Ontdek 12 mooie soorten vetplanten

Ben je op zoek naar een leuke kamerplant die niet veel onderhoud nodig heeft? Dan is een vetplant echt iets voor jou. Vetplanten, ook bekend onder de benaming succulent, kom je steeds vaker tegen en heeft in de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Je hoeft vetplanten weinig verzorging te geven en ze passen in elk interieur. Er zijn namelijk talloze soorten vetplanten en zo bestaan er planten die je op de vensterbank kunt plaatsen, hoekjes van de woonkamer mee kunt vullen of bijvoorbeeld wanneer je op zoek bent naar een mooie hangplant. Er zijn vele soorten vetplanten en wij zullen hieronder enkele soorten toelichten. Daarnaast gaan we dieper in op de voordelen van vetplanten, hoe je ze moet onderhouden en waar je vetplanten kunt kopen.

Ben je op zoek naar mooie hangplanten voor binnenshuis? Wij hebben een artikel geschreven met tientallen mooie en hippe hangplanten voor binnen.

Hoeveel soorten vetplanten bestaan er?

Er bestaan meer dan 1500 soorten vetplanten. Vetplanten zijn onder te verdelen in verschillende geslachten, waarvan de populairste Aloë, Echeveria, Haworthia en Crassula zijn. Zoals je misschien wel weet hebben vetplanten redelijk veel zonlicht nodig. Echter, bij  Haworthia is dat in vergelijking met andere soorten vetplanten niet zo zeer het geval. Daarom zijn Haworthia eerder geschikt om hoekjes in bijvoorbeeld de woonkamer op te vullen en andere geslachten van de vetplantenfamilie voor bijvoorbeeld op de vensterbank. Ook zie je dat veel huishoudens de Haworthia in de badkamer hebben staan. Aloë daarentegen hebben het meeste zonlicht nodig van de hierboven genoemde geslachten.

De voordelen van een vetplant

Vetplanten zijn enorm populair. Als je het ons vraag niet zo vreemd, want vetplanten hebben enorm veel voordelen. Wij zullen hieronder enkele van deze voordelen op een rij zetten:

Vetplanten slaan water op in hun bladeren, wortels en stengels. Dit betekent dat het zelf zorgt voor voldoende waterreservoir en je de planten weinig water hoeft te geven.

Een ander voordeel is dat ze eigenlijk in ieder interieur goed tot hun recht komen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen bestaan er ontzettend veel soorten vetplanten en de kans dat er één naar jouw smaak bij zit is zeer groot.

Verder hebben vetplanten weinig onderhoud nodig en kunnen ze erg lang mee gaan. Hoewel ze niet veel onderhoud nodig hebben, is het wel belangrijk om een geschikte plek in de woning uit te kiezen.

De 12 populairste soorten vetplanten op een rij

Nu je weet wat de voordelen van vetplanten zijn en weet hoeveel soorten er bestaan, willen we nu de populairste soorten vetplanten toelichten. Hetgeen waarom je waarschijnlijk terecht bent gekomen op deze pagina. 

Echeveria

Echeveria is één van de populairste soorten vetplanten. De plant komt oorspronkelijk uit Centraal Amerika tussen Mexico en Zuid-Amerika. Er bestaan meer dan honderd verschillende soorten en komen in diverse kleuren. Zo kan de plant groene bladeren hebben, maar zijn er ook varianten met een matte, grijze tot lila-achtige kleur. De kans is dus aanzienlijk dat er een variant tussen zit die aansluit bij jouw smaak en interieur. In Nederland zien we dat de Echeveria Purple Pearl erg populair is. Zoals je misschien al uit de naam kunt opmaken heeft deze soort intense paarse bladeren. 

Echeveria komt oorspronkelijk veel in woestijngebieden voor en weet daardoor goed om te gaan met warmte en droogte. De plant slaat water op in zijn bladeren, stengels en wortels en hierdoor hoef je een Echeveria weinig water te geven. Meestal is eenmaal per twee of drie weken voldoende. Let er op dat de potgrond is opgedroogd voordat je plant opnieuw water geeft. Verder moet je ook opletten dat je geen water over de bladeren giet. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de bladeren gaan rotten. 

