Voorstrijk muurverf: wanneer moet ik voorstrijk gebruiken?

Met muurverf kun je een ruimte een totaal andere uitstraling geven. Ga je bijvoorbeeld voor een witte ruimte of wil je een kamer een nieuwe kleur geven? Muurverf heeft als basis latex. Latex is een waterverdunbare, oplosmiddelvrije emulsieverf. Verder bevat het in de meeste gevallen conserveermiddelen. De conserveermiddelen zorgen ervoor dat onder andere schimmels worden tegengegaan. 

In sommige gevallen kun je het beste voorstrijk gebruiken. Of je voorstrijk van muurverf nodig is, is afhankelijk van het type ondergrond. Ook de zuigende werking van een ondergrond bepaalt of het voorstrijk van muurverf nodig is. Een goede manier om te testen of dit nodig is, is met de sponstest. Later in dit artikel zullen wij dieper ingaan op deze test.

Je kunt muurverf op verschillende wanden aanbrengen, waaronder op stucwerk. Hier hebben wij een artikel geschreven met uitleg over het waterdicht maken van stucwerk.

Swipe naar links of rechts

Wat is voorstrijk?

Voorstrijk is een dun en waterig product. Het is dus heel wat anders dan de muurverf zelf, maar wanneer de muur onregelmatig of sterk zuigt is dit zeer belangrijk tijdens het proces. Met voorstrijk kun je de zuigende werking van de muur beperken of volledig voorkomen. Kortom, met voorstrijk hef je de zuigende werking van de muur dus op. Hiermee bespaar je muurverf en zorg je dat het eenvoudiger is om aan te brengen. Daarnaast heeft het nog een ander voordeel. Zo voorkomt het kleurverschillen en vlekken op de muur. Voorstrijk is dus een goede basis voor wanneer je aan de slag wilt gaan met muurverf.

Soorten voorstrijk

Nu je weet wat voorstrijk is, willen we het hebben over de verschillende soorten voorstrijk. Voorstrijk kun je onderverdelen onder twee soorten: transparante voorstrijk en gekleurde/witte voorstrijk. Wij zullen hieronder de twee soorten verder toelichten. 

Gekleurde/witte voorstrijk

Gekleurde/witte voorstrijk breng je aan met een roller. Een groot voordeel van witte voorstrijk is dat de aanzetten minder zichtbaar zijn. De aanzetten en druppels zullen na het aanbrengen van de muurverf niet door de verf heen komen en niet zichtbaar zijn. 

Transparante voorstrijk

Een andere soort voorstrijk is transparante voorstrijk. Deze soort is een dunne voorstrijk die aangebracht dient te worden met een blokkwast of een roller. Bij transparante voorstrijk kunnen druppels en lopers wel zichtbaar zijn. Het heeft namelijk een dun karakter. Hierdoor is deze voorstrijk minder geschikt voor muurverf, maar wanneer je bijvoorbeeld gaat behangen kun je transparante voorstrijk zonder problemen gebruiken.

Wanneer moet ik een muur voorstrijken?

Of je een muur moet voorstrijken is afhankelijk van de ondergrond. Voordat je een wand wilt gaan verven is het belangrijk om te controleren of de ondergrond geen zuigende werking heeft en of het snel vocht opneemt. We gaven eerder al aan dat je dit kunt controleren met de sponstest. Maak met een vochtige spons de ondergrond nat en kijk of er een donkere vlek ontstaat. Wanneer de ondergrond donker wordt, neemt het dus vocht op. Naast een vochtige spons kun je dit ook testen met een plantenspuit. Wanneer een ondergrond zuigend is, is voorstrijken erg belangrijk. Wanneer een muur niet zuigt, hoeft je geen voorstrijk te gebruiken. Dit wordt zelfs afgeraden.

Verder hebben naast zuigende ondergronden ook poederende ondergronden voorstrijk nodig. Verf laat namelijk los op poederende ondergronden. Testen of een een muur een poederende ondergrond heeft kun je doen met behulp van een vochtige doek. Zorg dat de doek een andere kleur heeft van de muur. Wrijf de vochtige doek over de wand en kijk of het afgeeft op de doek. Net als een zuigende ondergrond is het belangrijk dat je op een poederende ondergrond voorstrijk aanbrengt. 

Naast het voorstrijken dien je ook te letten op gaatjes in de muur en deze te vullen alvorens je muurverf aanbrengt. Het vullen van deze gaatjes kun je doen met onder andere plamuur. Een tip is om lichtgewicht vulmiddelen te gebruiken. Dit zakt namelijk niet uit en is eenvoudig glad te strijken.

Welke soorten muren moet ik voorstrijken?

Je hebt hierboven kunnen lezen hoe je kunt controleren of je voorstrijk moet aanbrengen voordat je aan de slag gaat met muurverf. Daarnaast hoef je niet op alle muren voorstrijk aan te brengen. Muren die wel voorstrijk nodig hebben zijn onder andere vers gestucte muren, nieuwe gipsplaten, nieuwe betonnen muren en nieuwe muren van gipsblokken. 

Er zijn ook muren waarbij je eerst de sponstest moet doen. De sponstest hebben we eerder in dit artikel besproken. Bij oude gestucte muren, oude gipsplaten, oude betonnen muren en oude gipsblokken muren moet je eerst de sponstest doen om te kijken of deze zuigend zijn. 

Voorstrijk voor buiten

Voor wie een buitengevel wilt gaan schilderen heeft een andere variant nodig, namelijk waterverdunbare en terpentine gedragen voorstrijk. Deze voorstrijk is voor buiten net wat beter dan de watergedragen variant.  

