Goedkoop internet, wat betekent dat eigenlijk in de praktijk?

Goedkoop internet, wat betekent dat eigenlijk in de praktijk?

We hebben vaste lasten door van alles in het leven. Stroom en gas, water, verzekeringen, boodschappen zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Een ander voorbeeld dat voor de meeste huishoudens zal gelden, is het internetabonnement. Wat moeten we immers zonder internet thuis? Ben je op zoek naar besparingen op maandelijkse basis, dan kijk je uiteraard ook naar je internetabonnement. Gelukkig zijn er tal van aanbiedingen voor goedkoop internet thuis waarmee je zou kunnen besparen. Maar wat houdt goedkoper internet eigenlijk in de praktijk? 

Beperkte downloadsnelheid

Bij goedkoop internet gaat het in de regel om DSL-internet, oftewel internet via de telefoonkabel. Als verouderde techniek is DSL-internet beperkt in zijn mogelijkheden. Dat is goed zichtbaar waar het op downloadsnelheden aankomt. Kun je bij glasvezelinternet wel 1 Gbps halen, bij internet via de telefoonkabel houden de mogelijkheden op rond de 80 Mbps. Dat is echt veel minder, en het maakt DSL-internet bijvoorbeeld ook ongeschikt voor het spelen van zware online games. Die 80 Mbps is overigens een ideale situaties. In de praktijk is het namelijk zo dat de maximaal haalbare downloadsnelheid op jouw adres lager ligt. Dit komt door de afstand tussen je woning en de wijkcentrale: hoe groter deze is, des te lager de maximaal haalbare snelheid. Dit is iets om scherp op te letten bij het afsluiten bij een abonnement voor goedkoop internet.

Lage uploadsnelheid

Net zoals bij kabelinternet, ligt de uploadsnelheid bij DSL-internet een stuk lager dan bij kabelinternet. Dat betekent in de praktijk dat je minder snel data kunt verzenden dan ontvangen. Dit merk je wanneer je grote bestanden verstuurt, maar ook als je online gamet. Omdat de downloadsnelheid bij DSL-internet al laag is en de uploadsnelheid hier relatief aan is, kan de uploadsnelheid daardoor dus vrij laag zijn. Dat kan een irritatiepuntje gaan worden, hoewel we in de praktijk natuurlijk bij lange na niet zo veel data versturen als we downloaden. Als je werkt vanuit huis, kan het wel een probleem worden.

Lage uploadsnelheid

Beperkte bandbreedte

Een ander aandachtspunt bij DSL-internet is de beperkte bandbreedte van de verbinding. Deze is vele malen kleiner dan bij glasvezelinternet. Waar glasvezelinternet niet snel instabiel kan worden door overbelasting, is dat risico bij DSL-internet aanzienlijk groter. Feit is dat internet via de telefoonkabel te boek staat als het minst stabiele type internetverbinding, waardoor je dus te maken kunt krijgen met haperend internet. Zeker wanneer je er met meerdere mensen tegelijkertijd gebruik van maakt in huis. Dat kan bijzonder irritant zijn, omdat je streaming dan opeens stopt of op lage kwaliteit doorgaat, om maar een voorbeeld te noemen.

Meer geld over

Nu klinkt dit hierboven als een doemscenario, en dat is niet helemaal terecht. Veel Nederlanders kunnen namelijk prima af met goedkoop internet thuis in de vorm van DSL-internet. Het is ook maar waar je standaarden liggen: is het nu echt zo erg als je verbinding soms even wat minder is? En hoe snel moet je nu echt data kunnen verzenden? Feit is dat je met goedkoop internet, zeker ten opzichte van kabelinternet, iedere maand een hoop geld in de zak houdt dat je aan andere zaken kunt besteden. Dat kunnen meerdere tientjes per maand zijn, en dat is echt wel een goede reden om de keuze voor goedkoop internet te maken.

Kortom, goedkoop internet kan een mooie besparing opleveren op maandelijkse basis als je nu kabelinternet of glasvezelinternet hebt, maar het is wel belangrijk om te realiseren wat het nu eigenlijk in de praktijk inhoudt. Vraag jezelf af hoe zwaar je gebruikmaakt van je internetverbinding en of bovenstaande punten voor jou echt een probleem gaan vormen. Ben je een lichte gebruiker, dan kan goedkoop internet een prima optie voor je zijn en heb je alvast iets gevonden waar je op zou kunnen besparen!