Aeonium Arboreum

Aeonium Arboreum is ook wel bekend als zwartkop of de zwarte roos. Deze namen heeft de plant te danken aan zijn uitstraling. De groene bladeren worden namelijk zwart wanneer deze in een lichte omgeving staan. Verder produceert de Aeonium Arboreum gele bloemen die goed tot in hun recht komen in combinatie met de zwarte bladeren. Daarnaast kun je deze plant zowel goed als kamer- of tuinplant gebruiken en kan de Aeonium Arboreum goed tegen fel zonlicht.

Kalanchoë

De Kalanchoë behoort tot één van onze favoriete soorten vetplanten. Deze plant heeft te allen tijde temperaturen nodig tussen de vijftien en de dertig graden Celcius. De vetplant is zeer gevoelig voor koude temperaturen en is daarom niet zo geschikt voor in de tuin. Voor binnenshuis daarentegen is het een zeer geschikte plant. 

De Kalanchoë kun je het beste in kleipotten met drainage aan de onderkant laten groeien. Verder kun je de plant het beste plaatsen op plekken met voldoende zonlicht, bijvoorbeeld op de vensterbanken. Ze produceren namelijk meer bloemen wanneer ze acht tot tien uur per dag zonlicht krijgen. Ten slotte is het wel leuk om te weten dat deze planten in de winter bloemen met bladeren produceren die donkerrood tot goudkleurig en wit van kleur kunnen worden. 

Crassula

Crassula zijn ook zeer populaire kamerplanten en hebben veel weg van Bonsai bomen. Zo hebben ze beide een stamachtige onderzijde met een bladerdek. Deze vetplant heeft een stam die erg zacht en breekbaar is en tientallen jaren oud kan worden. Verder groeit de plant zeer langzaam en is mede hierdoor geschikt voor in de woonkamer. In ruimtes als de badkamer is de Crassula minder geschikt. De plant komt namelijk het best tot zijn recht op een zonnige standplaats.   

De Crassula is beschikbaar in verschillende varianten. Zo kun je kiezen voor de Crassula met ovale bladeren (Crassula ovata), de Crassula met bonte bladeren (Crassula Sunset), de Crassula met dikke bladeren (Crassula Gollum) en de Crassula met lichtgroene bladeren (Crassula Horntree). Je kunt de Crassula bij veel verschillende (online) plantenwinkels aanschaffen. Dit geldt overigens voor bijna alle soorten vetplanten uit dit artikel. Wij zullen later in dit artikel enkel van deze winkels benoemen.

Pandaplant (Kalanchoë Tomentosa)

Bij het zien van de Pandaplant zul je vast wel begrijpen dat dit één van de populairste soorten vetplanten is. Net als veel andere planten heeft deze plant zijn naam te danken aan zijn uiterlijk. Zo heeft de plant een duidelijke wit-zwart combinatie die je ook terugziet bij het uiterlijk van een panda. Echter, bij de Pandaplant zie je soms ook een beetje rood op de bladeren. Kortom, deze vetplant met een lief uiterlijk zal in maar weinig woonkamers misstaan.

Agave

Agave

Verkrijgbaar bij

bol.com (€89,00)

Agave is een andere vetplant die je in steeds meer woonkamers tegenkomt. De plant heeft zeer grote stekels en komt in veel verschillende kleuren. Zo kan de Agave zowel geel tot groen zijn, maar ook rood met strepen en andere kleuren kunnen tot de mogelijkheden behoren. Let er wel op dat er verschillende varianten van Agave bestaan en sommige zijn uiterst geschikt voor in de tuin en andere komen het best tot hun recht wanneer ze binnen staan. Bij aanschaf van een Agave kun je dit navragen of staat dat hoogstwaarschijnlijk aangegevn op de website waar je de plant aanschaft. Zoals we eerder al aangaven heeft de Agave zeer grote stekels. Zelf vinden wij dat wel wat hebben, maar hier moet je wel mee uitkijken in een omgeving met jonge kinderen en huisdieren.

Sanseveria

De Sanseveria is een mooie vetplant voor binnenshuis en is ook wel bekend onder de naam Vrouwentong. De Sanseveria is een stuk groter dan veel andere soorten vetplanten uit deze lijst. Wanneer je op zoek bent naar een grote vetplant voor in huis, is Sanseveria zeker een plant om in overweging te nemen. En net zoals veel andere planten uit dit artikel heeft de plant weinig onderhoud nodig.