Voor een enkelseense muur (bijvoorbeeld een schutting) moet je voorstrijk gebruiken waar je silicaatverf overheen kunt verven. Dit is verfsoort dat er voor zorgt dat de verf niet gaat bladeren.

Voorstrijk aanbrengen in 4 stappen

Breng voorstrijk aan op de juiste manier door het volgen van de vier stappen die we hieronder hebben benoemt.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is erg belangrijk. Zo dien je te beschikken over de juist kleding met lange mouwen, een veiligheidsbril, handschoenen en werkschoenen. Daarnaast moet je spullen dat tegen de muur aanstaat verwijderen en de contactdozen van de muur verwijderen.

Afplakken en afdekken

Begin met het afdekken van de vloer met stucloper. Dit kun je op maat snijden met een afbreekmes. Verder kun je eventuele meubels afdekken met afdekfolie en kun je ten slot met frogtape kozijnen, plinten en randen van het plafond afplakken. Daarnaast moet je ook contactdozen en kabels afplakken. Je wilt namelijk voorkomen dat hier voorstrijk of muurverf opkomt. 

Muur ontvetten

De volgende stap bij het aanbrengen van voorstrijk is het ontvetten van de muur. Dit kun je doen door een emmer met lauw water te vullen met ontvetter. Op een verpakking van de ontvetter staat de hoeveelheid vermeldt. Dompel een spons in de emmer en breng het vervolgens over de gehele muur aan. De keuken is een ruimte waar dit extra belangrijk is.

Aanbrengen van voorstrijk

De laatste stap is om de voorstrijk aan te brengen. Voordat je de voorstrijk aanbrengt dien je de voorstrijk enkele minuten te roeren. Hier kun je een roerhoutje voor gebruiken. Eventueel kun je de voorstrijk met water verdunnen als dat nodig is. Breng de voorstrijk met een kleine harige roller als eerst langs het plafond, de vloer en de plinten. Werk vervolgens van boven naar beneden. Belangrijk is dat je dit voorzichtig doet en niet breder dan een meter strijkt. 

Zodra de ondergrond donkerder wordt heb je voldoende voorstrijk aangebracht. Wanneer het te dik is kunnen er problemen ontstaan met de hechtingen van de verf. Als laatst kun je het overige gedeelte van de muur voorstrijken. Hier kun je een grote roller voor gebruiken en ook een rolstok behoort tot de mogelijkheden. Let er wel op dat je niet te hard drukt en niet in de midden van een wand stopt. Doe je dit wel, dan veroorzaak je oneffenheden en zul je dit terugzien na het aanbrengen van de muurverf.  

Hoe lang moet voorstrijk drogen?

Doorgaans is droogtijd van voorstrijk ongeveer zes uur. Sommige voorstrijk zijn al eerder droog. Er is overigens wel een verschil tussen de tijd dat voorstrijk stofdroog is en wanneer het overschilderbaar is. Zo kan het zijn dat voorstrijk al na twee uur stofdroog is, maar dat je pas na zes uur kunt beginnen met het verven van de muur. Bij voorstrijk dat sneller overschilderbaar is wordt dit vaak aangegeven op de verpakking.

Waar kan ik voorstrijk kopen?

Voorstrijk is bij de meeste bouwmarkten te koop. Ook zijn er veel webwinkels waar je voorstrijk kunt aanschaffen. Voorstrijk kun je onder andere kopen bij Verfwinkel.nl, Gamma, Praxis, Karwei en Bol.com.

Enkele merken die wij uit eigen ervaring kunnen aanraden zijn Flexa en Sigma. Beide merken hebben een ruime keuze aan dekkende en transparantie voorstrijk, zoals Sigma Sigmafix Universal en Sigma Wallprim.

Conclusie 

Voorstrijken is niet in alle gevallen nodig wanneer je muurverf wilt aanbrengen. Dit is onder andere afhankelijk van het type ondergrond en in dit artikel heb je kunnen lezen hoe je kunt controleren of je voorstrijk moet aanbrengen. Hiervoor kun je de sponstest doen. Verder hebben we besproken hoe je je moet voorbereiden en leggen wij stap voor stap uit hoe je voorstrijken moet aanbrengen. Ten slot lees je waar je voorstrijk kunt aanschaffen en welke betrouwbare merken er bestaan. 

Veelgestelde vragen over voorstrijken

Als je aan de slag gaat met muurverf, kunnen er verschillende vragen opkomen over het gebruik van voorstrijk en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Hieronder beantwoord ik drie veelgestelde vragen gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring en kennis.

Wat gebeurt er als je geen voorstrijk gebruikt?

Als je geen voorstrijk gebruikt, kan de verf niet goed hechten op de ondergrond. Hierdoor kan de verf ongelijkmatig worden aangebracht en sneller afslijten. Ook kan de kleur van de verf anders uitvallen dan verwacht.

Welke soorten muren moet ik voorstrijken?

Niet alle muren vereisen voorstrijk, maar het is belangrijk om te weten welke wel. Vers gestucte muren, nieuwe gipsplaten, nieuwe betonnen muren en nieuwe muren van gipsblokken zijn enkele voorbeelden van muren die voorstrijk nodig hebben. Ook oude gestucte muren, oude gipsplaten, oude betonnen muren en oude muren van gipsblokken kunnen zuigend zijn en vereisen mogelijk voorstrijk.

Hoe lang moet voorstrijk drogen?

De droogtijd van voorstrijk is doorgaans ongeveer zes uur. Sommige voorstrijkmiddelen zijn sneller droog en kunnen al na twee uur overschilderbaar zijn. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen, aangezien de droogtijd kan variëren afhankelijk van het type voorstrijk.