Welk papierwerk komt er kijken bij het kopen van een woning? 

Welk papierwerk komt er kijken bij het kopen van een woning?

Een woning kopen doe je niet zomaar. Het eerste waar je meestal aan denkt, is de inrichting. Dat is ook het leuke gedeelte, maar er zijn nog andere zaken die aandacht nodig hebben. Een van deze zaken is een woonverzekering. Bekijk hier welke opties je allemaal hebt om uit te kiezen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van andere zaken waar je op moet letten om je goed voor te bereiden.

Koopcontract

Buiten de woonverzekering waar je meer over kunt lezen op allianzdirect.nl, heb je het koopcontract. Dit is eigenlijk een overeenkomst tussen jou en de verkoper van de woning. Hierin staan allerlei belangrijke informatie, zoals de prijs van de woning. Ook als er specifieke afspraken zijn gemaakt, zal dit hierop te zien zijn. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je deze tekent, maar wel is het zo dat je dit van tevoren goed doorleest. Mocht je nog vragen hebben, kun je altijd een adviseur inschakelen om te kijken of alles correct is. Waarom een koopcontract? Eigenlijk is het alleen maar fijn, want op deze manier wordt ervoor gezorgd dat iedereen zich aan zijn of haar verplichtingen houdt. 

Hypotheek 

Dit geldt niet voor iedereen, maar in een hoop gevallen hebben mensen niet genoeg spaargeld om een woning te kunnen kopen. Dan heb je de keuze om een lening af te sluiten. Dit noem je een hypotheek en het betekent dat je het geld dat je leent gewoon terug moet betalen, maar in termijnen. Het voordeel hieraan is dat je minder lang hoeft te wachten om je droomhuis te kunnen betalen. Financieel gezien brengt het ook voordelen mee, want de rente op een hypotheek is lager dan op andere leningen. Ten slotte kun je hypotheekrente meestal aftrekken van je belastingen en dit geeft de mogelijkheid om financiële lasten te verlichten. 

Belastingen

Over belastingen gesproken, is het als laatste goed om te weten met welke je precies te maken hebt. De onroerendezaakbelasting (OZB) is erg belangrijk, want deze wordt gebruikt om gemeentelijke voorzieningen te kunnen betalen. Denk hierbij aan wegen of openbare diensten.  Het ligt aan de waarde van je woning hoeveel hierop geheven wordt. Dan betaal je nog inkomstenbelasting en dit wordt vastgesteld door te kijken naar de WOZ-waarde van de woning. WOZ-waarde staat voor de geschatte waarde van het huis en dit wordt ieder jaar bepaald. Goed om in je achterhoofd te houden is dat belastingen kunnen erg variëren per regio en land.