Euphorbia 

Bij het zien van een Euphorbia zal het waarschijnlijk als een verrassing komen als we je vertellen dat het niet tot de Cactus-familie behoort. De Euphorbia behoort tot succulenten, maar heeft veel weg van een cactus. Het grootste verschil is dat deze planten wolfsmelk heeft en dat cactussen dit niet hebben. Verder komen Euphorbia’s in veel verschillende soorten, maten en variaties. Zo kun je kiezen voor de wat stoerdere varianten, maar zijn er ook genoeg soorten die er wat schattiger uitzien. De verschillende soorten verschillen niet alleen in uiterlijk, maar ook in de verzorging. Hoewel planten uit deze familie weinig verzorging nodig hebben, zijn er wel varianten die wat meer verzorging nodig hebben dan andere. Dit wordt vaak per soort aangegeven op de website waar je plant aanschaft.

Zebraplant

We komen aan het einde van de lijst met met twaalf populaire soorten vetplanten en als je het ons vraagt mag de Zebraplant daar niet in ontbreken. De Zebraplant is ook wel bekend onder de naam Haworthia Fasciata. Bij veel planten kun je kenmerken van een plant opmaken uit de naam. Haworthia Fasciata heeft zijn Nederlandse naam te danken aan de grote strepen die over de vertakkingen lopen. Deze strepen doen je denken aan die van een zebra. 

Een Zebraplant kan na enkele jaren wat kleine bloemetjes krijgen, maar dit zal niet altijd het geval zijn en hier moet je niet te veel van verwachten. De voornaamste reden om deze vetplant in huis te halen zijn de witte strepen. 

Deze plant zal niet groter worden dan zo’n vijftien centimeter. Hiermee is het uiterst geschikt om een leeg hoekje in een ruimte mee op te vrolijken. 

Aloë Vera 

Aloë Vera  is hoogstwaarschijnlijk wereldwijd één van de populairste en bekendste vetplanten. Naast dat de plant een aanvulling kan zijn voor de woonkamer, heeft Aloë Vera nog een andere meerwaarde. Zo wordt het sap van deze in veel medische hulpmiddelen en cosmetica gebruikt. De reden dat Aloë Vera één van de populairste soorten vetplanten is, is onder andere omdat het een zachtaardig karakter heeft. Verder kun je de plant het beste plaatsen op een plek met halfschaduw of in indirect zonlicht.

Daarnaast is de Aloë Vera een plant die makkelijk te stekken is. Ben je benieuwd welke andere planten je eenvoudig kunt stekken? Wij hebben een blog geschreven met meer dan tien planten die makkelijk te stekken zijn.  

Cotyledon Orbiculata

Cotyledon Orbiculata is niet de meest eenvoudigste naam om te houden, maar gelukkig heeft de plant een bijnaam die dat wel is, namelijk “varkensoor”. Overigens moet je de plant niet verwarren met Clusie, welke dezelfde bijnaam heeft. Cotyledon Orbiculata heeft deze bijnaam te danken aan het feit dat het dikke, ovale bladeren heeft met ronde randen. De bladeren hebben dus wel wat weg van de vormen van een varkensoor. Naast de leuke bijnaam zijn er nog genoeg redenen om deze plant in huis te halen. Zo kan de varkensoor namelijk mooie gele en rode bloemen produceren, welke uit zestig centimeter lange stammen groeien. Onder andere door het bijzondere uiterlijk behoort het tot één van onze favoriete soorten vetplanten.

Rhipsalis 

We zijn aan het einde gekomen van onze lijst met de twaalf populairste soorten vetplanten van dit moment. Echter, Rhipsalis mag volgens ons zeker niet ontbreken in zo’n lijst. De Rhipsalis is zowel geschikt als hangplant als een staande plant en wordt ook wel koraalcactus genoemd. Rhipsalis is beschikbaar in verschillende varianten. Zo bestaan er Rhipsalissen met dunne, dikke en ronde bladeren. Ook qua kleur zie je dat de plant kan verschillen. Daardoor is de kans groot dat er een variant naar jouw smaak bestaat. Ook het feit dat de Rhipsalis een hangplant is, is een reden waarom deze soort zeer populair is. Veel soorten vetplanten komen namelijk het beste tot hun recht op zonnige plekken zoals de vensterbank, maar wanneer je op zoek bent naar een hangplant die weinig onderhoud nodig heeft, is Rhipsalis hoogstwaarschijnlijk de plant voor jou. Verder is het een snelgroeiende plant welke gemakkelijk te stekken is. 

