. Je kunt kiezen voor zowel handmatige als elektrische varianten en beiden zijn eenvoudig te bedienen. In combinatie met alle andere voordelen verhogen VELUX dakramen dus het wooncomfort. Het laatste voordeel heeft te maken met de garantie, wat VELUX dakramen worden standaard met 10 jaar garantie geleverd!

Wanneer kies je voor een elektrisch of handmatig dakraam?

Een elektrisch dakraam is ideaal, want je kunt het raam op afstand openen en sluiten. De kanttekening is dat deze dakramen logischerwijs ook een stuk duurder zijn. Het prijsverschil is zodanig groot dat het niet te verantwoorden is als het puur gaat om het gevoel. Natuurlijk zijn gadgets ontzettend leuk, maar je kunt veel beter een weloverwogen beslissing nemen. Elektrische dakramen zijn bijvoorbeeld veel handiger als het raam moeilijk te bereiken is of groter dan 220 centimeter zijn. Ook als roomdecoratie of rolluiken automatisch bedient kunnen worden is het handig om elektrische dakramen te installeren. Handmatige dakramen zijn dus een stuk goedkoper en dat is een groot voordeel. Toch heb je er alleen optimaal profijt van als het raam ook goed bereikbaar is. 

VELUX dakraam; een duurzame investering

Verschillende soorten glas

VELUX dakramen kun je met verschillende soorten glas bestellen. Voor in kinderkamers is het verstandig om voor veiligheidsglas te kiezen, want bij een breuk kunnen kinderen minder snel verwond raken als de glasscherven op de vloer vallen. Je zou eventueel voor in een slaapkamer voor geluidreducerend glas kunnen kiezen. Dan wordt lawaai geweerd en je hoort de regen niet kletteren. Triple beglazing is een vrij populaire keuze als je het huis optimaal wilt isoleren terwijl je ook zou kunnen kiezen voor een raam met een easy-to-cleancoating. Deze ramen zijn namelijk een stuk eenvoudiger schoon te maken. Voor in een badkamer zou juist melkglas – ook wel diffuusglas genoemd – een betere keuze zijn.

VELUX dakraam van kunststof of hout?

VELUX dakramen zijn zowel van kunststof als van hout gemaakt en de keuze die je maakt is afhankelijk van waar je de voorkeur aan geeft. Kunststof ramen zijn duurzamer, gaan veel langer mee en vergen weinig onderhoud. Ze zijn ook nog eens eenvoudig schoon te maken. Houten kozijnen ogen wel warmer en kunnen voor meer sfeer zorgen. En je hebt meer vrijheid om het raam in natuurlijke, lichte of uitgesproken kleuren te verven.