Vetplanten verzorgen en onderhouden

Het is na het lezen van dit artikel wel duidelijk geworden dat vetplanten onderhoudsvriendelijk zijn. Betekent dit dan dat ze helemaal geen onderhoud nodig hebben? Nee, net zoals alle soorten planten dien je vetplanten ook regelmatig water te geven. Daarnaast is het belangrijk dat je de plant de juist stantplaats geeft en de juiste grond gebruikt. Hieronder geven wij enkele tips voor het onderhouden van vetplanten.

Geef vetplanten de juiste hoeveelheid water

Er bestaan enorm veel soorten vetplanten en sommige dien je wat vaker water te geven dan andere. Zo zijn er planten die één keer per twee of drie weken water nodig hebben en andere kunnen met gemak een maand zonder water. Bij aanschaf kun je eenvoudig opzoeken hoe vaak dat bij de betreffende soort nodig is en ook kun jezelf controleren of de potgrond al is opgedroogd. Ook speelt de standplaats van de plant hier een belangrijke rol bij.  

Kies de juist standplaats

In de bovenstaande lijst kom je vetplanten tegen die je het beste kunt plaatsen op plekken met veel zonlicht, maar ook planten die prima tot hun recht komen op plekken met wat meer schaduw, bijvoorbeeld in een hoekje van de woonkamer. Ook zijn er paar vetplanten te vinden die je binnenshuis kunt ophangen of die het ook buiten goed doen. De juist standplaats is dus per soort vetplant verschillend. Echter, over het algemeen hebben vetplanten veel zonlicht nodig en kunnen ze niet tegen lage temperaturen. Vetplanten komen oorspronkelijk namelijk uit Centraal-Amerika en zijn daarom gewend aan hoge temperaturen. Onder andere hierdoor kunnen ze vaak in Nederland niet als tuinplant gebruikt worden. 

Gebruik de juiste grond

Vetplanten hebben speciale behoeften nodig. Om aan deze behoefte te voldoen moet je aangepaste potgrond gebruiken. Deze potgrond heeft een hoog gehalte aan zand en zorgt voor goede verluchting.

Waar kun je vetplanten kopen?

Doordat vetplanten ontzettend populaire kamerplanten zijn kun je de planten bij veel (online) winkels kopen. Enkele webshops met een groot assortiment aan vetplanten zijn onder andere Fleurdirect.nl, 123Planten.nl en Bol.com.

Conclusie

Er zijn tal van soorten vetplanten en we hopen dat je na het lezen van dit artikel wat wijzer bent geworden over welke vetplanten bij jouw interieur en smaak passen. Ook per soort kan een plant nogal verschillen qua vorm en kleur. En zoals we hierboven meermaals aangeven hebben vetplanten weinig verzorging nodig, maar zijn er wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Zo is de standplaats en de juiste grond erg belangrijk.

Veelgestelde vragen over vetplanten

Als je overweegt om vetplanten in huis te halen, kunnen er verschillende vragen bij je opkomen over de soorten, voordelen en waar je ze kunt kopen. Hieronder beantwoord ik drie veelgestelde vragen om je te helpen bij het verkennen van deze populaire planten.

Hoeveel soorten vetplanten bestaan er?

Er bestaan meer dan 1500 soorten vetplanten. Deze planten zijn onderverdeeld in verschillende geslachten, waarvan de populairste Aloë, Echeveria, Haworthia en Crassula zijn. Elk geslacht heeft zijn eigen kenmerken en verzorgingsbehoeften.

De voordelen van een vetplant

Vetplanten hebben verschillende voordelen die ze populair maken. Ze slaan water op in hun bladeren, wortels en stengels, waardoor ze weinig water nodig hebben en lang meegaan. Daarnaast passen ze goed in verschillende interieurs en vereisen ze weinig onderhoud.

Waar kun je vetplanten kopen?

Vetplanten zijn tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar bij diverse (online) winkels. Enkele populaire opties zijn Fleurdirect.nl, 123Planten.nl en Bol.com. Deze winkels bieden een breed assortiment aan vetplanten voor verschillende smaken en behoeften.